Het gebruik van vulmiddelen met epoxy

Fillers (vulmiddelen) worden gebruikt om de epoxyhars te verdikken. Hierdoor wordt de epoxy geschikt voor verschillende toepassingen. Ingedikt tot een ketchupachtige substantie is de epoxy perfect geschikt voor bijvoorbeeld het verlijmen van onderdelen. Voeg je meer filler toe zodat je een pindakaasachtige substantie krijgt dan zakt de epoxy niet uit en kun je er weer uitstekend mee plamuren.

Er zijn vele verschillende soorten fillers elk met hun eigen toepassingen (en prijs). Om er een aantal te noemen: houtmeel, katoenvezel, gehakte glasvezels, stewathix, microballoons, aerosil en koperpoeder.

De keuze voor een filler hangt af van de toepassing. Het eerste onderscheid kan gemaakt worden tussen fillers met een hoge en een lage dichtheid. Fillers met een hoge dichtheid zijn over het algemeen het sterkst maar ook het zwaarst. Een lage dichtheid betekent een licht mengsel dat vaak enigszins ten koste gaat van de sterkte.

Een combinatie van fillers is ook mogelijk. Zo krijg je een uitstekende harde plamuur die goed blijft "hangen", behoorlijk licht is maar toch goed schuurbaar door 50% microballoons te mengen met 50% aerosil.

Overzicht van veelgebruikte fillers en hun eigenschappen. (klik voor een vergroting)

epoxy-fillers-eigenschappen

KATOENVEZEL


MrBoat-katoenvezel

Fijne katoenvezels maken een prima, goedkope filler voor verlijmen of het maken van fillets en zijn goed schuurbaar. Katoenvezels geven een zeer snel indikkingsresultaat. De vezels nemen hars op maar geven deze onder druk weer af waardoor bij verlijming een zeer goede hechting wordt verkregen. Katoenvezel is wit en het uitgeharde mengsel heeft dan ook een off white kleur. Uitgehard heeft het een wat minder glad oppervlak. 5-25% toevoegen (gewicht).


GEHAKTE GLASVEZEL


MrBoat-glasvezels

Fijne gehakte glasvezeltjes van ca. 3.5 mm. Geschikt om grote gaten en ruimtes op te vullen waar gewicht minder belangrijk is. Geven een vezelige structuur aan het epoxymengsel.

STEWATHIX

MrBoat-stewathix

Zeer fijn en licht poeder. Stewathix heeft vergelijkbare eigenschappen als Aerosil, is echter iets minder sterk, maar stuift veel minder. Het is daardoor prettiger verwerkbaar, en geeft minder rommel en stof in de werkplaats. Meng 50% katoen en 50% stewathix voor een relatief licht maar sterk resultaat. 10-40% toevoegen (volume).
AEROSIL

MrBoat-aerosil

Aerosil is een zeer fijne stof dat, gemengd met epoxy, een keihard resultaat geeft na uitharden. Bijzonder geschikt voor zwaarbelaste verbindingen. Het nadeel is wel dat het lastig te schuren is. 1-8% toevoegen (gewicht). Aerosil wordt ook gebruikt om de epoxy enigszins te verdikken zodat deze minder loopt maar toch mooi glad blijft. 
MICROBALLOONS (GLASBUBBLES)

MrBoat-microballoons

Witte microballoons worden gebruikt om makkelijk schuurbare pasta's te maken waar eenvoudig mee geplamuurd kan worden. Als basisrecept kan een mengsel van 1 deel witte microballoons en 1 deel aerosil worden gegeven (volume). Het geschuurde oppervlakte van witte microballoons moet wel wordt afgecoat met epoxy of een fijne plamuur, alvorens te worden afgelakt.KOPERPOEDER

MrBoat-koperpoeder

Zeer fijn koperpoeder. Wordt gemengd met epoxy om een keiharde, slijtvaste coating te maken. Tot ca. 80% toevoegen (gewicht). Het kan ook gebruikt worden voor gietstukken. Na polijsten wordt er een echt koper oppervlak verkregen.


HOUTMEEL


Zeer fijn zaagsel maakt een uitstekende filler geschikt voor veel toepassingen zoals verlijmen en het maken van fillets. Het houtmeel geeft de epoxy een lichtbruine kleur hetgeen perfect is voor toepassingen waarin het hout zichtbaar blijft. Gratis te verkrijgen uit de zak van de schuurmachine ;)

ANTISLIP GRIT EN POEDER

MrBoat-antislipgrit-0

Grof grit wordt gebruikt voor zware toepassingen zoals bruggen etc., fijn grit voor middelzware toepassingen zoals paardentrailers.
Antislip poeder wordt gebruikt voor lichte toepassingen zoals skateboards, surfplanken en bootdekken. Vriendelijk voor blote voeten.

De antislip kan door de epoxy worden gemengd of achteraf worden ingestrooid.
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.