Mr. Boat

Zelf orgonites maken met epoxy

Wat is een orgonite?

Meestal in pyramidevorm worden verschillende organische en anorganische materialen gegoten in een giethars. Denk aan koperdraad, (half)edelstenen, metaalsnippers, pigmenten etc. Vaak zijn orgonites in pyramidevorm maar ze kunnen ook rond zijn. Je zou bijvoorbeeld een siliconen cupcake mal kunnen gebruiken. Achter deze kunstwerkjes gaat een hele theorie schuil die uitgaat van een helende werking door middel van positieve energie.
Maar hoe maak je nou zo’n orgonite?

orgonite

Het boodschappenlijstje voor het maken van een orgonite:

- Siliconen mal
- epoxy giethars
- Pigmenten
- Weegschaal
- Nitryl handschoenen
- Roerhoutjes
- Mengbekers
- Diverse objecten om in te gieten. (koperdraad, (half)edelstenen, flakes etc.)

Allereerst heb je een mal nodig om het een en ander in te gieten. Kies hiervoor een materiaal waar epoxy niet op hecht. Je kunt zelf een mal maken van bijvoorbeeld siliconenrubber maar ze zijn ook kant en klaar verkrijgbaar.

pyramide orgonite siliconen mal

Het uitkiezen en voorbereiden van de materialen voor je orgonite

Verzamel verschillende soorten materialen zoals (edel)steentjes, koperdraad, amuletjes, metaalsnippers, goudpoeder of wat je maar kunt verzinnen. Reinig alle onderdelen zorgvuldig met bijvoorbeeld aceton of thinner. Zo voorkom je dat er ongewenste reacties ontstaan bij het gieten met de epoxyhars.

Welke epoxy gebruik je voor het maken van een orgonite?

Welke epoxy je gebruikt hangt een beetje af van het gewenste effect. Als je de orgonite glashelder wilt hebben raden we aan om onze ultra clear giethars te gebruiken. Hier zit al een UV blocker in om vergeling tegen te gaan.

Ga je de epoxyhars kleuren dan kun je ook onze standaard gietharsen. Je kunt de epoxyhars kleuren met onze verschillende pigmenten zoals transparante pigmenten of metallic kleuren. Afhankelijk van de laagdikte die je per keer wilt gieten kies je een epoxyhars.

Vervolgens maak je de epoxy klaar. Maak kleine hoeveelheden aan want je gaat het in verschillende lagen gieten. Maak dus niet meer aan dan je voor een enkele laag gaat gebruiken. Let goed op de mengverhouding en of de epoxy op gewicht of volume wordt gemengd. Dit staat op het etiket en in de meegeleverde handleiding.

Roer de epoxy minimaal 1 minuut goed door en schraap langs de bodem en zijkanten zodat je er zeker van bent dat alles perfect is gemengd.

Laat het mengsel een poosje (ca. 10 minuten) staan zodat de belletjes die ontstaan zijn door het roeren kunnen oplossen. Over het mengsel blazen helpt ook om de belletjes sneller te laten verdwijnen.

De orgonite gieten

Nu kun je de eerste laag hars gaan gieten. Doe dit rustig zodat er zo min mogelijk luchtbelletjes ontstaan. Plaats hierin je materialen in de volgorde die jij wilt. Let er wel op dat je “op ze kop” werkt.

Afhankelijk van de gebruikte epoxy kun je bij kamertemperatuur na ca 3-12 uur de volgende laag gieten en de materialen plaatsen.
Ga zo door tot de mal helemaal gevuld is.

Wanneer de mal gevuld is laat je je kunstwerk minimaal 24 uur uitharden. Als je gietepoxy gebruikt zelfs 3-4 dagen. Je kunt de uithardingstijd verkorten door de mal op een warme plaats te zetten zoals boven een radiator.

orgonite epoxy

Na het lange wachten is het zover. Je kunt je orgonite uit de mal halen.
En? Is het geworden wat je in je hoofd had?

Eventueel kun je de orgonite nog aflakken met een transparante lak of polijsten indien nodig.

Gerelateerde producten
epoxy giethars 70 mrboat

Epoxy Giethars 70

Glasheldere giethars met hoge UV-bestendigheid voor grote gietingen van 1 tot 7 cm dik. Eenvoudige mengverhouding van 2:1 (volume).

Op voorraad!
Vanaf
17,49
Bekijk product