Zelf orgonites maken met epoxy

Wat is een orgonite?

Orgonite is afgeleid van het woord Orgon, wat levensenergie betekent. Orgonites worden meestal gemaakt in pyramidevorm en bevatten organische en anorganische materialen gegoten in een giethars. Denk aan koperdraad, (half)edelstenen, metaalsnippers, pigmenten etc. Vaak zijn orgonites in pyramidevorm maar ze kunnen ook rond zijn. Je zou bijvoorbeeld een siliconen cupcake mal kunnen gebruiken.

orgonite

Benodigdheden voor het maken van een orgonite:

- Metaaldeeltjes zoals koper, brons of messing.
- Edelstenen zoals kwarts, rozenkwarts of amethist.
- Een pyramide vormige orgonite mal
- Epoxy giethars
- Pigmenten voor epoxy (optioneel)
- Weegschaal
- Nitryl handschoenen
- Roerhoutjes
- Mengbekers

Allereerst heb je een mal nodig om het een en ander in te gieten. Kies hiervoor een materiaal waar de epoxy giethars niet op hecht. Je kunt zelf een mal maken van bijvoorbeeld siliconenrubber maar ze zijn ook kant en klaar verkrijgbaar.

pyramide orgonite siliconen mal

Het uitkiezen en voorbereiden van de materialen voor je orgonite

Verzamel verschillende soorten materialen zoals (edel)steentjes, koperdraad, amuletjes, metaalsnippers, goudpoeder of wat je maar kunt verzinnen. Reinig alle onderdelen zorgvuldig met bijvoorbeeld aceton of thinner. Zo voorkom je dat er ongewenste reacties ontstaan bij het gieten met de epoxyhars.

Welke epoxy gebruik je voor het maken van een orgonite?

Welke epoxy je gebruikt hangt af van het gewenste effect. Als je de orgonite glashelder wilt hebben raden we aan om onze ultra clear giethars te gebruiken. Hier zit zelfs al een UV-blocker in om vergeling door zonlicht op lange termijn tegen te gaan.

Ga je de epoxyhars kleuren? Dan kun je ook onze standaard gietharsen gebruiken. Je kunt de epoxyhars kleuren met onze verschillende pigmenten zoals transparante pigmenten of metallic kleuren.

Afhankelijk van de laagdikte die je per keer wilt gieten kies je vervolgens een epoxyhars.

Epoxy verwerking

Wanneer je voor ogen hebt hoe je de orgonite wilt gaan maken begin je met het aanmaken van de giethars. Plaats je materialen in de mal in de volgorde die jij wilt. Let er wel op dat je “op ze kop” werkt.

Maak kleine hoeveelheden aan want je gaat het in verschillende lagen gieten. Maak dus niet meer aan dan je voor een enkele laag gaat gebruiken. Let goed op de mengverhouding en of de epoxy op gewicht of volume wordt gemengd. Dit staat op het etiket en in de meegeleverde handleiding.

Roer de epoxy minimaal 1 minuut goed door en schraap langs de bodem en zijkanten zodat je er zeker van bent dat alles perfect is gemengd.

Laat het mengsel een poosje (ca. 10 minuten) staan zodat de belletjes die ontstaan zijn door het roeren kunnen oplossen.

De orgonite gieten

Nu kun je de eerste laag hars gaan gieten. Doe dit rustig zodat er zo min mogelijk luchtbelletjes ontstaan.
Afhankelijk van de gebruikte epoxy kun je bij kamertemperatuur na ca 3-12 uur de volgende laag gieten en de materialen plaatsen. Je kunt een volgende laag gieten wanneer de epoxy bijvoorbeeld stroperig genoeg is om de kleuren niet meer door elkaar te laten lopen of wanneer het hard genoeg aanvoelt om de volgende laag edelstenen of koper te dragen.

Wanneer de orgonite mal gevuld is laat je je werk minimaal 24 uur uitharden. Als je gietharsen gebruikt die je dik kunt gieten kan dit 3-4 dagen duren. Je kunt de uithardingstijd verkorten door de mal op een warme plaats te zetten zoals boven een radiator.

orgonite epoxy

Na volledige doorharding kun je de orgonite uit de mal halen.

Eventueel kun je de orgonite nog aflakken met een transparante lak of polijsten indien nodig.

Gerelateerde producten
epoxy giethars 70 mrboat.

Epoxy Giethars 70

Glasheldere giethars met hoge UV-bestendigheid voor grote gietingen van 1 tot 7 cm dik. Eenvoudige mengverhouding van 2:1 (volume).

Op voorraad!
17,49
14,99
-14%
Product bekijken