Mr. Boat
Let's stick together!

Veelgestelde vragen epoxy

Hier geven we antwoord op veelgestelde vragen met betrekking tot epoxy en giethars. Epoxy is een fantastisch materiaal met veel mogelijkheden. Toch blijken er in de dagelijkse praktijk veel vragen te zijn bij klanten. We proberen hier wat meer duidelijkheid te scheppen.
Heb je een vraag die er niet bij staat? Laat het ons weten.

Epoxy is een uitzonderlijk harde en taaie chemische hars. Het heeft superieure eigenschappen op het gebied van hechting en weerstand tegen water, chemicalien etc. Epoxy ontstaat uit een chemische reactie tussen de 2 componenten (epoxyhars en epoxyharder).

Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond, mits goed schoon en vetvrij gemaakt. Te denken valt aan hout, metaal, steen, glas, beton, aluminium en de meeste kunststoffen.

Epoxy hecht niet op PE (polyethyleen) waar bijvoorbeeld vuilniszakken en verpakkingstape van zijn gemaakt. Epoxy hecht ook niet op siliconen. .

Er zijn grof gezegd 2 types epoxy:

- Epoxy bedoeld voor constructieve doeleinden zoal bootbouw en -reparatie, houtverzegeling, vloercoatingen, verlijmingen, lamineren met glasweefsel, plamuren etc

- Epoxy bedoeld voor decoratieve doeleinden zoals het ingieten van objecten of het afgieten van bijvoorbeeld tafels, foto's en schilderijen.

Hier vind je meer over welke epoxy te gebruiken. Bekijk het overzicht.

Voordat men begint met het herstel van osmose moet men er zeker van zijn dat het schip niet te vochtig is. Er zijn speciale vochtmeters in de handel om dit te testen in polyester.

Nu zijn er 2 mogelijkheden:

1. Er zijn slechts plaatselijk wat lichte blaasjes gevonden:

Schuur de blaasjes open en spoel ze goed uit met zoet, schoon water. Vervolgens de plek goed laten drogen. De ontstane gaatje kunnen worden gevuld met Mr.Boat epoxyplamuur. Daarna 4-5 lagen epoxy aanbrengen over de reparatieplek.

2. Op het hele schip zitten blaasjes:

Als dit het geval is zal de gelcoat moeten worden verwijderd. Dit kan met en speciale schilmachine of door middel van schuren. Vervolgens wordt het schip grondig gespoeld met zoet, schoon water. Daarna zal het schip goed moeten drogen omdat er anders weer kans op nieuwe osmose bestaat.

Op het droge laminaat wordt een eerste laag epoxy aangebracht (eventueel injecteerepoxy als er losse glasvezels zichtbaar zijn). Oneffenheden kunnen nu worden weggeplamuurd waarna er 4-5 lagen epoxy worden aangebracht.

Onze standaard Mr.Boat epoxy is geschikt voor diesel tanks. Voor moderne benzine is ze minder geschikt omdat deze nogal agressief is.

Epoxy wordt gebruikt voor vele toepassingen. Er worden vloeren mee gemaakt, vliegtuigen, auto onderdelen, aquaria, boten, kunst en nog veel meer. Het kan gebruikt worden als waterdichte coating, lijm, plamuur of in combinatie met glasweefsels voor constructieversterkingen. Daarnaast wordt epoxy steeds vaker decoratief gebruikt door kunstenaars, meubelmakers en hobyisten

Epoxy geleidt niet en kan gebruikt worden om elektrische onderdelen te gieten, zoals LED's. Je kunt de standaard Mr.Boat epoxy gebruiken voor dit project. Giet niet meer dan 2 - 3 cm per keer in verband met het vrijkomen van warmte.

Door het toevoegen van transparante kleurstoffen kun je speciale effecten creëren.

Osmose is het verschijnsel dat op polyester schepen blaasjes ontstaan die uiteindelijk kunnen openbarsten, met alle problemen van dien. We zullen je niet vermoeien met de technische uitleg maar het verschijnsel komt vaker voor bij oudere schepen en heeft vaak te maken met de gebruikte materialen en technieken uit die tijd.

Je herkent osmose door een gaatje te prikken in de blaas. Als hier vocht uitkomt met een zurige geur of vettig aanvoelt dan is de diagnose osmose. Het is noodzakelijk om hier iets aan te doen omdat het snel kan verergeren en zelfs kan leiden tot delaminatie van het polyester.

Verderop in deze FAQ wordt uitgelegd hoe osmose te repareren en te voorkomen is.

Kristallisatie kan gebeuren als de epoxy langere tijd bij een wat lagere temperatuur is opgeslagen. Je maakt de hars eenvoudig weer vloeibaar door het tankje een poosje in warm water te zetten. Dit heeft geen effect op de eigenschappen van de epoxy.

Epoxy is zeer sterk! Een epoxyverbinding heeft een wel 2 maal zo sterke druk- en trekkracht dan beton. Verbindingen met epoxy verlijmingen zijn veel sterker dan de afzonderlijke onderdelen. Mits goed toegepast is de duurzaamheid en taaiheid ongeëvenaard. Toegepast als coating is het volledig waterdicht en bestand tegen hoge belasting en de meeste chemicaliën.

Verwarm de epoxy met een föhn tot maximaal 90 graden tot de epoxy weer zacht wordt en verwijder zoveel mogelijk met een verfkrabber of plamuurmes. De overgebleven epoxy verwijderen met schuurpapier. Zorg voor voldoende ventilatie als je epoxy gaat verhitten.

Epoxy plakt aan vrijwel wel alles maar niet aan polyethyleen. En daar zijn vuilniszakken van gemaakt. Handig als je bijvoorbeeld iets wilt coaten maar daarna nog wel van de ondergrond los wilt krijgen.

Of om een opstaand randje te maken wat later weer verwijderd moet worden.

Daarnaast verkopen wij ook loswas. Hiermee kan een mal worden behandeld zodat deze later weer los komt van het werkstuk.

We raden het niet aan om epoxy zelf te verdunnen. Wanneer je wilt dat de epoxy beter vloeit kun je het tankje een poosje in warm water zetten, hierdoor vloeit de hars beter uit.

Dit gaat uitstekend met azijn of natte huishouddoekjes. Veel gezonder dan de chemische middelen die hiervoor beschikbaar zijn en te koop bij iedere supermarkt.

Dit heet "amineblush" en kan gebeuren als er gewerkt is bij een hoge luchtvochtigheid of als de uithardende epoxy nat wordt. Voordat er volgende lagen worden aangebracht moet de amineblush verwijderd worden met water en een schuursponsje omdat anders de volgende laag niet of slecht zal pakken.

Amineblush kan ook ontstaan doordat de epoxy is opgebracht op een natte ondergrond. Het aanbevolen vochtigheidspercentage van hout is < 12%. Om het vochtigheidpercentage nauwkeurig te meten, kun je onze voordelige vochtmeter gebruiken.

Amineblush kan ook worden voorkomen door peelply te gebruiken.

Giet na het mengen in een mengbeker de epoxy over in een verfbak. De epoxy is dan verspreid over een groter oppervlak en zal langer verwerkbaar zijn. Ook een lagere temperatuur geeft een langere verwerkingstijd.

Verdun epoxy nooit zelf. Indien gewenst, gebruik de Mr.Boat injecteer epoxy. Deze epoxy is verdund met speciale epoxy verdunner en dringt diep door in de poreuze oppervlaktes. Let wel dat de sterkte en waterdichtheid van injecteer epoxy minder is dan de standaard epoxy. We adviseren om een extra laag standaard epoxy aan te brengen over de injecteer epoxy laag.

Een andere manier om epoxy te verdunnen zonder aantasting van de mechanische kwaliteiten, is om de epoxy te verwarmen (bijvoorbeeld in warm maar geen heet water). De epoxy wordt vloeibaarder maar pas op: de verwerkingstijd zal dan ook korter zijn.

Als de epoxylaag op hout troebel wordt, is het hout erg vochtig. De ideale vochtigheidgraad van hout is < 12%.

De oorzaak hiervan is vettigheid. Hierdoor trekt de epoxy weg op sommige plekken. De oplossing is weer opschuren en met name de slechte plekken weer goed ontvetten. Vervolgens nog een laag epoxy opzetten.

De ondergrond moet schoon, droog en vetvrij zijn. Altijd even opschuren met korrel 80-120. Breng voordat je begint met lamineren of plamuren eerst een laag epoxy (zonder filler) aan voor de beste hechting. Ontvetten kan met bijvoorbeeld aceton of thinner.

Sterk zuigend oppervlakten kunnen voorbehandeld worden met Mr.Boat injecteerepoxy. Deze is waterdun en dringt diep door in het oppervlak.

Uitgeharde epoxy:
Als er amineblush is ontstaan (wit, vettig laagje) dan eerst afspoelen met water en een schuurspons. Vervolgens de ondergrond schoonmaken en ontvetten. Opschuren met korrel 80.

Polyester:
Ondergrond schoonmaken en ontvetten. Opschuren met korrel 80.

(Hard)hout:
Ondergrond schoonmaken en ontvetten. Opschuren met korrel 80.

Teak of "vettig" hout:
Afnemen met aceton ca. 15 minuten voor het aanbrengen van de epoxy zodat de vettigheid verdwijnt en de epoxy goed kan indringen in het hout. Zorg ervoor dat de aceton is verdampt voor het aanbrengen van de epoxy.

Poreus hout:
Ondergrond schoonmaken en ontvetten. Opschuren met korrel 80. Eventueel eerst een laag Mr.Boat injecteerepoxy aanbrengen.

Staal:
Schoonmaken en ontvetten. Schuren of stralen tot op het kale staal (indien mogelijk) en direct een dunne eerste laag epoxy aanbrengen om vliegroest te voorkomen.

Aluminium:
Ontvetten en schuren. Eventueel voorbehandelen met speciale aluminiumprimer.

Plastic:
Afhankelijk van het soort plastic. In de meeste gevallen eerst ontvetten en schuren. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen, polypropyleen en nylon,

Hechting op harde plastic soorten zoals ABS, PVC en styreen is mogelijk mits de ondergrond goed wordt voorbereid en er voldoende hechtoppervlak is. Na het schuren kan men kort met een brander over het te behandelen oppervlak gaan om de hechting te verbeteren. Pas op: het plastic mag niet smelten!

Wanneer er onzekerheid over de herkomst van de ondergrond is behandel dan eerst een klein proefstukje om er zeker van te zijn dat het gewenste effect wordt bereikt.

Hier vind je een instructievideo over de voorbereiding van et oppervlak.

Voor het bijwerken van ongeverfd hout kan het gewenst zijn om zoveel mogelijk de houtkleur te behouden. Meng dan de epoxy met zaagmeel uit de schuurmachine waarmee is geschuurd tot de gewenste dikte en werk hiermee af.

De meest efficiënte manier is om "nat in nat" te werken. Op deze manier hoeft er niet tussen de lagen geschuurd en ontvet te worden.

De opvolgende laag wordt aangebracht als de vorige niet kleverig meer is maar nog wel zacht. Je moet een vingerafdruk nog kunnen zien. Dit vereist wat planning maar scheelt een hoop tijd.

Laat je de epoxy langer dan 24 uur uitharden, dan moet je eerst weer licht opschuren met korrel 80-120 en daarna weer ontvetten.

Dan bestaat er een grote kans dat je niet de juiste mengverhouding hebt gebruikt (of heb je helemaal niets gemengd?). Te weinig harder resulteert in het niet uitharden van de epoxy.

Met teveel harder hardt de epoxy niet sneller uit maar geeft een zwakker resultaat.

Als je epoxy gebruikt bij temperaturen onder de 21 graden dan kan de uithardingstijd langer duren. Een groot behandeld oppervlak kan bij 15 graden wel 1 of 2 dagen nodig hebben om uit te harden. Je kunt het proces versnellen door bijvoorbeeld warmte toe te voegen (kacheltje of föhn).

Epoxy mag met het vuilnis mee als het volledig is uitgehard. Niet uitgeharde epoxy is een chemisch product en moet mee met het chemisch afval.

Ja. Dat is zelfs zeer aan te bevelen. Epoxy is matig bestand tegen UV licht en blijft beter als het behandeld is met een UV bestendige (boot)lak. Dit hoeft niet per se een 2-componenten verfsysteem te zijn.

De Mr.Boat giethars is wel UV bestendig.

Nee, onze epoxy is niet geschikt om te verspuiten.

Niet doen. De ideale verwerkingstemperatuur is rond de 18 graden. Bij lagere temperaturen tot 10 graden kan het nog verwerkt worden maar de uithardingstijd is dan veel langer. Daarnaast is het gewoon niet leuk om in de vrieskou te werken.

Epoxy is uitstekend geschikt voor de bouw en reparatie van surfboards. En voor kano's, caravans, modelbouw etc. (Kite) surfers gebruiken vaak foamcore en dat gaat perfect samen met Mr.Boat epoxy.

Indien goed voorbehandeld (ontroest en ontvet) is epoxy prima op staal te gebruiken om bijvoorbeeld te plamuren of een roestwerende coating aan te brengen. Voor oude schepen met veel putcorrosie kan teerepoxy een optie zijn. Deze bevat een hoog gehalte bitumen waardoor het extra roestwerend is. Door de dikte van de teerepoxy zijn de putten ook minder zichtbaar wat een gladder resultaat oplevert.

Voor kleinere reparaties verkopen we duospuiten met 25ml epoxy die gemengd is met staal of titanium.

Met een (wegwerp)kwast of roller. Overtollige hars kan weg worden gehaald met een squeegee (rubber spateltje). Gebruik geen duur gereedschap want na uitharding kan het in de prullenbak. Verpakt in allufolie vindt er ook geen uitharding plaats in de vriezer. Maar leg je gereedschap niet naast de biefstukken van vanavond.

Met een stalen of teflon roller kunnen luchtbellen uit een laminaat worden gedrukt, maar de squeegee werkt hier ook goed voor.

Epoxy kun je minimaal 2 jaar bewaren maar in de praktijk vaak veel langer. Berg de epoxy op op een koele en donkere plaats. De harder kan in de loop der tijd wel geler worden. Dit doet niets af aan de werking maar kan ongewenst zijn voor transparante toepassingen.

Afhankelijk van wat je wilt gaan doen, maar niet meer dan je in 30 minuten kunt verwerken met de universele epoxy. Voor de giethars kun je meer in een keer aanmaken, zorg dat je niet meer dan 7cm per laag giet.

Epoxy hardt uit door een chemische reactie tussen de 2 componenten hars en harder. De chemische reactie die ontstaat is exothermisch. Dat wil zeggen dat er warmte ontstaat bij het uitharden. Dit komt door de reactie die een dwarsverbinding legt tussen moleculen van de hars en harder. Juist door deze warmte hardt de epoxy uit.

Hoe groter de hoeveelheid epoxy hoe eerder het mengsel zal reageren. Een grote hoeveelheid in een mengbeker kan zelfs gaan roken door de ontwikkelde hitte. Probeer dit te voorkomen. Door de epoxy van de mengbeker over te gooien in een verfbak zal er minder warmteontwikkeling ontstaan wat de verwerkingstijd enigszins verlengt.

Epoxy is uitstekend geschikt om polyester te repareren.

De meeste epoxys zijn matig bestand tegen Uv-licht en zullen na verloop van tijd vergelen, ondanks dat er vaak wordt geclaimd dat een epoxy Uv-bestendig is.

Onze gietharsen zijn zeer Uv-bestendig in verhouding tot de gemiddelde epoxy, maar dat een epoxy goed UV-bestendig is betekend niet dat het optimaal beschermd is tegen vergeling op lange termijn. Voor optimale bescherming bevat een epoxy ook daadwerkelijk UV-blocker, om deze reden geven wij duidelijk aan bij welke epoxy je zelf Uv-blocker kunt toevoegen voor het best mogelijke resultaat of dat we dit zelf al hebben toegevoegd.

In combinatie met donkere kleurstoffen is bij onze epoxyharsen weinig tot geen vergeling te zien, voor het allerbeste resultaat in transparante toepassingen kun je Uv-blocker toevoegen, tenzij wij vermelden dat het al in de epoxy is verwerkt.

Al onze epoxyharsen zijn in onafhankelijke laboratoria getest op UV-bestendigheid, op basis van deze uitslagen bepalen wij hoe je een zo mooi mogelijk resultaat op lange termijn kunt behalen met de epoxy. We vermelden alleen dat de epoxy volledig UV-bestendig is wanneer bij de testen van 1000 uur hoge concentraties UV-licht is gebleken dat de epoxy net zo goed of nagenoeg gelijk presteert aan epoxyharsen met de maximale dosering UV-blocker.

Verven of lakken helpt ook als Uv-bescherming. Ook het toevoegen van epoxypigmenten (kleurstof) draagt bij aan een betere UV bestendigheid.

Onze epoxy giethars(1:1) heeft al een toegevoegde Uv-blocker en is volledig Uv-gestabiliseerd. Hier vind je de UV blocker.

Nauwelijks. In tegenstelling tot bijvoorbeeld polyester komt er geen gas (styrene) vrij dat een nare geur geeft. Epoxy is prima binnenshuis te gebruiken.

Epoxy is relatief veilig. Epoxy moet op een veilige manier worden opgeslagen zodat het niet, in het bijzonder voor kinderen, in contact met de blote huid komt of ingeslikt kan worden. Er is een klein percentage mensen dat een allergie heeft voor epoxy. Dit kan zich uiten in roodheid, jeuk, tranende ogen en/of kortademigheid. Deze symptomen gaan over maar vermijd voortaan direct (huid)contact met niet uitgeharde epoxy.

Wij raden aan om gezichts- en huidbescherming te gebruiken tijdens het werken met epoxy. Gebruik tijdens het schuren van hout of epoxy altijd deugdelijke adembescherming! Mocht de huid toch in contact komen met epoxy, gebruik dan liever geen chemische middelen.
Azijn helpt het best om de nog niet uitgeharde epoxy te verwijderen.

In het algemeen: gebruik altijd handschoenen en vermijd contact tussen nog niet uitgeharde epoxyhars en -harder en de blote huid. Wij raden aan om nitril handschoenen te gebruiken.

De hars en de harder hebben een lage brandbaarheid, maar onthoudt dat andere chemische middelen die worden gebruikt, zoals aceton en thinner, wel zeer licht ontvlambaar zijn.

Mochten er zich toch gezondheidsproblemen voordoen consulteer dan een arts.

Eenmaal uitgehard is epoxy volkomen onschadelijk voor mens, dier en plant.

In de meeste gevallen is het niet nodig om een primer te gebruiken voordat er een verfsysteem over epoxy wordt aangebracht. Er zijn echter verfsystemen die wel om een speciale primer vragen. Volg altijd de instructies op van de fabrikant.

Zelfetsende primers werken matig op epoxy vanwege de hoge bestandheid tegen chemicaliën.

Pot life is de tijd dat de gemengde epoxy vloeibaar en verwerkbaar blijft. Bij Mr.Boat epoxy is dat ca. 45 minuten (bij ca. 20 graden). Daarna hardt de epoxy uit. Maak dus nooit meer aan dan je in 45 minuten kunt verwerken.

Voor onze gietepoxy staat een langere verewerkingstijd van wel 3-4 uur.

Je verlengt de potlife ook door de gemengde epoxy uit de mengbeker te schenken in bijvoorbeeld een verfbakje met een groter oppervlak.

Een fillet is een (epoxylijm)verbinding tussen houten onderdelen met ingedikte epoxy. Dit indikken gebeurt door middel van het toevoegen van filler (vulmiddel) om een dikkere pasta te verkrijgen. De ideale dikte lijkt op pindakaas. Vervolgens wordt er een "rups" epoxy aangebracht tussen de te verlijmen onderdelen en deze wordt halfrond afgestreken met een tongspatel.

Je kunt de "epoxyrups" eenvoudig aanbrengen door de verdikte epoxy in een plastic zak te doen waar je de punt van afknipt. Zo heb je een goedkope epoxy spuitzak.

Breng voor het maken van de fillet een dun laagje onverdikte epoxy aan op het te behandelen oppervlak.

Toe te passen vulmiddelen voor het maken van een epoxylijm of fillet zijn, aerosil, stewathix of katoen.

Verbindingen met epoxy fillets zijn zelfs sterker dan de afzonderlijke onderdelen.

Meer informatie over het aanbrengen van een fillet.

Gratis verzending binnen Nederland en België voor alle bestellingen vanaf 50,- euro.
Verzendkosten onder 50,- euro slechts €4,95 in Nederland. De verzendkosten naar België bedragen €7,95 voor bestellingen tot 50,- euro.

Over het algemeen ontvang je je track & trace code na 16:00.
Het kan enkele uren duren voor de track & trace code actief is.

Mr.Boat hanteert het retourbeleid van Webshop Keurmerk:

U heeft een afkoelingsperiode van 14 dagen om zonder opgaaf van redenen het product te retourneren, ingaande op de dag van ontvangst van het product. U heeft vanaf het moment van de retoursmelding nog 14 dagen de tijd om het product terug te zenden. Het product kan alleen ongebruikt en, indien mogelijk, in originele verpakking geretourneerd worden.
Voor het retourneren van de bestelling zijn de retourskosten voor uw rekening.
Wij zullen het bedrag binnen 14 dagen crediteren.

Meld hier je retour aan

Bestellingen worden direct na ontvangst van de betaling verstuurd. Op werkdagen vrijwel altijd nog dezelfde dag als je bestelling voor 16.00 binnen is. Vrijwel altijd kun je je bestelling de volgende dag verwachten. Mr.Boat bezorgt ook op zaterdag!

Op dit ogenblik kan je betalen door middel van een overboeking (vooruitbetalen), Credit Card, iDeal of Paypal.
Onze Belgische klanten kunnen eenvoudig betalen met Bancontact/Mr.Cash.

Betalen via internet (iDeal, credit card, Bancontact/Mr.Cash) gebeurt in een beveiligde omgeving bij onze payment provider Buckaroo. Buckaroo is een toonaangevende partij in het afhandelen van betalingsverkeer.

Mr.Boat BV, ABN AMRO NL21ABNA0627165710 Amsterdam
IBAN: NL21ABNA0627165710
BIC code: ABNANL2A

Epoxy is beperkt hittebestendig, al onze epoxyharsen zijn bestand tot circa 70 graden. Er zijn bepaalde epoxyharsen die geschikt zijn voor hogere temperaturen, deze hittebestendigheid wordt echter pas bereikt nadat de epoxy wordt afgebakken op de aangegeven temperatuur. Dit soort systemen zijn over het algemeen niet gebruiksvriendelijk en worden vaak alleen voor professioneel industrieel gebruik toegepast. Voor epoxy onderzetters geldt dat in de meeste gevallen de epoxy bestand is tegen warme dranken, echter kunnen zeer hete kopjes in combinatie met uitstekende randjes kringen achterlaten.