Vulmiddelen - Fillers

Vulmiddelen worden gebruikt om de epoxyhars te verdikken zodat je er mee kunt lijmen of plamuren.

Filters
Ik wil:
Lijmen
Plamuren
Vullen
Antislip
Reset filters
Standaard
Prijs
Katoenvezel3

Katoenvezel

Gehakte katoenvezel, perfect voor epoxylijm en fillets.

Vanaf 2,75
Microballoons2

Microballoons

Licht, goed schuurbaar vulmiddel perfect om epoxyplamuur mee te maken.

Vanaf 6,50
Aerosil2

Aerosil

Aerosil is een licht maar zeer hard vulmiddel.

Vanaf 7,50
Stewatix3

Stewathix

Licht maar zeer sterk vulmiddel. Stuift minder dan aerosil.

Vanaf 9,00
Koperpoeder2

Koperpoeder

Fijn koperpoeder om toe te voegen aan epoxy.

Vanaf 12,50

Vulmiddelen voor epoxy. Maak zelf epoxylijm of epoxyplamuur.

Gebruik vulmiddelen om met epoxy te lijmen, plamuren of te vullen.

Vulmiddelen (fillers) worden gebruikt om de epoxyhars te verdikken zodat je er mee kunt lijmen of plamuren. Er zijn verschillende soorten fillers verkrijgbaar, elk met hun specifieke eigenschappen.

Ingedikt tot een ketchupachtige substantie is de epoxy perfect geschikt voor bijvoorbeeld het verlijmen van onderdelen. Voeg je meer filler toe zodat je een pindakaasachtige substantie krijgt dan zakt de epoxy niet uit en kun je er weer uitstekend mee plamuren of fillets maken.

De keuze voor een vulmiddel hangt af van de toepassing. Het eerste onderscheid kan gemaakt worden tussen fillers met een hoge en een lage dichtheid. Vulmiddelen met een hoge dichtheid zijn over het algemeen het sterkst maar ook het zwaarst. Deze worden vaak voor verlijmingen gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn katoenvezel, aerosil en stewathix. Een lage dichtheid betekent een licht, goed schuurbaar plamuurmengsel. Dit gaat enigszins ten koste van de sterkte. De waterdichtheid blijft wel gewaarborgd. Om epoxyplamuur te maken worden microballoons (glass bubbles) gebruikt. Je kunt natuurlijk ook kant en klare epoxy plamuur gebruiken.

Vulmiddelen zijn ook te combineren

Een combinatie van fillers is ook mogelijk. Zo krijg je een uitstekende harde plamuur die goed blijft "hangen", behoorlijk licht is maar toch goed schuurbaar door 50% microballoons te mengen met 50% aerosil.

Soorten vulmiddelen en toepassingen


KATOENVEZEL

Fijne katoenvezels maken een prima, goedkope filler voor verlijmen of het maken van fillets en zijn goed schuurbaar. Katoenvezels geven een zeer snel indikkingsresultaat. De vezels nemen hars op maar geven deze onder druk weer af waardoor bij verlijming een zeer goede hechting wordt verkregen. Katoenvezel is wit en het uitgeharde mengsel heeft dan ook een off white kleur. Uitgehard heeft het een wat minder glad oppervlak. 5-25% toevoegen (gewicht).

MICROBALLOONS (GLASBUBBLES)

Witte microballoons worden gebruikt om makkelijk schuurbare pasta's te maken waar eenvoudig mee geplamuurd kan worden. Als basisrecept kan een mengsel van 1 deel witte microballoons en 1 deel aerosil worden gegeven (volume). Het geschuurde oppervlakte van witte microballoons moet wel wordt afgecoat met epoxy of een fijne plamuur, alvorens te worden afgelakt.

AEROSIL

Aerosil is een zeer fijne stof dat, gemengd met epoxy, een keihard resultaat geeft na uitharden. Bijzonder geschikt voor zwaarbelaste verbindingen. Het nadeel is wel dat het lastig te schuren is. 1-8% toevoegen (gewicht). Aerosil wordt ook gebruikt om de epoxy enigszins te verdikken zodat deze minder loopt maar toch mooi glad blijft.

GEHAKTE GLASVEZEL

Fijne gehakte glasvezeltjes van ca. 3.5 mm. Geschikt om grote gaten en ruimtes op te vullen waar gewicht minder belangrijk is. Geven een vezelige structuur aan het epoxymengsel.

STEWATHIX

Zeer fijn en licht poeder. Stewathix heeft vergelijkbare eigenschappen als Aerosil, is echter iets minder sterk, maar stuift veel minder. Het is daardoor prettiger verwerkbaar, en geeft minder rommel en stof in de werkplaats. Meng 50% katoen en 50% stewathix voor een relatief licht maar sterk resultaat. 10-40% toevoegen (volume).

KOPERPOEDER

Zeer fijn koperpoeder. Wordt gemengd met epoxy om een keiharde, slijtvaste coating te maken. Tot ca. 80% toevoegen (gewicht). Het kan ook gebruikt worden voor gietstukken. Na polijsten wordt er een echt koper oppervlak verkregen.

ANTISLIP GRIT EN POEDER

Grof grit wordt gebruikt voor zware toepassingen zoals bruggen etc., fijn grit voor middelzware toepassingen zoals paardentrailers.
Antislip poeder wordt gebruikt voor lichte toepassingen zoals skateboards, surfplanken en bootdekken. Vriendelijk voor blote voeten.De antislip kan door de epoxy worden gemengd of achteraf worden ingestrooid.

HOUTMEEL

Zeer fijn zaagsel maakt een uitstekende filler geschikt voor veel toepassingen zoals verlijmen en het maken van fillets. Het houtmeel geeft de epoxy een lichtbruine kleur hetgeen perfect is voor toepassingen waarin het hout zichtbaar blijft. Gratis te verkrijgen uit de zak van de schuurmachine ;)

Lijmen met epoxy


Plamuren met epoxy


Meer video's over de verwerking van onze epoxy vind je in het kenniscentrum
1 10
9.4
774 Beoordelingen
"Goede duidelijke informatie op de website en snelle levering van de producten"
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.