Mr. Boat
Let's stick together!

Epoxy of polyester?

Verschil epoxy polyester

Waarom epoxy in plaats van polyester?

Epoxy en polyester worden vaak met elkaar verward. Begrijpelijk want het zijn beide 2 componenten vloeistoffen die uitharden tot een kunststof. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de twee, zowel in eindresultaat als verwerking.
Hierbij moeten we tot de conclusie komen dat vrijwel altijd epoxy de betere keus is.

We zetten hieronder de belangrijkste verschillen onder elkaar.

Waterdicht

Epoxy is water- en dampdicht. Polyester is wateropnemend en pas waterdicht na het aanbrengen van een gelcoat (of laag epoxy).

Krimpt niet

Epoxy krimpt vrijwel niet. Polyester kan tot ca. 5% krimpen. Dat betekent dat een plamuurklus die er aanvankelijk strak uitziet na uitharding toch een holling vertoont of kan gaan scheuren. Bij gietingen leidt dit tot een minder nauwkeurige replica uit de mal.

Superieure hechting

Epoxy hecht op vrijwel alles. Denk aan staal, aluminium, beton, steensoorten, hout, polyester, vinylester en de meeste kunststoffen. Bij polyester is vaak een voorbehandeling nodig waarbij de hechting nog vaak minder is dan die van epoxy. Sterker, de hechting van epoxy op (nieuw) polyester is een stuk beter dan polyester op polyester.

(Chemische) bestendigheid

De chemische bestendigheid van epoxy is over het algemeen veel groter dan bij polyester. Epoxy is bestand tegen de meeste chemicaliën en schoonmaakmiddelen.

Mechanische sterkte

De mechanische sterkte van epoxy is veel hoger dan die van polyester. Dit uit zich in zaken als trek-, druk- en afschuifsterkte, waarbij epoxy wel 3-4 maal zo sterk kan zijn.

Geen giftige gassen

Epoxyhars ruikt veel minder dan polyester. Er zitten geen oplosmiddelen in onze epoxy en er komen geen giftige gassen vrij zoals styreen, wat bij polyester wel het geval is. Epoxy kan daarom uitstekend binnenshuis worden gebruikt.

UV bestendigheid

De UV bestendigheid van epoxy is minder dan die van polyester. Dit kan worden opgelost door het toevoegen van UV-Blocker aan onze universele epoxy. De Mr.Boat gietepoxy is al UV gestabiliseerd.

Prijs

Epoxy is iets duurder dan polyester.

Ga je voor het eerst aan de slag met epoxy of wil je meer weten over de mogelijkheden? Bekijk dan hier onze handleiding over epoxy vol informatie en handige video's over het gebruik van epoxyhars.

Gerelateerde producten
epoxy plamuur waterdicht 2 componenten

Epoxy Plamuur Universeel

Universele kant en klaar epoxy plamuur met een makkelijke mengverhouding van 1:1. Waterdicht, fijne verwerkingstijd en goed schuurbaar.

Vanaf
31,99
FPLAM Bio epoxy2

Fairpoxy Laminating Resin

Hoge kwaliteit bio based epoxy lamineerhars met 43,5% bio content uit raapzaadolie en kokos. Eenvoudige mengverhouding van 2:1 (volume).

Vanaf
29,50
epoxy universeel langzaam

Universele Epoxy Langzaam

Universele epoxy voor coaten, lamineren, lijmen en plamuren. Ruime verwerkingstijd. Eenvoudige mengverhouding van 2:1 (gewicht).

Vanaf
15,99
epoxy universeel snel

Universele Epoxy Snel

Snel hardende epoxy voor coaten, lamineren, lijmen en plamuren. Te verwerken vanaf 5°C. Eenvoudige mengverhouding van 2:1 (gewicht).

Vanaf
15,99