Mr. Boat
Let's stick together!

Mallen maken voor epoxy

Mallen voor gebruik met epoxy

Hier lees je meer over het maken van mallen en vormstukken voor gebruik met epoxy of giethars.

Epoxy hecht op vrijwel alle materialen zoals hout, steen, gips en de meeste kunststoffen. Om toch je epoxyproject los te krijgen van de mal zijn er een aantal materialen verkrijgbaar. Om te zorgen dat jouw project een succes wordt leggen we je uit hoe je een goed lossende mal kunt maken.

Voor je aan de slag gaat is het handig om te weten waar epoxy niet op hecht:

- Polyethyleen (ook wel PE genoemd); zoals plastic vuilniszakken en verpakkingstape
- Siliconen; kant en klare siliconenmallen, kneedbare siliconen voor kleinere mallen en replica's of zelf grotere mallen gieten met vloeibare siliconen.
- Lossingswas; een hoogwaardige carnubawas waarmee mallen van elk materiaal kunnen worden ingewreven zodat de epoxy niet hecht

Mallen maken/bedekken met polyethyleen (PE)

Zoals gezegd zijn vuilniszakken en verpakkingstape van PE gemaakt. Je kunt een vuilniszak onder je werkstuk gebruiken welke na uitharding van de epoxy weer makkelijk te verwijderen is. Als bekleding van mallen waar het eindresultaat strak moet zijn wordt vuilniszak meestal niet gebruik omdat de kreukels en plooien in het plastic zichtbaar blijven in het eindresultaat.

Verpakkingstape wordt vaak gebruikt om een rand langs een in te gieten object te maken zodat de epoxy er niet vanaf loopt. Na uitharding is de tape eenvoudig te verwijderen.

Voorbeeld PE materiaal voor epoxy mal

Bij het volledig ingieten van tafels wordt tape vaak geplakt op melamineplaat of MDF dat dienst doet als mal voor de tafel. Melamineplaat en MDF worden vaak gebruikt als malmateriaal omdat deze mooi glad zijn en een strakke afwerking geven na het uitharden. Bij het gebruik van multiplex of ander hout zal de houtstructuur als afdruk zichtbaar blijven.

Verpakkingstape is meestal 5 cm breed. Als je mal breder is kun je meerdere banen naast elkaar plakken. Je zult dan wel de randjes van de tape in het eindresultaat blijven zien. Deze kun je indien gewenst wegschuren.

Bij de bouwmarkt kun je tegenwoordig ook PE-strips of platen kopen. Hiermee kun je eenvoudig een goed lossende mal maken.

Siliconen mallen

Onze siliconen mallen voor resin art zijn in alle vormen en maten te verkrijgen. Siliconen mallen zijn vele malen te gebruiken en eenvoudig te lossen. Let er bij grote gietingen met veel volume wel aan dat de mal goed ondersteund is omdat dunwandige mallen door het gewicht van de epoxy kunnen uitzakken.

gebruik van siliconen mallen met epoxy

Je kunt ook zelf mallen maken met onze kneedbare siliconen! Hiermee maak je eenvoudig replica's van bestaande objecten die je vervolgens kunt ingieten met epoxy. Denk aan het maken van juwelen, miniaturen of proto typing. Deze kneedbare siliconen hebben een snelle uithardingstijd van 10 minuten. In de onderstaande video laten we zien hoe je replica's van objecten kunt maken met kneedbare siliconen.


Please accept functional cookies to view this YouTube video.

Grotere siliconen mallen kun je ook zelf maken met ons siliconenrubber. Dit is een 2 componentenrubber waarmee complexe en gedetailleerde mallen gemaakt kunnen worden. In de video hier onder zie je hoe de weekendbuilders een mal maken van siliconenrubber om een bowlingbal te gieten met onze epoxy.


Please accept functional cookies to view this YouTube video.

Loswas om mallen mee te behandelen

Als je een mal hebt van een materiaal waar epoxy aan hecht dan kun je deze (zorgvuldig!) behandelen met een speciale lossingswas. Deze wordt voor het eerste gebruik ca. 5 maal goed in en uitgepoetst in de mal. Zorg ervoor dat het volledige oppervlak van de mal behandeld is en besteed aandacht aan hoeken en kieren. De mal kan meerdere malen gelost worden. Het is wel aan te raden om na elke lossing nog een laagje nieuw was aan te brengen.

loswas voor epoxy
Gerelateerde producten
wilsor loswas

Loswas

Behandel je mal met loswas zodat epoxy niet aan de mal hecht. Behandelde mallen kun je meerdere keren gebruiken.

Vanaf
9,50
silli-siliconen-kneedbaar

Kneedbare siliconen

Maak eenvoudig mallen voor epoxy met snel hardende siliconen.

Vanaf
12,95
Wilsor-Siliconenrubber-1kg

Siliconenrubber

Siliconenrubber voor het maken van (giet)mallen.

Vanaf
39,49