Waterproof schuurpapier
Professioneel schuurpapier verkrijgbaar in uiteenlopende korrelgroottes voor handmatig schuren.
Epoxy is geen moeilijk materiaal om mee te werken maar er kan natuurlijk wel eens iets mis gaan waardoor het eindresultaat niet is wat je er van verwacht had. De meeste van deze gevallen zijn terug te voeren op een aantal factoren die van belang zijn voor een succesvol project.
Als je epoxy niet uithardt kan dat aan een aantal oorzaken liggen:
- Mengverhouding
De epoxyhars en -harder moeten gemengd worden in de juiste mengverhouding. Daarnaast is het belangrijk om de epoxy op de juiste manier af te meten, namelijk op gewicht op of volume. De mengverhouding en wijze van afmeten staan altijd vermeld in de handleiding en op het etiket van de producten. Voeg nooit meer of minder harder toe om de uithardingstijd te beïnvloeden. De epoxy zal dan niet (volledig) uitharden.
Als epoxy op de juiste manier wordt gemengd zal deze altijd uitharden. De tijd die dat in beslag neemt is wel sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur en aangebrachte laagdikte.
Blijft de epoxy ook na de aangegeven uithardingstijd zacht of stroperig dan zit er niets anders op dan de laag zo goed mogelijk te verwijderen met een spatel of plamuurmes om er vervolgens een nieuwe laag epoxy overheen te zetten.
- Temperatuur
De verwerkingstijd of potlife wordt altijd aangegeven bij kamertemperatuur. Als het kouder is zal de uitharding langer duren, bij een hogere temperatuur gaat de uitharding sneller.
Daarnaast is de aangebrachte laagdikte ook van belang. Hoe dikker de laag hoe sneller de uitharding (in tegenstelling tot bijvoorbeeld verf of lak). Een dunne laag zal dus een langere uithardingstijd vragen. Zo kan het zijn dat de epoxy in je mengbeker al is uitgehard terwijl de in een dunne laag aangebrachte epoxy nog kleverig is. De uitharding van de dunne laag kan enkele uren extra kosten.
Door het toevoegen van warmte met bijvoorbeeld een kacheltje kan het uithardingsproces worden versneld. Een apart artikel over de invloed van temperatuur op epoxy vind je hier.
- Welke epoxy gebruik je?
Er zijn verschillende types epoxy verkrijgbaar die elk hun eigen uithardingstijd hebben. Zo is onze universele epoxy bij kamertemperatuur al na 16-30 uur uitgehard terwijl onze gietharsen dat pas na 24 uur tot 7 dagen zijn afhankelijk van het systeem.
Het kan voorkomen dat de epoxylaag wit uitslaat. Dit verschijnsel heet amineblush en doet zich voor als de epoxy nog niet volledig is uitgehard en dan in contact komt met water. Er ontstaat dan een melkachtig vettig laagje op de epoxy. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij aquariumachterwanden of toepassingen waarin de epoxy in andere natte omstandigheden wordt geplaatst. Als de epoxy geheel onder water komt of aan vochtige omstandigheden wordt blootgesteld adviseren wij om de epoxy minimaal 5 dagen uit te laten harden bij 21 graden.
Amineblush kan op 2 manieren ontstaan:
- de epoxy is niet goed gemengd . Als het met vocht in contact komt kan er amineblush optreden. Dit is lastig te verhelpen en betekent over het algemeen dat de niet goed gemengde laag epoxy verwijderd zal moeten worden.
- de epoxy heeft niet lang genoeg uitgehard. Voor vochtige toepassingen raden we aan om minstens 5 dagen uithardingstijd aan te houden bij ca. 21 graden. Let er op dat 's nachts de temperatuur vaak daalt en de uithardingstijd dus langer zal duren.
Amineblush is te verwijderen met een schuurspons of borstel in combinatie met water en groene zeep.
Het kan ook voorkomen dat er een witte aanslag na langere tijd ontstaat. Dit duidt vaak op kalkaanslag. Deze kan verwijderd worden met een kalkaanslagverwijderaar.
- Mengen
Als de epoxy niet lang en zorgvuldig genoeg wordt gemengd is er kans dat op plaatsen waar de hars en harder niet in contact gekomen zijn met elkaar er kleverige plekken overblijven na uitharding. Zorg ervoor dat je de hars en harder gedurende een minuut zeer goed mengt; schraap over de bodem en de zijkanten. Eventueel kun je de gemengde epoxy overschenken in een nieuwe maatbeker zodat je zeker weet dat alle hars en harder met elkaar in contact zijn gekomen.
Mochten er toch onverhoopt slecht uitgeharde plekken in je werk zitten breng dan een volgende, goed gemengde, laag epoxy aan.
Het kan gebeuren dat de epoxy geen mooie vloeiende laag vormt maar wegtrekt op sommige plaatsen waardoor er een ongelijkmatig oppervlak ontstaat. De reden hiervan is verontreiniging of vettigheid van het te behandelen oppervlak.
Om dit te voorkomen zorg je dat de ondergrond goed is ontvet. Gebruik hier aceton of water en ammoniak voor.
Als het resultaat toch niet strak is geworden laat de epoxy dan 24 uur uitharden. Schuur de laag daarna licht op en ontvet zorgvuldig. De volgende laag zou nu het gewenste resultaat moeten geven.
Als de epoxy wordt gebruikt over kunstwerken zoals schilderijen en foto's kan er natuurlijk niet ontvet worden omdat anders het werk zal beschadigen. In dit geval kun je meerdere lagen aanbrengen tot je een strak resultaat krijgt.
Epoxy is exothermisch. Dat wil zeggen dat het na de mengen van de hars en harder door een chemische reactie warmte genereert. Juist deze warmte zorgt voor de uitharding. Hoe meer volume des te meer warmte de epoxy kan ontwikkelen.
Universele, snelhardende, lamineerharsen ontwikkelen meer warmte dan bijvoorbeeld gietharsen. Daardoor hebben ze een kortere verwerkingstijd en kan de universele epoxy alleen maar in dunne lagen gegoten worden omdat er anders teveel warmteontwikkeling ontstaat.
Gietharsen zijn juist zo geformuleerd dat ze minder warmte ontwikkelen waardoor ze een (veel) langere uithardingstijd hebben. Hierdoor kunnen gietharsen in dikke lagen tot wel 10 centimeter in een keer worden gegoten.
Het is aan te bevelen om de gemengde epoxy na het mengen over te gooien in bijvoorbeeld een verfbak. Hierdoor wordt de epoxy wat minder warm en wordt een wat langere verwerkingstijd gerealiseerd.
Wanneer je een schitterend project maakt met epoxy wil je uiteraard geen luchtbellen in je project, over dit onderwerp hebben we een apart artikel geschreven waarin bespreken hoe je het belletjes kan voorkomen en verwijderen. Bekijk het artikel over luchtbellen in epoxy