Voedselveilige epoxy
Breng voedselveilige coatings aan met deze voedselveilige epoxyhars. De voedselveilige epoxy is geproduceerd met grondstoffen die geschikt zijn voor contact met voedsel volgens verordening (EU) 10/2011. De heldere epoxyhars is te gebruiken vanaf 15°C, heeft een ruime verwerkingstijd van circa 30 tot 60 minuten bij 20°C en is na 3 tot 5 dagen op eindsterkte.
De hars is vrij van bisphenol F en reactief verdunner, waardoor alle ingrediënten geschikt zijn voor het maken van voedselveilige coatings volgens verordening (EU) 10/2011. Door het ontbreken van reactief verdunner heeft de hars een zeer hoge viscositeit van 10.000 Mpa-s. Dit is circa 10x zo stroperig als reguliere epoxyhars.
Let op: Door het toevoegen van pigmentpasta verliest de epoxy zijn voedselveilige eigenschappen. De epoxy is geschikt als coating, maar niet als giethars.
Verwerking en toepassingen voedselveilige epoxy
Het aanbrengen van een voedselveilige epoxy coating werkt hetzelfde als lakken. Nadat je de ondergrond hebt opgeschuurd en ontvet breng je de gemengde epoxyhars en harder aan met een kwast of roller. Gebruik wegwerpartikelen want het gereedschap is niet goed schoon te maken. Voor coaten geldt een verbruik van ca. 200-250gr per m2 per laag. Voor de meeste ondergronden is 2-3 lagen gebruikelijk voor een volledig waterdichte coating.
Als je meerdere lagen aan wilt brengen kan dat "nat in nat". Dat betekent dat als de eerste laag epoxy gaat uitharden na circa 4 uur de volgende laag al kan worden aangebracht zodat dat je tussendoor niet hoeft te schuren en ontvetten. Wacht je langer dan 24 uur dan moet je wel schuren en ontvetten tussen de lagen door.
Eigenschappen voedselveilige epoxy
Mengverhouding: | 100:50 (100 gram hars, 50 gram verharder) |
Viscositeit: | 10.000 mPa.s |
Verwerkingstijd: | 30 tot 60 minuten (20℃) |
Stofdroog na: | ca. 6-12 uur (20℃) |
Hanteerbaar: | 12-18 uur (20℃) |
Verwerkingstemperatuur: | 15℃ - 25℃ |
Volledige doorharding: | 3-5 dagen |