Gelcoat reparatie met epoxy

Stappenplan voor kleine beschadigingen aan de gelcoat

Gelcoat is de eerste laag op een polyester schip. Het bepaalt de kleur van je schip en is de barriére tussen het water en je polyesterlaminaat (wat niet waterdicht is). Het is dus belangrijk om scheurtjes of krassen in de gelcoat tijdig te repareren. Zo voorkom je dat het polyesterlaminaat vocht op gaat nemen.

Epoxy is uitstekend geschikt om beschadigingen in de gelcoat te repareren. Epoxy is sterker dan gelcoat en krimpt niet. De hechting van epoxy op polyester is zeer goed. Met kleurpigmenten kan de epoxy op de gewenste kleur worden gebracht. De reparatie kan na afloop ook worden bijgewerkt met een verfsysteem.

In dit artikel bespreken we hoe je het best van start kunt gaan om je gelcoat reparatie tot een succes te maken.

1. Het verwijderen van de beschadigde gelcoat doe je door de beschadiging uit te frezen. Frees de beschadiging uit met bijvoorbeeld een Dremel met bolkopfreesje. Er mogen geen losse delen meer zitten en de randen moeten schuin gefreesd worden tot de onbeschadigde gelcoat. Probeer zo min mogelijk de onderliggende laag polyesterlaminaat met glasvezels te beschadigen.

gelcoat reparatie

2. Schuur de randen van de gelcoat op met een middelfijne korrel, bijvoorbeeld 240) tot ze mooi glad zijn.

3. Maak de reparatieplek vet en stofvrij met aceton. Aceton verdrijft ook eventueel aanwezig vocht. Pas op: aceton is licht ontvlambaar en lost vrijwel alles op (met uitzondering van polyester). Draag geschikte beschermingsmiddelen.

4. Plak de reparatieplek strak af met tape zodat de epoxy alleen over de te repareren plek gaat.

gelcoat reparatie stap 2


5. Meng eerst wat epoxyplamuur en voeg er vervolgens in kleine hoeveelheden pigment (kleurstof) aan toe tot de gewenste kleur wordt bereikt.
Liever iets te weinig dan te veel, donkerder maken kan altijd nog, lichter niet.


gelcoat reparatie stap 3

6. Smeer de te repareren plek zo strak mogelijk af met de op kleur gebrachte epoxyplamuur. Gebruik hiervoor een plamuurmesje of squeegee.

7. Verwijder de tape en laat de epoxyplamuur uitharden (de duur van de uitharding is afhankelijk van omgevingstemperatuur).

gelcoat reparatie stap 4

8. Schuur de uitgeharde epoxy glad met een steeds fijnere korrel. Je kunt tot korrel 3000 schuren om het weer te laten glimmen. Vervolgens kan de plek worden gepolijst of, indien de kleur niet helemaal goed is, worden bijgewerkt met een verfsysteem.

Dit kan een een 1-component of 2-component verf (of UV bestendige lak) zijn.

Bovenstaand stappenplan is bedoeld voor kleine beschadigingen, (haar)scheurtjes en sterren. Voor grotere beschadigingen cq. gaten zijn andere technieken vereist.

Gerelateerde producten
aceton bleko

Aceton

Zeer krachtige ontvetter voor het grondig vetvrij maken van de ondergrond. Ook te gebruiken om gereedschap te reinigen.

Op voorraad!
Vanaf
6,99
Product bekijken
epoxy plamuur waterdicht 2 componenten

Epoxy Plamuur Universeel

Universele kant en klaar epoxy plamuur met een makkelijke mengverhouding van 1:1. Waterdicht, fijne verwerkingstijd en goed schuurbaar.

Beperkte voorraad!
Vanaf
32,99
Product bekijken