Mr. Boat
Let's stick together!

Praktijkverslag: Professioneel kunstaas bouwenKunstaas-Mr

Het idee bestond al langer om een grote swimbait te ontwerpen, die voornamelijk bedoeld is voor de grotere roofvissen. Daar deze niet in de markt verkrijgbaar is, werd besloten deze zelf te ontwerpen en te bouwen. Het flinke formaat draagt bij aan het kunnen uitsluiten van de kleinere roofvissen.

Een swimbait is kunstaas in de vorm van een vis. De RBaits swimbait is gesegmenteerd en heeft daardoor een natuurgetrouwe zwemactie. De keuze is gevallen op het model van een baars.

In dit verslag laat ik zien hoe de RBaits Perch swimbait gemaakt is en afgewerkt wordt met producten van Mr. Boat. De keuze is hierop gevallen vanwege de kwalitatieve bijzonder goede eigenschappen.

Kunstaas-Mr

Stap 1: Schetsen
De eerste stap begint met het schets hoe de swimbait in grove lijnen moet worden. Eventuele aanpassingen kunnen later gedaan worden. Belangrijk is dat de swimbait flink body moet hebben daarom is gekozen voor een dik blok hout.

Kunstaas-Mr

Stap 2: Grof vormgeven
De volgende stap was het uitzagen van de swimbait en alvast in grove lijnen bewerken.
Hoeken netjes afronden en de volgende details aanbrengen met potlood.

Kunstaas-Mr

Stap 3: Scharnierpunten aanbrengen
De swimbait wordt in delen gezaagd en worden aan elkaar gekoppeld middels stabiele scharnierverbindingen. Dit is een erg secuur werkje is daardoor erg bewerkelijk. Met de uitvoering hiervan valt of staat de zwemactie en stevigheid van de swimbait. Als dit klaar is kunnen we verder gaan met de vormgeving en meer details gaan aanbrengen op het kunstaas.

De specifieke baarsdetails zijn inmiddels aangebracht en tevens is het kunstaas al uitgelood voor de eerste zwem test. De eerste zwemles ging fantastisch en hij is met vlag en wimpel geslaagd. 100 % tevreden.

Kunstaas-Mr

Stap 4: Het maken van een mal
Omdat het maken van een enkele swimbait erg veel tijd vraagt wordt van de master (eerste model) een gietmal gemaakt. Hiermee kan meerdere malen een exacte kopie gegoten worden van het eerste model. Tevens is het kunstaas dan volledig van kunststof hierdoor kan het geen water opnemen.

De mal gereed en de eerste duplicaten van kunststof zijn gegoten!

Kunstaas-Mr

Stap 5: Het uitloden van de swimbait en klaar maken voor het spuitwerk
Om de swimbait de juiste actie te geven en met de juiste snelheid te laten zinken moet deze voorzien worden van lood. Daarna moet het kunststof weer netjes afgewerkt worden.
Voor het dichtmaken van de loodgaten wordt gebruik gemaakt van Epoxy Plamuur van Mr. Boat.
In tegenstelling tot veel andere plamuren, krimpt deze niet en is deze ook nog is 100 % waterdicht.

Kunstaas-Mr
Kunstaas-Mr

Nu het kunstaas in de plamuur staat, is het wachten tot de Epoxy plamuur uitgehard is. Daarna kan het geheel geschuurd worden.

Kunstaas-Mr

Het plamuur is inmiddels uitgehard en het overtollige plamuur is netjes weggeschuurd. Het voordeel van deze Epoxy plamuur is dat deze zeer glad te schuren is.
Een perfecte afwerking!
Nu kan de Swimbait in de kunststofprimer worden gezet daarna voorzien worden van een mooie paintjob!

Volgende pagina >