Universele Epoxy Langzaam
Universele epoxy voor coaten, lamineren, lijmen en plamuren. Ruime verwerkingstijd. Eenvoudige mengverhouding van 2:1 (gewicht).
Epoxy en polyester worden vaak met elkaar verward. Begrijpelijk want het zijn beide 2 componenten vloeistoffen die uitharden tot een kunststof. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de twee, zowel in eindresultaat als verwerking. Hierbij moeten we tot de conclusie komen dat vrijwel altijd epoxy de betere keus is wanneer het gaat om waterbestendigheid. Polyester kan daarentegen een voordeligere oplossing zijn en is aanzienlijk sneller hard wanneer je bijvoorbeeld wilt plamuren.
We zetten hieronder de belangrijkste verschillen onder elkaar.
Epoxy hecht op vrijwel alles. Denk aan staal, aluminium, beton, steensoorten, hout, polyester, vinylester en de meeste kunststoffen. Bij polyesterhars is vaak een voorbehandeling nodig waarbij de hechting nog vaak minder is dan die van epoxy. De hechting van epoxy op (nieuw) polyester is zelfs een stuk beter dan polyester op polyester. Bij polyester heb je vaak een primer nodig, op hout gebruik je hiervoor bijvoorbeeld de G4 Hechtprimer.
Polyesterplamuur kan vaak al na 20 minuten worden geschuurd. Dit is een flink verschil ten opzichten van epoxy plamuur, waarbij je circa 24 uur moet wachten.
Epoxy is water- en dampdicht. Polyester is water opnemend en pas waterdicht na het aanbrengen van een gelcoat (of laag epoxy). Wanneer je een dun polyester laminaat een jaar zou onderdompelen in water verliest polyester maar liefst 35% van zijn sterkte, ten opzichte van slechts 10% bij epoxy. Dit is vooral belangrijk in maritieme omgeving. Epoxy is hiervoor dus altijd de beste keus.
Epoxy krimpt vrijwel niet. Polyester kan tot ca. 5% krimpen. Dat betekent dat een plamuurklus met polyester plamuur die er aanvankelijk strak uitziet na uitharding toch een holling vertoont of kan gaan scheuren. Bij gietingen met polyester giethars leidt dit tot een minder nauwkeurige replica uit de mal.
De combinatie van epoxy met glas-, carbon- of aramideweefsels is sterker dan de combinatie van polyester met dezelfde weefsels. Een van de redenen hiervoor is de betere hechting op het weefsel. Bij polyester zal onder spanning het weefsel eerder micro scheuren vertonen en loskomen van de hars, wat resulteert in het niet bereiken van dezelfde treksterkte als in combinatie met epoxy. Deze micro scheuren kunnen ook weer zorgen voor opname van water. In algemene zin kun je zeggen dat een weefsel in combinatie met epoxy circa 2 tot 2,5x meer rek tot breuk aankan.
Epoxyhars ruikt veel minder dan polyester. Er zitten geen oplosmiddelen in onze epoxy en er komen geen giftige gassen vrij zoals styreen, wat bij polyester wel het geval is. Epoxy kan daarom uitstekend binnenshuis worden gebruikt. Draag bij de verwerking van polyester altijd een halfgelaatsmasker.
Beide producten harden uit door een verharder aan een hars toe te voegen. Bij polyester is dit vaak maar 1,5% tot 2,5% toevoeging aan de hars. Het toevoegen van meer verharder zorgt bij polyester voor een snellere doorharding. Bij epoxy werkt dit anders, de meeste epoxyharsen hebben een mengverhouding van 2:1 tussen hars en verharder. Ook het correct samenkomen van de juiste verhouding is cruciaal bij de uitharding van epoxy. Meer of minder verharder toevoegen zorgt dat de epoxy zelfs helemaal niet uithardt.
De chemische bestendigheid van epoxy is over het algemeen veel groter dan bij polyester. Epoxy is bestand tegen de meeste chemicaliën en schoonmaakmiddelen.
De UV bestendigheid van epoxy is minder dan die van polyester. Dit kan worden opgelost door het toevoegen van UV-Blocker aan onze universele epoxy.
Epoxy is duurder dan polyester. Voor reparatiewerk dat niet wordt blootgesteld aan water of voor grote projecten kan polyesterhars een goede keuze zijn.
Ga je voor het eerst aan de slag met epoxy of wil je meer weten over de mogelijkheden? Bekijk dan hier onze handleiding over epoxy vol informatie en handige video's over het gebruik van epoxyhars.