Mr. Boat
Let's stick together!

De invloed van temperatuur op de uitharding van epoxy

In dit artikel lees je hoe warmte en kou de uitharding van epoxyharsen beïnvloedt.

Temperatuur heeft een grote invloed op de uitharding van epoxy en gietharsen. Epoxy hardt uit door een chemische reactie tussen de 2 componenten hars en harder. De chemische reactie die ontstaat is exothermisch. Dat wil zeggen dat er warmte ontstaat bij het uitharden. Door deze warmte hardt de epoxy uit. Hierdoor zijn er 2 factoren die van grote invloed zijn op de uithardingstijd van epoxy, omgevingstempratuur en de totale hoeveelheid epoxy.

Verwerkingstijd of potlife en uithardingstijd

De verwerkingstijd (of potlife) die bij epoxy wordt vermeld geldt over het algemeen bij een temperatuur van 21 graden Celsius.

Als de omgevingstemperatuur kouder is zal de verwerkingstijd langer zijn en de uitharding langer duren.
Is het warmer dan geldt het tegenovergestelde; een kortere verwerkingstijd en een snellere uithardingstijd.


Nemen we als voorbeeld onze universele epoxyhars dan heeft deze bij kamertemperatuur een verwerkingstijd van ca. 45 minuten. De uithardingstijd van een dunne laag zal dan enkele uren zijn. Gaan we deze epoxy verwerken bij 10 graden dan zal de verwerkingstijd naar ca. 1 uur stijgen. De uithardingstijd kan dan wel 24 uur of langer duren.

Grafiek epoxy per temperatuur

Verwerking van epoxy bij lage en hoge temperaturen

Je kunt deze epoxy dus ook bij lage temperaturen gebruiken als het geen probleem is dat de uitharding langer duurt. De uitharding stopt als de temperatuur onder nul is. Gaat de temperatuur weer omhoog dan gaat de epoxy weer uitharden.

Als de temperatuur boven de 25 graden stijgt zal de verwerkingstijd van de epoxy een stuk korter zijn. Houd hier rekening mee en maak kleinere hoeveelheden aan die je in de kortere tijd kunt verwerken. Daarnaast is het verstandig om bij hoge temperaturen geen grote gietingen te doen omdat dit te warm kan worden, hierdoor kan epoxy geel worden of zelfs scheuren, de aangegeven maximum laagdikte geldt dus niet bij een hogere verwerkingstemperatuur dan aangegeven in de handleiding.

Meer epoxy, snellere uitharding

Het gemengde volume is ook van belang bij de verwerkingstijd. Hoe groter het volume van de gemengde epoxy des te meer warmte deze kan ontwikkelen wat resulteert in een kortere verwerkingstijd.

Als je de epoxyhars en harder hebt gemengd gooi deze dan over in bijvoorbeeld een verfbak. Door het grotere luchtoppervlak kan de epoxy minder warmte ontwikkelen en heb je een wat langere verwerkingstijd. Dit betekend dus ook dat kleinere projecten en dunne lagen kunnen zorgen voor een langere uithardingstijd.

Verschil in epoxy soorten, uithardingstijd en laagdikte

Het type epoxy dat je gebruikt is ook bepalend voor de verwerkingstijd en uitharding.

We maken onder andere onderscheid in epoxyharsen door aan te geven welke laagdikte je het kunt gebruiken, het verschil tussen deze epoxy soorten is een langzamer reagerende harder die minder warmte warmte ontwikkeld, wat resulteert in een langere uithardingstijd en de mogelijkheid om het dikker te gieten.

Universele epoxy heeft een relatief korte verwerkingstijd van ca. 45 minuten. Het uitharden zal gebeuren, afhankelijk van de laagdikte na enkele uren. Deze epoxy ontwikkelt relatief veel warmte en kan bij het mengen van grote volumes tot wel 80 graden heet worden en zelfs gaan roken.

Deze epoxy gebruik je in dunne lagen met een kwast of roller. Er kan ook me gegoten worden maar dan niet meer dan ca. 0,5 centimeter per laag om teveel warmteontwikkeling te voorkomen. Hieronder een voorbeeld van een te dik gegoten laag die te heet is geworden. Je ziet dat er luchtbellen zijn ontstaan door de hitte en dat er scheuren in het oppervlak zijn ontstaan.

Epoxy effect bij hoge temperatuur

De giethars voor grote gietingen heeft als eigenschap dat het veel minder warmte ontwikkelt waardoor de uitharding (veel) langer duurt. De verwerkingstijd is dan ook enkele uren. Het voordeel hiervan is dat eventuele luchtbellen ruim de tijd hebben om te ontsnappen uit de epoxy. Stofdroog is giethars pas na 12 tot 24 uur. De volledige uitharding gebeurt pas na 7 dagen.

Door de geringe warmteontwikkeling kan onze giethars in dikke lagen van wel 7 centimeter per keer worden gegoten.

Voor alle epoxyharsen geldt dat de verwerkingstijd wordt verkort en de uithardingstijd wordt versneld door het toevoegen van warmte. Dat kan door de startemperatuur van de epoxy omhoog te brengen of door het toevoegen van warmte in de vorm van een kachel of bijvoorbeeld een föhn. Heb je bijvoorbeeld een epoxy reparatie in de winter aan je schip dat buiten staat? Tape dan na het aanbrengen van de epoxy een kartonnen doos over de reparatie en hang daar een 15 wat lampje in. Door de warmte zal de epoxy na enkele uren al zijn uitgehard.

Heb je net epoxy gemengd en krijg je toch een belangrijk telefoontje? In de vriezer kun je het uithardingsproces tijdelijk stoppen. Overleg wel even thuis wat je in de vriezer stopt ;)

Gerelateerde producten
epoxy giethars 70 mrboat

Epoxy Giethars 70

Glasheldere giethars met hoge UV-bestendigheid voor grote gietingen van 1 tot 7 cm dik. Eenvoudige mengverhouding van 2:1 (volume).

Vanaf
17,49
epoxy-giethars-25

Epoxy Giethars 25

Glasheldere epoxy giethars voor gietingen van 5 tot 25 mm per laag. Eenvoudige mengverhouding van 2:1 (gewicht).

Vanaf
16,99
epoxy universeel langzaam

Universele Epoxy Langzaam

Universele epoxy voor coaten, lamineren, lijmen en plamuren. Ruime verwerkingstijd. Eenvoudige mengverhouding van 2:1 (gewicht).

Vanaf
15,99