Epoxy malmaterialen - Siliconen, PE en loswas voor epoxy mallen

epoxy mallen banner

Wat zijn geschikte mallen voor epoxy?

Epoxy of epoxy giethars hecht op vrijwel alle materialen zoals hout, steen, gips en de meeste kunststoffen. Om toch je epoxyproject los te krijgen van de mal zijn er een aantal materialen verkrijgbaar. Om te zorgen dat jouw project een succes wordt leggen we je uit welke materialen je direct kunt gebruiken en hoe je zelf een goed lossende mal kunt maken.

Waar hecht epoxy niet aan?

Voor je aan de slag gaat is het handig om te weten waar epoxy niet op hecht:

- Siliconen: kant en klare siliconenmallen, kneedbare siliconen voor het maken van kleine replica's of siliconenrubber voor het maken van grotere epoxy mallen.
- Polyethyleen: (ook wel PE genoemd); zoals plastic vuilniszakken en verpakkingstape.
- Lossingswas: een hoogwaardige epoxy loswas waarmee mallen van elk materiaal kunnen worden ingewreven zodat de epoxy niet hecht.

Epoxy mallen van siliconen

Kant en klare epoxy mallen

Onze siliconen mallen voor resin art zijn in alle vormen en maten te verkrijgen. Siliconen mallen zijn vele malen te gebruiken en eenvoudig te lossen. Siliconen epoxy mallen worden veel gebruikt voor kleinere objecten zoals onderzetters, het ingieten van bloemen en het maken van sieraden. Let er bij grote gietingen met veel volume wel aan dat de mal goed ondersteund is omdat dunwandige mallen door het gewicht van de epoxy kunnen uitzakken.

Let op: Gebruik geen brander in een siliconen mal. De kans bestaat dat de mal scheurt bij het ontmallen.

epoxy mallen siliconen

Zelf een epoxy mal maken van kneedbaar siliconenrubber

Je kunt ook zelf epoxy mallen maken met onze kneedbare siliconen! Hiermee maak je eenvoudig replica's van bestaande objecten die je vervolgens kunt ingieten met epoxy. Denk aan het maken van juwelen, miniaturen of prototyping. Deze kneedbare siliconen hebben een snelle uithardingstijd van 10 minuten. In de onderstaande video laten we zien hoe je replica's van objecten kunt maken met kneedbare siliconen.


Please accept functional cookies to view this YouTube video.

Zelf een epoxy mal maken van siliconen gietrubber

Grotere siliconen mallen kun je ook zelf maken met ons siliconenrubber. Dit is een 2 componentenrubber waarmee complexe en gedetailleerde mallen gemaakt kunnen worden. In de video hier onder zie je hoe de weekendbuilders een mal maken van siliconenrubber om een bowlingbal te gieten met onze epoxy.


Please accept functional cookies to view this YouTube video.

Epoxy mallen maken of bedekken met polyethyleen (PE)

Bij het gieten van tafels wordt verpakkingstape vaak gebruikt op melamineplaat of MDF als mal voor de tafel. Melamineplaat en MDF wordt gebruikt als malmateriaal omdat deze mooi glad zijn en een strakke afwerking geven na het uitharden. Het laagje verpakkingstape zorgt ervoor dat de epoxy niet hecht. Bij het gebruik van multiplex of ander hout zal de houtstructuur als afdruk zichtbaar blijven.

Verpakkingstape is meestal 5 cm breed. Als je mal breder is kun je meerdere banen naast elkaar plakken. Je zult dan wel de randjes van de tape in het eindresultaat blijven zien. Deze kun je indien gewenst wegschuren.

Het is ook mogelijk om PE-platen te gebruiken en een herbruikbare mal op maat te maken wanneer je beschikt over de juiste tools, dit is een specialistisch klusje waarbij je dikke PE-platen van minstens 1,2cm dik wilt gebruiken. Bij de bouwmarkt kun je tegenwoordig ook PE-strips kopen, waarmee je bijvoorbeeld eenvoudig de zijkanten van de mal kunt maken.

Zoals gezegd zijn vuilniszakken en verpakkingstape van PE gemaakt. Je kunt een vuilniszak onder je werkstuk gebruiken welke na uitharding van de epoxy weer makkelijk te verwijderen is. Als bekleding van mallen waar het eindresultaat strak moet zijn wordt vuilniszak meestal niet gebruik omdat de kreukels en plooien in het plastic zichtbaar blijven in het eindresultaat.

Verpakkingstape wordt vaak gebruikt om een rand langs een in te gieten object te maken zodat de epoxy er niet vanaf loopt. Na uitharding is de tape eenvoudig te verwijderen.

Voorbeeld PE materiaal voor epoxy mal

Loswas om mallen mee te behandelen

Als je een mal hebt van een materiaal waar epoxy aan hecht dan kun je deze (zorgvuldig!) behandelen met een speciale lossingswas. Deze wordt voor het eerste gebruik ca. 5 maal goed in en uitgepoetst in de mal. Zorg ervoor dat het volledige oppervlak van de mal behandeld is en besteed aandacht aan hoeken en kieren. De mal kan meerdere malen gelost worden. Het is wel aan te raden om na elke lossing nog een laagje nieuw was aan te brengen. Het voordeel van loswas is dat je de epoxy niet na hoeft te behandelen door eventuele strepen zoals het geval kan zijn bij tape en dat de mal meerdere keren te gebruiken is.

Gerelateerde producten
wilsor siliconen rubber.

Siliconenrubber

Shore (A) 30 siliconenrubber voor het maken van gietmallen. Geschikt voor epoxy, polyester, gips, beton, zeep en kaarsen.

Beperkte voorraad!
Vanaf
44,50
Product bekijken