Epoxy-weefsels-fillers & meer
Epoxy-weefsels-fillers & meer
Ook voor aquaria en modelbouw!
(Leeg)
Login
Gratis verzending vanaf 50 euro!

Workshops voor de Etap vereniging

Op 8 en 9 november hebben we 3 workshops mogen geven voor de Etap vereniging; liefhebbers van robuuste, stoere zeilschepen. Het was ontzettend leuk om te doen en als we de deelnemers mogen geloven een hele zinvolle en gezellige dag. Onderstaand het verslag van een deelnemer.

Workshop Epoxy

Het was even zoeken, maar als je MR. BOAT in een loods in het gehuchtje Nauerna - ergens halverwege Amsterdam en IJmuiden - eenmaal gevonden hebt, dan kun je een waardevol adres toevoegen aan je nautisch-deskundigen bestand. Mocht je dat hebben.

Wij (veelal 50+) werden welkom geheten door Frank Rademaker (35+) die zich bij aanvang van de workshop introduceerde. Hij specialiseerde zich in epoxy. En wat dat precies is, wil hij ons graag vertellen en laten beleven.

De workshop startte om tien uur. De eerste twee uur behandelde Frank het theoretische deel: Wat is epoxy nu precies? Hoe ga je er mee om? Wat kun je er mee doen? Een hand-out van acht pagina’s diende om een en ander nog eens na te lezen.

In het tweede, praktische deel van de workshop, gingen we werken met epoxy. We hadden al geleerd dat je met epoxy kunt coaten, lijmen, plamuren en lamineren. Op een grote houten tafel stond al het materiaal dat je nodig hebt om dat te oefenen. Zelf wilde ik oefenen met plamuren. Daartoe mengde ik hars en harder en verdikte dat met fijne kunststof bolletjes. Die zijn licht, vandaar. “Mengen tot je pindakaasdikte hebt”, instrueerde Frank. “Maar als je wilt gaan coaten, moet de epoxy natuurlijk heel vloeibaar zijn. Laag op kleef-vochtige laag, want als de eerste laag uithardt, moet je weer schoonmaken met aceton en gaan schuren…” Andere workshoppers mengden hun epoxy met katoenvezel om zogenoemde ‘fillets’ te maken –verbindingen. Het is allemaal niet zo moeilijk, maar je moet het gewoon een keer gedaan hebben. Daar waren de deelnemers het over eens.

Het coaten van het onderwaterschip was eigenlijk de aanleiding voor mijn deelname aan de workshop. Tien jaar geen onderhoud aan het onderwaterschip? Frank relativeerde dat enigszins. Met drie lagen epoxy vermengd met koperpoeder kun je waarschijnlijk wel een jaar of zes, zeven vooruit. En je onderwaterschip is dan 100% waterdicht, dus je polyester boot hoeft niet op de kant. Voor mijn Etap gaat dit ongeveer achthonderd euro kosten: het lijkt mij zeker de moeite waard.

Dat je bij Frank Rademaker moet zijn als je iets over epoxy wilt leren, werd al snel duidelijk, maar zeker zo opmerkelijk was zijn zeer professionele aanpak van de workshop: tijdsindeling, helderheid, oprechte belangstelling in de deelnemers en natuurlijk zijn enthousiasme.

Een super workshop. Begeleid en gefotografeerd door Marcel, die ook de uitstekende lunch verzorgde!
Geschreven op 09-11-2014
Share:
Akkoord
Deze website plaatst cookies om uw zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee uw gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies voor het meten en bijhouden van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.