Mr. Boat
Let's stick together!

Luchtbellen verwijderen uit epoxy

Het verwijderen van luchtbellen uit epoxy

In dit artikel vind je alle informatie over het verwijderen van luchtbellen uit epoxy. We bespreken het ontstaan van luchtbellen, het voorkomen van lucht in de epoxy, de invloed van het uithardingsproces op luchtbellen en het ontluchten van epoxy.

Het ontstaan van luchtbellen kan komen door diverse redenen. Tijdens het mengen van de epoxyhars en -harder ontstaan er vrijwel altijd luchtbellen, maar ook door het gieten van de epoxy en ontgassing van de ondergrond tijdens het uitharden van de epoxy.

Voorbeeld van luchtbellen in epoxy

Luchtbellen die ontstaan door het mengen

Zorg voordat je begint met het mengen van de epoxyhars en –harder dat deze op kamertemperatuur zijn. Epoxy wordt stroperiger als het koud is en is dan lastiger te mengen waardoor meer luchtbellen ontstaan.

De luchtbellen die ontstaan door het mengen verdwijnen meestal vanzelf als de epoxy enkele minuten bij kamertemperatuur heeft gestaan. We raden dan ook aan om na het mengen de epoxy een paar minuten te laten rusten. In deze tijd zullen de luchtbellen naar de oppervlakte trekken en vanzelf verdwijnen.

Blijven er toch nog luchtbellen over dan kun je op de epoxy te blazen. Door de Co2 in je adem verdwijnen de belletjes aan de oppervlakte. Hetzelfde effect, maar dan sneller, bereik je door even kort met een brander over de epoxy heen te gaan. Bij de verbranding komt ook Co2 vrij die de belletjes verwijdert. Let op; bij een föhn of verfstripper komt er geen Co2 vrij. Dit heeft dus weinig zin.

Heb je meer haast dan kun je ook de oppervlakte bubbels verwijderen met bubbles away. Dit is een spray die je over de epoxy spuit. Deze verandert de oppervlaktespanning zodat luchtbellen sneller kunnen "opstijgen". De spray verdampt snel zodat deze geen gevolgen heeft voor de uitharding.

Epoxy branderBubbles away

Luchtbellen die ontstaan na het aanbrengen van de epoxy

Allereerst is het belangrijk dat je langzaam en voorzichtig giet.

Ontstaan er dan nog steeds luchtbelletjes dan kun je weer blazen over het oppervlak. Ook nu kun je weer gebruik maken van een brander. Hiermee kun je snel een groot oppervlak behandelen en ontluchten. Let er wel op dat je de brander niet te lang op een plek houdt en wees voorzichtig met eventuele brandbare onderdelen van je project of eventuele vloeistoffen zoals thinner en aceton die in de buurt staan.

Ook kunnen bellen die na het aanbrengen zijn ontstaan weer verwijdert worden met Bubbles Away. Let alleen wel op met het gebruik van meerdere kleuren. Omdat Bubbles Away de oppervlaktespanning verandert bestaat de mogelijkheid dat de kleuren door elkaar gaan lopen. Soms kan dit gewenst zijn maar soms ook niet. Test in geval van twijfel of dit het gewenste effect oplevert.

Luchtbellen die ontstaan door ontgassing van de ondergrond

Vooral bij poreuze ondergronden zoals hout en steen kan het gebeuren dat er tijdens de uitharding nog luchtbellen uit de ondergrond ontstaan. Vaak kom je hier pas achter als de epoxy uitgehard is. Om dit te voorkomen raden we aan om altijd eerst 1 laag royaal te “primeren” met een roller of kwast. Dit kun je doen met onze epoxy. Laat deze minimaal 12 uur uitharden zodat de ondergrond volledig afgesloten is. Daarna kunnen de volgende lagen universele of giethars worden aangebracht.

Uithardingstijd en ontluchten

Zoals eerder besproken trekken de luchtbellen in epoxy naar de oppervlakte. Daarom heeft ook de uithardingstijd invloed op het ontluchten van de epoxy. Hoe langer de bubbels de tijd hebben om naar de oppervlakte te trekken, des te kleiner de kans op bellen in het project.

Een hars met een langere uithardingstijd is Mr.Boat epoxy giethars voor grote gietingen, deze epoxy blijft tot wel 12 uur vloeibaar, heeft een stofdroogtijd van 48 uur en is dus zeer geschikt voor het gieten van dikke lagen tot wel 7 centimeter dik. Hier zie je een overzicht van de verschillen in uitharding tot eindsterkte.

uithardingstijd per epoxyhars

Luchtbellen tijdens het lamineren met (glas)weefsels

Ga je lamineren met epoxy en weefsels dan is het de bedoeling dat er geen lucht tussen het weefsel en de ondergrond zit. Voor het verwijderen van lucht tijdens het lamineren raden we aan om gebruik te maken van een lamineerroller of hoekroller.

Al onze ontluchtingsproducten vind je hier.

Epoxy lamineerroller
Gerelateerde producten
epoxy-brander-resin art

Mini brander

Brander om luchtbellen van epoxy te verwijderen.

7,49
epoxy luchtbellen spray

Bubbles Away

Makkelijk luchtbellen verwijderen van epoxy met Bubbles Away!

8,95