Veelgestelde vragen epoxy

Hier geven we antwoord op veelgestelde vragen met betrekking tot epoxy en giethars. Epoxy is een fantastisch materiaal met veel mogelijkheden. Toch blijken er in de dagelijkse praktijk veel vragen te zijn bij klanten. We proberen hier wat meer duidelijkheid te scheppen.
Heb je een vraag die er niet bij staat? Laat het ons weten.
Algemeen
Problemen en oplossingen
Toepassingen en verwerking
Tips & Trucs

Wat is epoxy?

Epoxy is een uitzonderlijk harde en taaie chemische hars. Het heeft superieure eigenschappen op het gebied van hechting en weerstand tegen water, chemicalien etc. Epoxy ontstaat uit een chemische reactie tussen de 2 componenten (epoxyhars en epoxyharder).

Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond, mits goed schoon en vetvrij gemaakt. Te denken valt aan hout, metaal, steen, glas, beton, aluminium en de meeste kunststoffen.

Epoxy hecht niet op PE (polyethyleen) waar bijvoorbeeld vuilniszakken en verpakkingstape van zijn gemaakt. Epoxy hecht ook niet op siliconen. .

Er zijn grof gezegd 2 types epoxy:

- Epoxy bedoeld voor constructieve doeleinden zoal bootbouw en -reparatie, houtverzegeling, vloercoatingen, verlijmingen, lamineren met glasweefsel, plamuren etc

- Epoxy bedoeld voor decoratieve doeleinden zoals het ingieten van objecten of het afgieten van bijvoorbeeld tafels, foto's en schilderijen.

Hier vind je meer over welke epoxy te gebruiken. Bekijk het overzicht.

Algemene formules en berekeningen

pi = 3,1415
r = radius van een cirkel
d = diameter

Oppervlakte
Rechthoek: lengte x breedte
Cirkel: pi x r x r
Driehoek: (hoogte x basis)/2

Volume
Rechthoekige ba: lengte x breedte x hoogte
Buis: pi x r x r lengte
Piramide: (grondvlak x hoogte)/3

Omtrek
Cirkel: pi x diameter

Inhoud
1 liter = 1000 ml. = 1 dm3
Een rechte bak van 100 x 100 x 100 cm heeft een inhoud van 1.00.000 cm3 = 1.000 dm3 = 1 m3

Gewicht
Gewicht: volume x soortelijk gewicht
Soortelijk gewicht: gewicht/volume
Volume: gewicht/soortelijk gewicht

Repareren van osmose

Voordat men begint met het herstel van osmose moet men er zeker van zijn dat het schip niet te vochtig is. Er zijn speciale vochtmeters in de handel om dit te testen in polyester.

Nu zijn er 2 mogelijkheden:

1. Er zijn slechts plaatselijk wat lichte blaasjes gevonden:

Schuur de blaasjes open en spoel ze goed uit met zoet, schoon water. Vervolgens de plek goed laten drogen. De ontstane gaatje kunnen worden gevuld met Mr.Boat epoxyplamuur. Daarna 4-5 lagen epoxy aanbrengen over de reparatieplek.

2. Op het hele schip zitten blaasjes:

Als dit het geval is zal de gelcoat moeten worden verwijderd. Dit kan met en speciale schilmachine of door middel van schuren. Vervolgens wordt het schip grondig gespoeld met zoet, schoon water. Daarna zal het schip goed moeten drogen omdat er anders weer kans op nieuwe osmose bestaat.

Op het droge laminaat wordt een eerste laag epoxy aangebracht (eventueel injecteerepoxy als er losse glasvezels zichtbaar zijn). Oneffenheden kunnen nu worden weggeplamuurd waarna er 4-5 lagen epoxy worden aangebracht.

Kan ik een brandstoftank maken van epoxy?

Onze standaard Mr.Boat epoxy is geschikt voor diesel tanks. Voor moderne benzine is ze minder geschikt omdat deze nogal agressief is.

Waar wordt epoxy voor gebruikt?

Epoxy wordt gebruikt voor vele toepassingen. Er worden vloeren mee gemaakt, vliegtuigen, auto onderdelen, aquaria, boten, kunst en nog veel meer. Het kan gebruikt worden als waterdichte coating, lijm, plamuur of in combinatie met glasweefsels voor constructieversterkingen. Daarnaast wordt epoxy steeds vaker decoratief gebruikt door kunstenaars, meubelmakers en hobyisten

Handige formules oppervlakteberekeningen van schepen

Onderstaand een aantal handige formules:

Onderwaterschip voor een niet diepstekende (zeil)boot:
Oppervlakte in m2 = 0,75 x lengte van de waterlijn x (breedte + diepgang)

Onderwaterschip voor een diep stekende zeilboot:
Oppervlakte in m2 = 0,5 x lengte van de waterlijn x (breedte + diepgang).

Bovenwaterschip:
Bovenwaterschip in m2 = (Lengte over alles x breedte) x 2 x hoogte waterlijn tot dek.

Oppervlak van het dek:
Oppervlak in m2 = (0,75 x Lengte over alles x breedte ) minus het oppervlak van de opbouw.

Elektrische componenten ingieten

Epoxy geleidt niet en kan gebruikt worden om elektrische onderdelen te gieten, zoals LED's. Je kunt de standaard Mr.Boat epoxy gebruiken voor dit project. Giet niet meer dan 2 - 3 cm per keer in verband met het vrijkomen van warmte.

Door het toevoegen van transparante kleurstoffen kun je speciale effecten creëren.

Wat is osmose?

Osmose is het verschijnsel dat op polyester schepen blaasjes ontstaan die uiteindelijk kunnen openbarsten, met alle problemen van dien. We zullen je niet vermoeien met de technische uitleg maar het verschijnsel komt vaker voor bij oudere schepen en heeft vaak te maken met de gebruikte materialen en technieken uit die tijd.

Je herkent osmose door een gaatje te prikken in de blaas. Als hier vocht uitkomt met een zurige geur of vettig aanvoelt dan is de diagnose osmose. Het is noodzakelijk om hier iets aan te doen omdat het snel kan verergeren en zelfs kan leiden tot delaminatie van het polyester.

Verderop in deze FAQ wordt uitgelegd hoe osmose te repareren en te voorkomen is.

Ik heb de epoxy een tijdje niet gebruikt en nu is de hars hard geworden

Dat kan gebeuren als de epoxy langere tijd bij een wat lagere temperatuur is opgeslagen. Je maakt de hars eenvoudig weer vloeibaar door het tankje een poosje in warm water te zetten. Dit heeft geen effect op de eigenschappen van de epoxy.

Is epoxy sterk?

Epoxy is zeer sterk! Een epoxyverbinding heeft een wel 2 maal zo sterke druk- en trekkracht dan beton. Verbindingen met epoxy verlijmingen zijn veel sterker dan de afzonderlijke onderdelen. Mits goed toegepast is de duurzaamheid en taaiheid ongeëvenaard. Toegepast als coating is het volledig waterdicht en bestand tegen hoge belasting en de meeste chemicaliën.

Creatieve toepassingen met epoxy

Mr.Boat Epoxy wordt ook veel gebruikt door kunstenaars in verschillende toepassingen. Een aantal voorbeelden zijn het veredelen van foto's en schilderijen, het maken van (weersbestendige) tuinobjecten, kunstobjecten, casemodding, sieraden en nog veel meer.

Je kunt je uitleven met transparante kleuren of metallic en glitterpigmenten. De combinatie geeft ook spectaculaire resultaten. We hebben ook lichtgevende glow in the dark pigmenten.

Kijk ook bij de projecten gallery voor projecten van klanten of de afdeling Resin Art.

Uitgeharde epoxy verwijderen

Verwarm de epoxy met een föhn tot maximaal 90 graden tot de epoxy weer zacht wordt en verwijder zoveel mogelijk met een verfkrabber of plamuurmes. De overgebleven epoxy verwijderen met schuurpapier. Zorg voor voldoende ventilatie als je epoxy gaat verhitten.

Epoxy lossen

Epoxy plakt aan vrijwel wel alles maar niet aan polyethyleen. En daar zijn vuilniszakken van gemaakt. Handig als je bijvoorbeeld iets wilt coaten maar daarna nog wel van de ondergrond los wilt krijgen.

Of om een opstaand randje te maken wat later weer verwijderd moet worden.

Daarnaast verkopen wij ook loswas. Hiermee kan een mal worden behandeld zodat deze later weer los komt van het werkstuk.

De hars is erg dik en lastig te verwerken

Zet het tankje een poosje in warm water en de hars wordt weer dunvloeibaar.

Wat onze klanten o.a. met epoxy doen

- Boten bouwen en repareren
- Aquaria en terraria bouwen
- Zelf achterwanden maken
- Modelbouw
- Kunstobjecten maken of veredelen
- Houtrot repareren
- Maken van aangepaste rolstoelen
- Camper bouwen of verbouwen
- Autoreparaties
- Cartuning (zelf maken van carbon onderdelen)
- Casemoding
- (Kite)surfboards bouwen
- Longboards en skateboards bouwen
- Hengelreparaties
- Reparatie van carbon glazenwasserstelen
- Epoxyvloeren
- Houten badkamer bouwen
- Maken en veredelen van kunstaas voor de visserij
- Repareren van (carbon)hengels
- Mr.Boat epoxy is gebruikt in testen met de Marsrover (echt waar;)
Meer inspiratie vindt je bij de projecten gallery waar we een aantal projecten van klanten hebben uitgelicht.

Welke epoxy heb ik nodig

Er zijn verschillende soorten epoxy, elk met specifieke eigenschappen. De meest gebruikte is onze universele epoxy die geschikt is om te lijmen, coaten, plamuren en lamineren. In dunne lagen kan deze epoxy ook voor decoratieve doeleinden worden gebruikt.

Wil je dikke lagen gieten tot 5 cm. en moet het resultaat glashelder en strak zijn, dan gebruik je onze gietepoxy.

Sterk zuigende ondergronden kun je voorbehandelen met waterdunne injecteerepoxy.

Epoxyschuim gebruik je om snel waterdicht volume te creëren.

Voor schepen waarop voorheen koolteer heeft gezeten hebben we een epoxyteer. Deze is op basis van niet giftige bitumen.

Epoxy vloercoating is in alle RAL kleuren verkrijgbaar en heeft een strakke, waterdichte en bestendige vloer tot resultaat.

Epoxyplamuur is een dikke, smeuïge epoxypasta die volledig waterdicht uithardt en goed schuurbaar blijft.

Epoxy kneedpasta is een dikke stopverfachtige pasta die zelfs op een vochtige ondergrond te gebruiken is.

Een uitgebreide uitleg van alle soorten epoxy vind je in ons kenniscentrum.

Niet uitgeharde epoxy vewijderen

Dit gaat uitstekend met witte wijnazijn. Veel gezonder dan de chemische middelen die hiervoor beschikbaar zijn en te koop bij iedere supermarkt.

Er komt een wit, vettig laagje op de epoxy na uitharding.

Dit heet "amineblush" en kan gebeuren als er gewerkt is bij een hoge luchtvochtigheid of als de uithardende epoxy nat wordt. Voordat er volgende lagen worden aangebracht moet de amineblush verwijderd worden met water en een schuursponsje omdat anders de volgende laag niet of slecht zal pakken.

Amineblush kan ook ontstaan doordat de epoxy is opgebracht op een natte ondergrond. Het aanbevolen vochtigheidspercentage van hout is < 12%. Om het vochtigheidpercentage nauwkeurig te meten, kun je onze voordelige vochtmeter gebruiken.

Amineblush kan ook worden voorkomen door peelply te gebruiken.

Wat is injecteerepoxy?

injecteerepoxy is een waterdunne epoxy die diep in poreus materiaal dringt zoals kops hout en open steensoorten. Injecteerepoxy wordt ook wel impregneerepoxy genoemd. Het kan uitstekend als primer worden gebruikt voor verdere epoxylagen.

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de sterkte en waterdichtheid van injecteerepoxy lager is dan die van universele epoxy. Het verdient aanbeveling om na het gebruik van injecteerepoxy nog een of meerdere lagen epoxy aan te brengen.

Wat is het verschil tussen universele epoxy en epoxy giethars?

Epoxy giethars wordt voornamelijk gebruikt voor decoratieve toepassingen. Denk aan het ingieten van objecten, fotoveredeling, ingieten van tafelbladen, maken van sieraden etc. Deze epoxy is glashelder en UV bestendig. Door de lage warmteontwikkeling bij het uitharden is de droogtijd wel zo'n. 24 uur bij kamertemperatuur. De definitieve uitharding kan een dag of 5 duren.

Epoxy giethars is niet geschikt voor bootbouw/reparatie of andere constructieve toepassingen. Voor het maken van aquariumachterwanden zou het gebruik kunnen worden maar de universele Mr.Boat epoxy werkt beter (snellere droogtijd, sterker) en is goedkoper.

Voor alle toepassingen waar een optimale sterkte moet worden verkregen wordt de standaard Mr.Boat epoxy gebruikt.

Verwerkingstijd verlengen

Giet na het mengen in een mengbeker de epoxy over in een verfbak. De epoxy is dan verspreid over een groter oppervlak en zal langer verwerkbaar zijn. Ook een lagere temperatuur geeft een langere verwerkingstijd.

Kan ik epoxy verdunnen?

Verdun epoxy nooit zelf. Indien gewenst, gebruik de Mr.Boat injecteer epoxy. Deze epoxy is verdund met speciale epoxy verdunner en dringt diep door in de poreuze oppervlaktes. Let wel dat de sterkte en waterdichtheid van injecteer epoxy minder is dan de standaard epoxy. We adviseren om een extra laag standaard epoxy aan te brengen over de injecteer epoxy laag.

Een andere manier om epoxy te verdunnen zonder aantasting van de mechanische kwaliteiten, is om de epoxy te verwarmen (bijvoorbeeld in warm maar geen heet water). De epoxy wordt vloeibaarder maar pas op: de verwerkingstijd zal dan ook korter zijn.

Epoxy op hout slaat troebel uit

Als de epoxylaag op hout troebel wordt, is het hout erg vochtig. De ideale vochtigheidgraad van hout is < 12%.

Er komen "kraters" in de opgebrachte epoxy

De oorzaak hiervan is vettigheid. Hierdoor trekt de epoxy weg op sommige plekken. De oplossing is weer opschuren en met name de slechte plekken weer goed ontvetten. Vervolgens nog een laag epoxy opzetten.

Voorbereiden van verschillende ondergronden

De ondergrond moet schoon, droog en vetvrij zijn. Altijd even opschuren met korrel 80-120. Breng voordat je begint met lamineren of plamuren eerst een laag epoxy (zonder filler) aan voor de beste hechting. Ontvetten kan met bijvoorbeeld aceton of thinner.

Sterk zuigend oppervlakten kunnen voorbehandeld worden met Mr.Boat injecteerepoxy. Deze is waterdun en dringt diep door in het oppervlak.

Uitgeharde epoxy:
Als er amineblush is ontstaan (wit, vettig laagje) dan eerst afspoelen met water en een schuurspons. Vervolgens de ondergrond schoonmaken en ontvetten. Opschuren met korrel 80.

Polyester:
Ondergrond schoonmaken en ontvetten. Opschuren met korrel 80.

(Hard)hout:
Ondergrond schoonmaken en ontvetten. Opschuren met korrel 80.

Teak of "vettig" hout:
Afnemen met aceton ca. 15 minuten voor het aanbrengen van de epoxy zodat de vettigheid verdwijnt en de epoxy goed kan indringen in het hout. Zorg ervoor dat de aceton is verdampt voor het aanbrengen van de epoxy.

Poreus hout:
Ondergrond schoonmaken en ontvetten. Opschuren met korrel 80. Eventueel eerst een laag Mr.Boat injecteerepoxy aanbrengen.

Staal:
Schoonmaken en ontvetten. Schuren of stralen tot op het kale staal (indien mogelijk) en direct een dunne eerste laag epoxy aanbrengen om vliegroest te voorkomen.

Aluminium:
Ontvetten en schuren. Eventueel voorbehandelen met speciale aluminiumprimer.

Plastic:
Afhankelijk van het soort plastic. In de meeste gevallen eerst ontvetten en schuren. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen, polypropyleen en nylon,

Hechting op harde plastic soorten zoals ABS, PVC en styreen is mogelijk mits de ondergrond goed wordt voorbereid en er voldoende hechtoppervlak is. Na het schuren kan men kort met een brander over het te behandelen oppervlak gaan om de hechting te verbeteren. Pas op: het plastic mag niet smelten!

Wanneer er onzekerheid over de herkomst van de ondergrond is behandel dan eerst een klein proefstukje om er zeker van te zijn dat het gewenste effect wordt bereikt.

Hier vind je een instructievideo over de voorbereiding van et oppervlak.

Epoxylijm of plamuur in houtkleur maken

Voor het bijwerken van ongeverfd hout kan het gewenst zijn om zoveel mogelijk de houtkleur te behouden. Meng dan de epoxy met zaagmeel uit de schuurmachine waarmee is geschuurd tot de gewenste dikte en werk hiermee af.

Wat is epoxy giethars

Epoxy giethars is een glasheldere epoxyhars voor decoratieve toepassingen. Denk aan het afgieten van kunstwerken of tafels en barbladen.

Epoxy giethars, ook wel liquid glass genoemd, is een dikke, glasheldere epoxyhars die in dikke lagen tot wel 5 cm. kan worden gegoten zonder teveel warmte ontwikkeling. Door de geringe warmte die vrij komt bij uitharden is de verwerkingstijd en uithardingstijd veel langer dan bij een universele epoxy.

Giethars blijft wel 3-4 uur verwerkbaar en is pas stofdroog na 12 uur. Complete uitharding duurt 7 dagen bij minimaal 21 graden.

De constructieve sterkte is minder dan die van universele epoxy. Giethars wordt vooral gebruikt in situaties waarin het eindresultaat transparant en glashelder moet zijn.

Mijn huid is geirriteerd door de epoxy. Kan dat kwaad?

De meeste mensen hebben er geen last van als epoxy in contact komt met de huid, maar het kan voorkomen dat er een allergische reactie ontstaat. Dit heeft verder geen consequenties maar is natuurlijk wel vervelend.

Als er zich toch gezondheidsproblemen voordoen, consulteer dan een arts. Gebruik dus altijd gezichts- en huidbescherming.

Wat is het verschil tussen epoxy en polyester?

- Epoxy is waterdicht, polyester niet
- Epoxy krimpt veel minder dan polyester
- Epoxy hecht op vrijwel alles; bij polyester is vaker een voorbehandeling nodig
- De chemische bestendigheid van epoxy is over het algemeen veel groter dan bij polyester
- De mechanische sterkte van epoxy is ca. 3-4 maal hoger dan die van polyester
- Epoxyhars ruikt veel minder dan polyester. Er komen geen giftige gassen vrij
- De UV bestendigheid van epoxy is minder dan die van polyester. Dit kan worden pgelost door het toevoegen van UV-Blocker
- Polyester kan niet worden gebruikt op piepschuim (EPS) omdat deze dan oplost. Epoxy kan wel worden gebruikt.
- Epoxy is iets duurder dan polyester

Een uitgebreidere beschrijving van de verschillen tussen epoxy en polyester vind je in dit artikel.

Hoe kan ik het beste meerdere lagen epoxy opbrengen?

De meest efficiënte manier is om "nat in nat" te werken. Op deze manier hoeft er niet tussen de lagen geschuurd en ontvet te worden.

De opvolgende laag wordt aangebracht als de vorige niet kleverig meer is maar nog wel zacht. Je moet een vingerafdruk nog kunnen zien. Dit vereist wat planning maar scheelt een hoop tijd.

Laat je de epoxy langer dan 24 uur uitharden, dan moet je eerst weer licht opschuren met korrel 80-120 en daarna weer ontvetten.

Waarom wordt mijn epoxy niet hard?

Dan bestaat er een grote kans dat je niet de juiste mengverhouding hebt gebruikt (of heb je helemaal niets gemengd?). Te weinig harder resulteert in het niet uitharden van de epoxy.

Met teveel harder hardt de epoxy niet sneller uit maar geeft een zwakker resultaat.

Als je epoxy gebruikt bij temperaturen onder de 21 graden dan kan de uithardingstijd langer duren. Een groot behandeld oppervlak kan bij 15 graden wel 1 of 2 dagen nodig hebben om uit te harden. Je kunt het proces versnellen door bijvoorbeeld warmte toe te voegen (kacheltje of föhn).

Waar gebruik ik fillers (vulmiddelen) voor?

Epoxy is vrij vloeibaar en loopt daarom tussen kieren uit. Om er een dikkere massa van te maken worden vulmiddelen bijgemengd. Dat kan houtmeel zijn, katoen of gehakte glasvezel.

Er zijn ook "high tech" fillers zoals stewathix, aerosil, en microballoons. Deze fillers geven een keihard resultaat na uitharden en zijn superlicht waardoor het gewicht laag blijft.

Een overzicht van de beschikbare vulmiddelen en de toepassingen hiervan kun je hier vinden.

Mag epoxy met het vuilnis mee?

Epoxy mag met het vuilnis mee als het volledig is uitgehard. Niet uitgeharde epoxy is een chemisch product en moet mee met het chemisch afval.

Kan ik over epoxy verfen/lakken?

Ja. Dat is zelfs zeer aan te bevelen. Epoxy is matig bestand tegen UV licht en blijft beter als het behandeld is met een UV bestendige (boot)lak. Dit hoeft niet per se een 2-componenten verfsysteem te zijn.

De Mr.Boat giethars is wel UV bestendig.

Kan ik Mr.Boat epoxy ook spuiten?

Nee, onze epoxy is niet geschikt om te verspuiten.

Het vriest buiten. Kan ik met epoxy aan de slag?

Niet doen. De ideale verwerkingstemperatuur is rond de 18 graden. Bij lagere temperaturen tot 10 graden kan het nog verwerkt worden maar de uithardingstijd is dan veel langer. Daarnaast is het gewoon niet leuk om in de vrieskou te werken.

Is epoxy ook geschikt voor (kite)surfboards?

Epoxy is uitstekend geschikt voor de bouw en reparatie van surfboards. En voor kano's, caravans, modelbouw etc. (Kite) surfers gebruiken vaak foamcore en dat gaat perfect samen met Mr.Boat epoxy.

Kan ik epoxy ook op staal of alluminium te gebruiken?

Indien goed voorbehandeld (ontroest en ontvet) is epoxy prima op staal te gebruiken om bijvoorbeeld te plamuren of een roestwerende coating aan te brengen. Voor oude schepen met veel putcorrosie kan teerepoxy een optie zijn. Deze bevat een hoog gehalte bitumen waardoor het extra roestwerend is. Door de dikte van de teerepoxy zijn de putten ook minder zichtbaar wat een gladder resultaat oplevert.

Voor kleinere reparaties verkopen we duospuiten met 25ml epoxy die gemengd is met staal of titanium.

Hoe kan ik epoxy het beste aanbrengen?

Met een (wegwerp)kwast of roller. Overtollige hars kan weg worden gehaald met een squeegee (rubber spateltje). Gebruik geen duur gereedschap want na uitharding kan het in de prullenbak. Verpakt in allufolie vindt er ook geen uitharding plaats in de vriezer. Maar leg je gereedschap niet naast de biefstukken van vanavond.

Met een stalen of teflon roller kunnen luchtbellen uit een laminaat worden gedrukt, maar de squeegee werkt hier ook goed voor.

Hoe lang kan ik epoxy bewaren?

Epoxy kun je minimaal 2 jaar bewaren maar in de praktijk vaak veel langer. Berg de epoxy op op een koele en donkere plaats. De harder kan in de loop der tijd wel geler worden. Dit doet niets af aan de werking maar kan ongewenst zijn voor transparante toepassingen.

Hoeveel epoxy moet ik mengen per keer?

Afhankelijk van wat je wilt gaan doen, maar niet meer dan je in 30 minuten kunt verwerken.

Kan ik de hars ook zonder harder gebruiken?

NEE. Alleen door het mengen van de hars en harder onstaat de chemische verbinding die we nodig hebben. Hars en harder worden dus nooit los gebruikt maar altijd in combinatie.

Houdt ook altijd de aangegeven mengverhouding aan. Meer of minder hars levert een niet uitgehard of zwakker resultaat op.

Epoxy voor aquaria en terraria

Mr.Boat epoxy wordt veel gebruikt door liefhebbers van aquaria, terraria en palludaria. De toepassing varieert van het verlijmen en coaten van de (meestal houten) bak tot het zelf bouwen van achterwanden.

Mr.Boat epoxy is na uitharding volledig veilig voor mens, dier en plant.

Op diverse fora is een schat van informatie over deze onderwerpen te vinden; kijk bijvoorbeeld eens op Aquafora.nl of Malawifraks.nl. Een andere interessante site is cichlidenkwekers.nl.

Waarom wordt epoxy warm bij het uitharden?

Epoxy hardt uit door een chemische reactie tussen de 2 componenten hars en harder. De chemische reactie die ontstaat is exothermisch. Dat wil zeggen dat er warmte ontstaat bij het uitharden. Dit komt door de reactie die een dwarsverbinding legt tussen moleculen van de hars en harder. Juist door deze warmte hardt de epoxy uit.

Hoe groter de hoeveelheid epoxy hoe eerder het mengsel zal reageren. Een grote hoeveelheid in een mengbeker kan zelfs gaan roken door de ontwikkelde hitte. Probeer dit te voorkomen. Door de epoxy van de mengbeker over te gooien in een verfbak zal er minder warmteontwikkeling ontstaan wat de verwerkingstijd enigszins verlengt.

Kun je met epoxy polyester repareren?

Epoxy is uitstekend geschikt om polyester te repareren.

Is epoxy UV bestendig?

De meeste epoxys zijn matig bestand tegen UV licht en zullen na verloop van tijd vergelen. Dit is alleen een probleem in transparante toepassingen. Om vergeling te voorkomen kan een UV blocker worden toegevoegd.

Verven of lakken helpt ook als UV bescherming. Ook het toevoegen van epoxypigmenten (kleurstof) draagt bij aan een betere UV bestendigheid.

Onze epoxy giethars heeft al een toegevoegde UV blocker en is UV gestabiliseerd.

Hoe meet ik de hars en harder af?

Onze Mr.Boat epoxy wordt gemengd in een verhouding van 2 delen hars op 1 deel harder(op gewicht). Probeer niet de uithardtijd te verkorten door meer harder toe te voegen:Het werkt niet. In tegendeel, teveel harder zorgt dat de epoxy helemaal niet uithardt. Erg belangrijk: Houd je aan de 2:1 verhouding!

Mr.Boat Giethars (1:1) wordt gemengd op een verhouding van 1 deel A op 1 deel B op volume, dit betekend dat je in een mengbeker kunt afmeten.

Zorg er voor dat je de hars en harder goed mengt. Vergeet ook de randjes niet. Beter te lang roeren dan te kort.

Heeft u geen mengbeker dan is het eenvoudig om zelf een maatbeker te maken:

Gebruik doorzichtige plastic bekertjes. Vul een van de bekertjes met water, 3 cm. of 5 cm., het maakt niet uit. Markeer het waterniveau op het bekertje en zet er een "H" op van harder. Dit is de maatbeker voor de harder. Neem een ander bekertje en vul deze met 2 maal de hoeveelheid water uit het harder bekertje. Markeer het waterniveau en de maatbeker voor de hars is klaar. Droog de bekertjes voor gebruik. Epoxy vindt het niet prettig om gemengd te worden met water.

Meng de epoxy niet in foam bekertjes. Bij het uitharden wordt de epoxy heet en de bekertjes zouden kunnen smelten! Gebruik ook geen glazen potten. Deze kunnen barsten door de warmte die vrijkomt.

Ruikt epoxy?

Nauwelijks. In tegenstelling tot bijvoorbeeld polyester komt er geen gas (styrene) vrij dat een nare geur geeft. Epoxy is prima binnenshuis te gebruiken.

Waar gebruik ik (glas)weefsel voor?

Glasweefsel wordt onder andere gebruikt om constructieversterkingen te maken. In combinatie met epoxy kan een houten boot vele malen sterker en stijver worden gemaakt. Met glasband (stroken glasweefsel) kunnen hoekverbindingen worden verstevigd.

Met weefsels kunnen ook vormstukken worden gemaakt in een mal.

Glasweefsels zijn in verschillende grammages verkrijgbaar. Het lichtste doek dat wij verkopen is 25 gram/m2. Dit is een ragfijn weefsel dat gebruikt wordt door bijvoorbeeld modelvliegtuigbouwers. Ons zwaarste doek is een 450 grams biaxiaal glaslegsel dat wordt gebruikt voor zwaarbelaste toepassingen.

Verder kan glasweefsel op verschillende manieren zijn geweven. Zo is er onderscheid tussen vierkant geweven en keper geweven waarbij de laatste een schuine draadinslag heeft. Over het algemeen zijn keper geween weefsel makkelijker te plooien, maar dit geldt alleen voor de wat zwaardere grammages.

Naast glasweefsel zijn er ook andere weefsels met verschillende eigenschappen. Bijvoorbeeld carbonweefsel (licht) of aramideweefsel (ook wel bekend onder de merknaam kevlar; bestand tegen puntbelasting). Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Mr.Boat verkoopt ook diverse designweefsels voor decoratieve toepassingen.

Is epoxy gevaarlijk?

Epoxy is relatief veilig. Toch is het belangrijk om een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen. Draag een veiligheidsbril en handschoenen. Epoxy moet veilig worden opgeborgen en buiten het bereik van kinderen worden gehouden.

Eenmaal uitgehard is epoxy volkomen onschadelijk voor mens, dier en plant.

Moet ik een primer gebruiken voordat ik over epoxy ga verven/lakken?

In de meeste gevallen is het niet nodig om een primer te gebruiken voordat er een verfsysteem over epoxy wordt aangebracht. Er zijn echter verfsystemen die wel om een speciale primer vragen. Volg altijd de instructies op van de fabrikant.

Zelfetsende primers werken matig op epoxy vanwege de hoge bestandheid tegen chemicaliën.

Wat is lamineren?

Lamineren is het impregneren van glasvezelmat met epoxy. Op die manier ontstaat na het uitharden een zeer sterke "schil" om bijvoorbeeld hout.

Met 1.5 kg. epoxy kun je ca. 4-6 m2 glasweefsel lamineren, afhankelijk van het gebruikt grammage.

Het totaalgewicht en de harsopname van het laminaat kun je vinden bij de details van de verschillende soorten glasweefsel.

Hier vind je een instructievideo over lamineren.Hier vind je een instructievideo over lamineren.

Wat betekent pot life?

Pot life is de tijd dat de gemengde epoxy vloeibaar en verwerkbaar blijft. Bij Mr.Boat epoxy is dat ca. 45 minuten (bij ca. 20 graden). Daarna hardt de epoxy uit. Maak dus nooit meer aan dan je in 45 minuten kunt verwerken.

Voor onze gietepoxy staat een langere verewerkingstijd van wel 3-4 uur.

Je verlengt de potlife ook door de gemengde epoxy uit de mengbeker te schenken in bijvoorbeeld een verfbakje met een groter oppervlak.

Wat is coaten?

Om hout (of andere materialen) te beschermen tegen invloeden van buitenaf wordt er een laag onverdikte epoxy op aangebracht met een roller of kwast. Vergeet ook niet de kopse kanten van het hout.

Met 1.5 kg. epoxy kun je ca. 6-7 m2 coaten.

Hier vind je een instructievideo over coaten met epoxy.

Hoeveel epoxy heb ik nodig?

Dat hangt af van wat je wilt gaan doen. Voor coaten geldt een verbruik van ca. 1.5 kg. epoxy voor 1 laag van 6 m2.

Bij lamineren verbruik je meer, afhankelijk van de glasweefselgewicht. Zwaarder weefsel neemt meer hars op dan licht weefsel. Bij de details van de betreffende weefsels vind je meer informatie over harsverbruik en laminaatdikte.

Ga je dikkere lagen gieten houd dan rekening met een verbruik van 1 liter (of kg.) per m2 per milimeter hoogte.

Wat is een fillet?

Een fillet is een (epoxylijm)verbinding tussen houten onderdelen met ingedikte epoxy. Dit indikken gebeurt door middel van het toevoegen van filler (vulmiddel) om een dikkere pasta te verkrijgen. De ideale dikte lijkt op pindakaas. Vervolgens wordt er een "rups" epoxy aangebracht tussen de te verlijmen onderdelen en deze wordt halfrond afgestreken met een tongspatel.

Je kunt de "epoxyrups" eenvoudig aanbrengen door de verdikte epoxy in een plastic zak te doen waar je de punt van afknipt. Zo heb je een goedkope epoxy spuitzak.

Breng voor het maken van de fillet een dun laagje onverdikte epoxy aan op het te behandelen oppervlak.

Toe te passen vulmiddelen voor het maken van een epoxylijm of fillet zijn, aerosil, stewathix of katoen.

Verbindingen met epoxy fillets zijn zelfs sterker dan de afzonderlijke onderdelen.

Meer informatie over het aanbrengen van een fillet.

Wat voor kleur heeft epoxy?

Mr.Boat epoxy is transparant met een lichte geelzweem als er dikkere lagen worden aangebracht. Dit is echter nauwelijks zichtbaar op een gemeleerde ondergrond zoals hout.

Als het wordt aangebracht op glasmat wordt deze ook transparant. Een eventuele houtnerf op de ondergrond blijft dus zichtbaar.

Mr.Boat epoxy giethars is glashelder en daardoor bij uitstek geschikt voor het gieten van dikke lagen.

Hoe maak ik een epoxylijm?

Epoxylijm maak je door een filler (vulmiddel) aan de epoxy toe te voegen om deze dikker te maken. Dik de epoxy in tot je een massa hebt die op ketchup lijkt. Breng aan op de te lijmen onderdelen en druk licht aan. Epoxy heeft ruimte nodig om goed te kunnen hechten. Dit in tegenstellling tot traditionele houtlijm dat langdurige zware druk nodig heeft om te hechten.

Toe te passen vulmiddelen het maken van een epoxylijm of fillet zijn, aerosil, stewathix of katoen.

Instructievideo hoe je zelf een epoxylijm maakt.

Kan ik epoxy kleuren?

Ja dat kan. Gebruik hiervoor de speciale epoxypigmenten. Weinig toevoegen (ca 1-2%) geeft een transparante kleuring. Meer toevoegen geeft een planolakachtige afwerking.

Voor decoratieve toepassingen zijn er ook transparante kleuren en metallic en glitterpigmenten. We hebben ook lichtgevende glow in the dark pigmenten.

Het toevoegen van pigment betekent ook dat de UV bestendigheid wordt verbeterd.

Wat is de mengverhouding?

Voor Mr.Boat epoxy en Mr.Boat injecteerepoxy: 2 gewichtsdelen hars op 1 gewichtsdeel harder. (2:1). Gebruik voor het afmeten een weegschaal.

Voor de Mr.Boat epoxy giethars geldt een mengverhouding van 1 volumedeel hars op 1 volumedeel harder (1:1). Gebruik voor het afmeten een volumebeker.

Hoe maak ik epoxyplamuur?

Epoxyplamuur kun je eenvoudig zelf maken. Kies een filler, bijvoorbeeld microballoons en meng dit met de epoxy tot de gewenste dikte. Voila. Epoxyplamuur voor weinig.

Breng voor het plamuren een dunne laag onverdikte epoxy aan op de ondergrond om de hechting te verbeteren.

Geen zin om zelf te mengen? We verkopen ook handige kant en klare epoxyplamuur in 400 en 1000 grams verpakking.

Hier vind je een Instructievideo hoe je zelf een epoxyplamuur maakt.

Gelcoat repareren met epoxy

Gelcoat reparatie met epoxy

Epoxy is uitstekend geschikt om beschadigingen in de gelcoat te repareren. Epoxy is sterker dan gelcoat en krimpt niet.

Stappenplan voor kleine beschadigingen aan de gelcoat
1. Frees de beschadiging uit met een Dremel met bolkopfreesje. Er mogen geen losse delen meer zitten en de randen moeten schuin gefreesd worden tot de onbeschadigde gelcoat. Probeer zo min mogelijk de onderliggende laag polyester met glasvezels te beschadigen.

2. Schuur de randen op met een fijne korrel tot ze mooi glad zijn.

3. Maak de reparatieplek vet en stofvrij met aceton. Aceton verdrijft ook eventueel aanwezig vocht. Pas op: aceton is licht ontvlambaar en lost vrijwel alles op (met uitzondering van polyester). Draag geschikte beschermingsmiddelen.

4. Plak de reparatieplek strak af met tape zodat de epoxy alleen over de te repareren plek gaat.

5. Meng eerst wat epoxyplamuur en voeg er vervolgens in kleine hoeveelheden pigment (kleurstof) aan toe tot de gewenste kleur wordt bereikt. Liever iets te weinig dan te veel, donkerder maken kan altijd nog, lichter niet.

6. Smeer de te repareren plek zo strak mogelijk af met de op kleur gebrachte epoxyplamuur. Gebruik hiervoor een plamuurmesje of squeegee.

7. Verwijder de tape en laat uitharden (duur afhankelijk van omgevingstemperatuur).

8. Schuur glad met een steeds fijnere korrel. Vervolgens kan de plek worden gepolijst of, indien de kleur niet helemaal goed is, worden bijgewerkt met een verfsysteem.
Dit kan een een 1-component of 2-component verf (of UV bestendige lak) zijn.

Bovenstaand stappenplan is bedoeld voor kleine beschadigingen, (haar)scheurtjes en sterren. Voor grotere beschadigingen cq. gaten zijn andere technieken vereist.

Wat is een MS Polymeer?

MS-Polymeer is een superieure kit. Het vervangt montagelijm, houtlijm, P.U.-lijm, siliconenkit, sanitairkit, acrylaatkit en buthyleenkit. MS- Polymeer kit is binnen en buiten te gebruiken en geeft en supersterk, blijvend elastisch en direct overschilderbaar resultaat.

Vrijwel alle materialen zijn te lijmen met MS-Polymeren; metalen, kunststoffen bijvoorbeeld: pvc, polyester en plexiglas, baksteen, beton, kurk, glas en de meeste houtsoorten.

MS-Polymeren harden zelfs onder water uit, zijn zeer (zee)waterbestendig en geven geen giftige stoffen af.

Bij bijvoorbeeld een breuk in een aquarium kan er onder water gekit worden.

Mr.Boat verkoopt het gerenommeerde TEC7 maar minstens zo goed en een stuk voordeliger is onze Mr.Boat MS-Polymeer .

Wat is peelply?

Peelply of scheurweefsel is een fijn weefsel behandeld met nylon. Het wordt als eerste of laatste laag op een epoxylaminaat aangebracht. Na uitharding van het laminaat wordt de peelply er onder een scherpe hoek afgetrokken. Dit laat een wafelachtige structuur achter waarop direct een volgende bewerking kan plaatsvinden zonder eerst te schuren en ontvetten.

Peelply kan ook worden gebruikt om amineblush te voorkomen.

Verkrijgbaar in 15 en 100 cm. breed.

Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.