2-componenten polyurethaanschuim - 40 kg/m3
PU schuim (Polyurethaanschuim) is een 2-componenten isolatieschuim met een gesloten celstructuur waardoor het waterdicht is. In tegelstelling tot PUR schuim dat droogt door de reactie met lucht, hardt het 2 componenten PU schuim uit door de reactie tussen hars en harder, hierdoor zijn grotere ruimtes op te vullen dan bij klassiek purschuim.
De dichtheid van dit PU schuim is 40 kg per m3, dit betekent dat het product circa 25 maal uitzet bij uitharding.
Toepassing van 2- componenten PUR schuim
2-componenten polyurethaanschuim wordt gebruikt om holle ruimtes te vullen, te isoleren, drijfvermogen te creëren, mallenbouw of voor artistieke toepassing. PU schuim plakt aan bijna alles en is ook in vochtige, vuile ruimtes te gebruiken.
PU schuim plakt echter niet aan Polyethyleen (PE) waaronder andere vuilniszakken van worden gemaakt. Door het PU schuim op te laten schuimen in een doos die bekleed is met vuilniszak kan eenvoudig een blok schuim worden gemaakt. Na uitharding is het goed te snijden en te modelleren.
Veel gebruikte toepassingen van PUR Schuim - 40kg/m3:
- Warmte-/koude-isolatie.
- Drijflichamen in boten.
- Volschuimen van boeien en reddingsgordels.
- Reductie van geluidoverdracht.
Technische eigenschappen na uitharding
Het uitgeharde schuim is bestand tegen normale benzine, diesel, ailfatische koolwaterstoffen, verdunde zuren en logen, water, zeewater en grond. Bij blootstelling aan het zonlicht zal het materiaal na enige tijd bruin worden aan het oppervlak.
- Dichtheid (vrijgeschuimd) ca. 40 g/liter
- Uitzetting ca. 1 : 25
- Drukvastheid (DIN 53421) 0,27 N/mm²
- Wateropname na 24 uren (DIN 53428) 1,3 vol. %
- Gesloten cellen (ISO 4590) 91 vol. %
- Temperatuurbestandheid tot 80°C
Gebruik en uitharding van het PUR schuim
Om de benodigde hoeveelheid te verkrijgen, wordt de te vullen ruimte van tevoren globaal berekend. Bij vormen met een zeer kleine diameter kan een overdosering tot 100% nodig zijn om de holle ruimte geheel te vullen. Om een gelijkblijvende kwaliteit te garanderen, moeten de omstandigheden gelijk blijven.
1. Component A voor gebruik oproeren.
2. Constante temperatuur van A en B-component (minstens 18 °C).
3. Component A afwegen, hieraan de van tevoren afgewogen hoeveelheid B-component onder roeren toevoegen. Roeren met een boormachine met een geschikte mengpropeller.
4. Door overdosering kan in gesloten vormen een verdichting van het schuim en dus een hoger s.g. verkregen worden. Let op: De druk op de wanden wordt hierdoor wel groter. Bij kleine vormen moet eerst het gehele oppervlak van de vorm bevochtigd worden (bv. met een kwast of door eenmalig tuimelen van de mal). Lange vormen moeten onder een hoek van 10 tot 15 °C worden opgesteld. De temperatuur van de mal moet minstens 15 tot 25 °C bedragen.
Uitharding
- Starttijd (ligtijd) ca. 50 sec.
- Stijgtijd ca. 60 sec.
- Uithardingstijd ca. 540 sec.