6 jul 2021 | Geschreven door:

Mr.Boat sponsort: Team Jol

Mr.Boat sponsort de afstudeerprojecten van het hout- en meubileringscollege afdeling bootbouw! Dit jaar bestaat uit 7 teams, elk team bouwt zijn of haar eigen bootproject. Deze week zie je het plan van team Jol, de 2 studenten van het Hout- en Meubileringscollege bouwen een traditionele Oostzaner jol. Wij wensen het team veel succes tijdens de bouw van dit mooie en uitdagende project.

Team Jol

Wie zijn wij?

Ik ben Rens Werner (links) 19 jaar. Ik heb gekozen voor jachtbouw als opleiding omdat ik vanaf het begin van mijn opleiding jachtbouw iets heel speciaals vind. Eerst was het voor mij enkel een idee vanwege de kosten die erbij horen. Mijn beeld hierover veranderde toen ik een presentatie over jachtbouw kreeg. Vanaf die dag heb ik nooit meer terug gekeken naar de andere richtingen en ben ik begonnen aan het bouwen van een traditionele boot.

Ik ben IJbe wever (rechts) 22 jaar en na mijn metaalbewerking opleiding en een tussenjaar was ik voor mijn gevoel nog niet klaar met leren. Houtbewerking leek mij zeer interessant dus ben ik de opleiding gestart op het HMC. Een vriendin van mij was al bezig met jachtbouw en ik was altijd al geïnteresseerd, maar ik had de financiën er gewoon niet voor. Ik heb het eerste leerjaar jachtbouw uit mijn hoofd proberen te zetten maar toen de voorlichting van de specialisaties kwam voelde ik de 25% Urker in me omhoog komen en dacht: jachtbouw is het. Na besloten te hebben dat ik jachtbouw wilde doen moest ik dus wel eerst een opdracht regelen voor een boot omdat ik nog steeds het geld er niet voor had. Uiteindelijk wilde mijn oom wel een boot en die zijn wij nu aan het bouwen.

Oostzaner jol

De Oostzaner jol
Het enige probleem was dat wij zelf het geld nog steeds niet hadden voor een boot. Dus zijn wij op zoek gegaan naar iemand die graag een boot wilde. Na een paar weken zoeken hadden wij iemand gevonden die graag een bootje wilde, dit zijn de oom en tante van IJbe.
Dit was het moment dat wij echt overtuigd waren jachtbouw te gaan doen. Alleen moesten wij nog om tafel wat voor boot de oom en tante van IJbe wilden hebben. Al voordat wij hier over in gesprek gingen hadden ze er al aan gedacht om een Oostzaner jol achter hun huis te leggen. Dus werd het plan om deze Oostzaner jol te bouwen. Om inspiratie op te doen zijn wij naar het archief en de bibliotheek van het scheepvaartmuseum geweest. Hier hebben wij een bouwtekening en vele foto’s (van boeren in Oostzaanse jollen) gevonden.

Op de website en op Instagram is de volledige bouw van het project te volgen, van bouwtekeningen tot de uitvoering van het werk is hier te zien. Het team is de volgen via de onderstaande links, hier kun je stap voor stap de bootbouwers van de toekomst volgen in hun eerste grote project!

Bouw van de oostzaner jolVoorbeeld Oostzaner jol

Voorbeeld Oostzaner jol