Praktijkverslag: Rotte kozijnen

Rotte kozijnen: een praktijkverslag


Rotte kozijnen repareren met epoxy


P1030130

Epoxy is uitstekend geschikt om rotte kozijnen te repareren. Hieronder volgt een instructie over de te volgen werkwijze.

Het stappenplan:


1. Verwijder al het rotte hout met een beitel en/of zaag
2. De ontstane ruimte zo goed mogelijk schoon en stofvrij maken
3. Al het blanke hout goed in de (injecteer) epoxy zetten
4. Holle, horizontale delen opvullen met epoxy en een vulmiddel (bijv. katoenvezel)
5. Passtuk zagen van hout en in de epoxy ztten
6. Passtuk op zijn plaats brengen met TEC7 lijm
7. Naden opvullen met epoxylijm
8. Alles vlak plamuren met epoxyplamuur
9. Opschuren, ontvetten en afschilderen

De boodschappenlijst:


375 gram Mr.Boat Epoxy* (afhankelijk van het op te vullen deel)
400 gram epoxyplamuur (kant en klaar of microballoons)*
(Wegwerp)kwasten*
Mengbekers*
Roerhoutjes*
(Nitryl) handschoenen*
TEC7 kit*Stuk hout voor passtuk

De totale kosten voor dit project kwamen op 25 euro. Totale tijd inclusief uitharden ca. 4 uur.

De met een sterretje gemarkeerde artikelen zijn bij Mr.Boat verkrijgbaar.

Verfbakjes en mengbekers zijn herbruikbaar maar houd er rekening mee dat je om door te kunnen werken er meerdere nodig hebt omdat de epoxy nog aan het uitharden is terwijl je alweer een volgende beker aan wilt maken.

Aan het werk!


Houtenkozijn_4

We beginnen met het verwijderen van het rotte hout.Ziet er eng uit maar het moet ergeren wil het beteren. Doe dit zorgvuldig en ga door tot je op het "verse" hout zit. Het makkelijkst gaat dit met een hamer en beitel en een zaag.

Maak de ontstane ruimte zo goed mogelijk schoon en stofvrij met bijvoorbeeld een stofzuiger.

Vervolgens wordt al het schone hout ingesopt met (evt injecteer)epoxy. In de dorpel was in ons geval ook een gat ontstaan. Dit hebben we opgevuld met een mengsel van epoxy en katoenvezel. Vervolgens wordt al het schone hout ingesopt met (evt injecteer)epoxy. In de dorpel was in ons geval ook een gat ontstaan. Dit hebben we opgevuld met een mengsel van epoxy en katoenvezel.

P1030127

Dan zagen we het passtuk op maat. Maak deze niet te krap; er moet wat ruimte overblijven om 'm vast te kunnen zetten met TEC7 lijm en epoxy. `Dit passtuk wordt tweemaal rondom in de epoxy gezet. Extra dik op de kopse kanten.Leg het passtuk op een vuilniszak; daar hecht epoxy niet aan.

P1030129

Dan zagen we het passtuk op maat. Maak deze niet te krap; er moet wat ruimte overblijven om 'm vast te kunnen zetten met TEC7 lijm en epoxy. Dit passtuk wordt tweemaal rondom in de epoxy gezet. Extra dik op de kopse kanten.Breng TEC7 kit aan op het passtuk en positioneer het.

P1030138
P1030136

In de kieren brengen we epoxylijm aan. Deze maak je zelf door katoen toe te voegen. In dit geval hebben we een kant en klare epoxylijm in doseerspuit gebruikt. Deze hardt uit in 60 seconden dus kan je lekker vlot doorwerken.

P1030143
P1030144

Als alles eenmaal is uitgehard en goed vastzit kunnen we alles strak gaan plamuren.
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.