Weefsels en epoxy: Alles over glasweefsels, carbon en aramide

Glasweefsels en -legsels bestaan uit lange, zeer fijne glasdraden die tot een dikkere draad worden gebundeld. Deze draden worden geweven in het geval van glasweefsel of op elkaar gestikt in het geval van glaslegsels.

vierkant-keper-gewevenMrBoat-glasweefsels-overzicht

Glasweefsels

De meeste glasweefsels die wij leveren zijn kepergeweven. Dat betekent dat een weefpatroon is gebruikt dat optimaal plooibaar is. De lichtere weefsels (25 en 50 gram) zijn vierkant geweven maar zo licht dat ze perfect te plooien zijn. Deze weefsels worden veel gebruikt als gladde afwerklaag over zwaardere weefsels heen maar ook in de modelbouw.MrBoat-glastape-10cm

Glasweefselband

Glasweefselband (ook wel glasband of glastape genoemd) wordt met name gebruikt om hoekversterkingen te maken, naden of scheuren af te dichten of te repareren of eenvoudige producten te wikkelen. Verkrijgbaar in 5 en 10 cm. breed.

Biaxiaal glaslegsel

Daarnaast verkopen wij biaxiaal glaslegsel. Dit is een zware kwaliteit (450 grams) glaslegsel waar de draden haaks op elkaar staan (45/45). Dit geeft een zeer sterk doek dat toch redelijk goed plooibaar is. Door de zware kwaliteit kun je met dit doek snel dikte en stijfheid opbouwen.

MrBoatBiaxaaltape10cm

Biaxiaal glaslegselband

Voor hoekversterkingen en epoxy fillet verbindingen is er ook biaxiaalband (450 grams) beschikbaar. De vezels van dit band liggen in de ±45° richting. Deze band heeft als voordeel dat elke vezel bijdraagt aan de sterkte van de hoekverbinding. Ook is deze glasband goed te plooien, zonder dat er vouwen ontstaan of knipwerk nodig is. Al onze glastape is afgewerkt aan de zijkant.

MrBoat-carbonweefsel-160gram-rol

Carbonweefsels

Carbonweefsel, ook wel koolstofweefsel genoemd, is een zwart gekleurd weefsel, gemaakt van koolstofdraden, dat in combinatie met epoxy een zeer stijf en sterk resultaat oplevert. Een laminaat met carbonweefsel is net zo sterk als ca. 3-4 lagen glasweefsel van hetzelfde gewicht. Dat betekent dat je met hetzelfde gramsgewicht een 3-4 maal stijver resultaat krijgt. Of dat je 3-4 maal lichter kunt bouwen met dezelfde stijfheid als glasweefsel.

Carbonweefsel is niet alleen sterk en licht maar in combinatie met epoxy ook zeer decoratief.
MrBoat-carbontape-10cm

Carbontape

Carbontape is de gezaagde versie van carbonweefsel en bij ons verkrijgbaar in verschillende breedtes en soorten. 

Vierkant geweven carbontape

Verkrijgbaar in 5 en 10 cm. breedte. 200 Gr./m2. Uitzonderlijk stijf in zowel de breedte- als lengterichting.
MrBoat-carbontape-unidirectioneel-overzi

UD (unidirectionaal) carbontape

Verkrijgbaar in 2.5, 5 en 10 cm. breedte. 314 gram/m2. De carbondraden in de lengte worden in de breedte bij elkaar gehouden door dunne draden. Dit geeft een uitzonderlijk stijf resultaat in de lengterichting. Dit type carbonband laat zich goed wikkelen voor bijvoorbeeld hengelreparaties.

MrBoat-aramideweefsel-170gram-rol

Aramide of Kevlar weefsel

Dit geelgekleurde weefsel kan zeer hoge puntbelastingen aan. Aramide wordt daarom gebruikt in bijvoorbeeld, motorkleding en kogelvrije vesten. Het wordt in de watersport gebruikt als extra bescherming in de romp van schepen of als slijtlaag voor boten die bijvoorbeeld vaak het strand worden opgetrokken.

Aramide weefselband

Aramide is ook verkrijgbaar in stroken van 2 en 5 cm. breed.


Hybride weefsel

Hybrideweefsels zijn een combinatie van carbon en aramide. Het resultaat is een licht en stijf laminaat dat goed bestand is tegen puntbelasting. Naast de uitstekende mechanische eigenschappen wordt het ook decoratief gebruikt.Peelply


Peelply wordt ook wel scheurweefsel genoemd. Het is een nylon weefsel waar epoxy slecht aan hecht. Het wordt gebruikt als laatste laag om een laminaat af te dekken tijdens de uitharding van epoxy. Na de uitharding wordt de peelply van het laminaat getrokken in een schuine hoek. Door het wafelpatroon in de peelply hoeft het laminaat niet meer geschuurd te worden voor het aanbrengen van volgende lagen.

Peelply is verkrijgbaar in de breedtes van 100, 15 en 10 cm.
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.