Luchtbellen verwijderen uit epoxy

In dit artikel vind je alle informatie over het verwijderen van luchtbellen uit epoxy. We bespreken het ontstaan van bellen in epoxy, de invloed van het uithardingsproces op luchtbellen en het ontluchten van epoxy.

Het ontstaan van luchtbellen kan komen door diverse redenen. Tijdens het mengen van de epoxyhars en -harder ontstaan er vrijwel altijd luchtbellen, maar ook door het gieten van de epoxy en ontgassing van de ondergrond tijdens het uitharden van de epoxy kunnen luchtbellen ontstaan.

luchtbellen uit epoxy verwijderen

Luchtbellen die ontstaan door het mengen

Zorg dat de componenten op kamertemperatuur zijn wanneer je begint met het mengen van de epoxyhars en -harder.

Epoxy wordt stroperiger wanneer het koud is en is dan lastiger te mengen. Hierdoor ontstaan meer luchtbellen in het mengsel tijdens het roeren. De luchtbellen die ontstaan door het mengen verdwijnen meestal vanzelf als de epoxy enkele minuten bij kamertemperatuur heeft gestaan. We raden dan ook aan om na het mengen de epoxy een paar minuten te laten rusten. In deze tijd zullen de meeste luchtbellen naar de oppervlakte trekken en vanzelf verdwijnen.

Voorbeeld van luchtbellen in epoxy

Luchtbellen die ontstaan door ontgassing van de ondergrond

Vooral bij poreuze ondergronden zoals hout en steen kan het gebeuren dat er tijdens de uitharding nog luchtbellen uit de ondergrond ontstaan. Vaak kom je hier pas achter als de epoxy uitgehard is. Om dit te voorkomen raden we aan om altijd eerst 1 laag royaal te “primeren” met een roller of kwast. Dit kun je doen met onze universele epoxy. Breng circa 250 gram epoxy per m² aan en laat deze laag minimaal 12 uur uitharden zodat de ondergrond volledig afgesloten is. Daarna kunnen de volgende lagen epoxy of giethars worden aangebracht.

Uithardingstijd en ontluchten

De bellen in epoxy trekken altijd naar de oppervlakte. Daarom heeft ook de uithardingstijd invloed op het ontluchten van de epoxy. Hoe langer de bubbels de tijd hebben om naar de oppervlakte te trekken, des te kleiner de kans op bellen in het project.

Een hars met een langere uithardingstijd is epoxy giethars voor grote gietingen. Deze epoxy blijft tot wel 12 uur vloeibaar, heeft een stofdroogtijd van 48 uur en is dus zeer geschikt voor het gieten van dikke lagen tot wel 7 centimeter dik. Hieronder zie je een overzicht van de verschillen in uitharding tot eindsterkte. Wanneer je luchtbellen in je werk blijft houden kun je dus overwegen om een trager uithardende epoxy te gebruiken.

uithardingstijd per epoxyhars

Het verwijderen van luchtbellen: Brander of spray?

Voor het verwijderen van luchtbellen worden vaak gasbranders gebruikt. De vlam zorgt ervoor dat luchtbellen aan de oppervlakte knappen en de bovenkant van je werk mooi strak wordt. Strijk zeer kort op voldoende afstand over je werk heen en hou de brander niet te lang op één plek. Het gaat er alleen om dat de vlam het belletje raakt, niet dat de epoxy verwarmd wordt. Wanneer je de vlam te lang op de epoxy houdt kan de epoxy verbranden en blijven er doffe plekken in je werk zichtbaar. Gebruik bij siliconen mallen geen vlam in de buurt van de mal omdat de kans bestaat dat de mal hierdoor scheurt bij het ontmallen.

Föhns en verfstrippers worden ook veel gebruikt voor het verwijderen van luchtbellen. Hier zijn wij geen voorstander van omdat dit voornamelijk de epoxy verplaatst en minder geschikt is om bellen te verwijderen. Gebruik een föhn alleen voor het aanbrengen van bijvoorbeeld marmer of oceaan effecten.

Een andere populaire tool is onze Bubbles away. Dit is een spray die je over de oppervlakte van de epoxy spuit en luchtbellen laat knappen. De spray verdampt snel zodat deze geen gevolgen heeft voor de uitharding. Deze spray is bijvoorbeeld handig wanneer je in siliconen mallen werkt, er brandbare materialen in je project zitten of wanneer je niet met vuur in huis wilt werken. Gebruik geen Bubbles away op schilderijen van epoxyhars met kleurpigmenten, de verandering in oppervlaktespanning zorgt ervoor dat kleuren door elkaar heen kunnen lopen.

Let op: De spray is brandbaar en gebruik je nooit in combinatie met een brander.

Luchtbellen tijdens het lamineren met (glas)weefsels

Ga je lamineren met epoxy en weefsels dan is het de bedoeling dat er geen lucht tussen het weefsel en de ondergrond zit. Voor het verwijderen van lucht tijdens het lamineren raden we aan om gebruik te maken van een lamineerroller of hoekroller.

Al onze ontluchtingsproducten vind je hier.

Epoxy lamineerroller
Gerelateerde producten