Mr. Boat
Let's stick together!

De invloed van temperatuur op de uitharding van epoxy

In dit artikel lees je hoe warmte en kou de uitharding van epoxyharsen beïnvloedt.

Verwerkingstijd of potlife en uithardingstijd

Temperatuur heeft een grote invloed op de uitharding van epoxy en gietharsen. Epoxy hardt uit door een chemische reactie tussen de 2 componenten hars en harder. De chemische reactie die ontstaat is exothermisch. Dat wil zeggen dat er warmte ontstaat bij het uitharden. Door deze warmte hardt de epoxy uit.

Dat betekent dus ook dat de omgevingstemperatuur waarin gewerkt wordt van belang is. De verwerkingstijd (of potlife) die bij epoxy wordt vermeld geldt over het algemeen bij een temperatuur van 21 graden celcius. Als de omgevingstemperatuur kouder is zal de verwerkingstijd langer zijn en de uitharding langer duren. Is het warmer dan geldt het tegenovergestelde; een kortere verwerkingstijd en een snellere uithardingstijd.

Nemen we als voorbeeld onze universele epoxyhars dan heeft deze bij kamertemperatuur een verwerkingstijd van ca. 45 minuten. De uithardingstijd van een dunne laag zal dan enkele uren zij. Gaan we deze epoxy verwerken bij 10 graden dan zal de verwerkingstijd naar ca. 1 uur stijgen. De uithardingstijd kan dan wel 24 uur of langer duren.

Je kunt deze epoxy dus ook bij lage temperaturen gebruiken als het geen probleem is dat de uitharding langer duurt. De uitharding stopt als de temperatuur onder nul is. Gaat de temperatuur weer omhoog dan gaat de epoxy weer uitharden.

Als de temperatuur boven de 25 graden stijgt zal de verwerkingstijd van de epoxy een stuk korter zijn. Houd hier rekening mee en maak kleinere hoeveelheden aan die je in de kortere tijd kunt verwerken. Daarnaast is het verstandig om bij hoge temperaturen geen grote gietingen te doen omdat dit te warm kan worden, hierdoor kan epoxy geel worden of zelfs scheuren.

Temperatuur en viscositeit

Het gemengde volume is ook van belang bij de verwerkingstijd. Hoe groter het volume van de gemengde epoxy des te meer warmte deze kan ontwikkelen wat resulteert in een kortere verwerkingstijd. Als je de epoxyhars en harder hebt gemengd gooi deze dan over in bijvoorbeeld een verfbak. Door het grotere luchtoppervlak kan de epoxy minder warmte ontwikkelen en heb je een wat langere verwerkingstijd.

Het type epoxy dat je gebruikt is ook bepalend voor de verwerkingstijd en uitharding. We kunnen een onderscheid maken in universele epoxy en epoxy giethars.

Universele epoxy heeft een relatief korte verwerkingstijd van ca. 45 minuten. Het uitharden zal gebeuren, afhankelijk van de laagdikte na enkele uren. Deze epoxy ontwikkelt relatief veel warmte en kan bij het mengen van grote volumes tot wel 80 graden heet worden en zelfs gaan roken.
Deze epoxy gebruik je in dunne lagen met een kwast of roller. Er kan ook me gegoten worden maar dan niet meer dan ca. 1 centimeter per laag om teveel warmteontwikkeling te voorkomen. Hieronder een voorbeeld van een te dik gegoten laag die te heet is geworden. Je ziet dat er luchtbellen zijn ontstaan door de hitte en dat er scheuren in het oppervlak zijn ontstaan.

Epoxy effect bij hoge temperatuur

Verschil in epoxy soorten

Epoxy giethars heeft als eigenschap dat het veel minder warmte ontwikkelt waardoor de uitharding (veel) langer duurt. De verwerkingstijd is dan ook enkele uren. Het voordeel hiervan is dat eventuele luchtbellen ruim de tijd hebben om te ontsnappen uit de epoxy. Stofdroog is giethars pas na 12 tot 24 uur. De volledige uitharding gebeurt pas na 7 dagen.

Door de geringe warmteontwikkeling kan onze giethars in dikke lagen van wel 7 centimeter per keer worden gegoten.
Voor alle epoxies geldt dat de verwerkingstijd wordt verkort en de uithardingstijd wordt versneld door het toevoegen van warmte. Dat kan door de startemperatuur van de epoxy omhoog te brengen of door het toevoegen van warmte in de vorm van een kachel of bijvoorbeeld een föhn. Heb je bijvoorbeeld een epoxy reparatie in de winter aan je schip dat buiten staat? Tape dan na het aanbrengen van de epoxy een kartonnen doos over de reparatie en hang daar een 15 wat lampje in. Door de warmte zal de epoxy na enkele uren al zijn uitgehard.

Heb je net epoxy gemengd en krijg je toch een belangrijk telefoontje? In de vriezer kun je het uithardingsproces tijdelijk stoppen. Overleg wel even thuis wat je in de vriezer stopt ;)

Grafiek epoxy per temperatuur
Gerelateerde producten
epoxy-giethars-750-gr

Mr.Boat giethars 750 gram

Glasheldere epoxy giethars voor gietingen tot 3 cm per laag met een eenvoudige mengverhouding van 2:1 (gewicht).

20,95
Epoxy giethars 700

Mr.Boat giethars 700 gram

Glasheldere epoxy giethars voor grote gietingen met een mengverhouding van 100:40 (gewicht) voor gietingen tot wel 7cm per laag.

21,95