Mr. Boat
Let's stick together!

Het maken van een river table met epoxy

Het maken van een rivier tafel of river table met epoxy


In dit artikel lees je alles over het zelf maken van een rivier tafel, ook wel bekend als river tables.
Meer informatie over epoxy tafels in het algemeen vind je hier.

River tables zijn een groeiende trend onder meubelmakers, resin artists en doe het zelvers. Het gieten van epoxy met kleurstof tussen 2 vlakken geeft een spectaculair effect dat doet denken aan een rivier.

We bespreken wat je nodig hebt, geven voorbeelden, vertellen waar je op moet letten en hebben een volledig stappenplan om jouw epoxy river table tot een succes te maken!

epoxy-3d-river-table

Welke epoxy heb ik nodig voor het maken van mijn river table?

De epoxy die je nodig hebt voor jouw project is afhankelijk van wat je wilt gaan doen. Vooral het volume en dikte die je per keer wilt gaan gieten zijn hierbij van belang. Voor lagen dikker dan 3 cm per laag raden we aan om giethars voor grote gietingen te gebruiken. Met deze epoxy is het mogelijk om gietingen tot wel 7 cm per sessie te doen, ook is deze epoxy glashelder.

Indien je met dunnere lagen tot 3 cm aan de gang gaat, eventueel in meerdere lagen, kun je kiezen voor de epoxy giethars. Dit type wordt meestal ook gebruikt in combinatie met kleurpigmenten. Indien de afwerking transparant blijft hou dan rekening met het aanschaffen van een UV-blocker om vergeling te voorkomen.

Kies je kleur! (of juist niet)

Voor het maken van je river table kun je kiezen uit veel verschillende effecten, zo kun je gaan voor glashelder, transparante kleuren, metallic effecten of Glow in the dark. De pigmenten kunnen ook onderling worden gemengd. Het afwerken kun je ook helemaal in jouw stijl doen. Komt er over de hele tafel een dikke laag hoogglans kunststof? Of werk je het hout juist af met olie voor een meer natuurlijke look?

Het beschermen van je tafel tegen warmte, krassen en UV licht.

Door gebruik te maken van een laatste laag PU-coating op je tafel maak je deze krasvaster en beter bestand tegen warme voorwerpen. Onze aemme acriglass 2 componenten PU-lak zorgt voor een prachtige laatste laag op je river table en is daarnaast ook UV bestendig voor extra bescherming.

Stappenplan voor het maken van een rivertable


Wat heb je nodig

epoxy giethars of epoxy giethars voor grote gietingen
UV-Blocker (optioneel)
Pigment naar keuze
• Hout of ander gekozen materiaal voor de tafel (houthandel, bouwmarkt of een eigen vondst)
• Mal of gietvorm (Houthandel of bouwmarkt)
Roller of kwast
Mengbekers
Spatels
Handschoenen
Loswas (optioneel)
Verpakkingstape (optioneel)
Kit

Het uitkiezen van de materialen:

Voor je begint is het belangrijk om te weten wat je wilt gaan maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een strakke look met glad hout en transparante pigmenten of juist grof hout met metallic pigmenten. Je kunt steentjes of voorwerpen toevoegen, glow in the dark pigmenten gebruiken of zelfs schilderingen in de epoxy maken. Wordt het een river table of een lava table? Dit mag je uiteraard helemaal zelf bepalen.

Na het berekenen de afmetingen voor je rivier tafel kun je het hout halen en eventueel op maat laten zagen bij een houthandel of bouwmarkt in de buurt. Misschien heb je nog een mooi stuk hout of bijzondere planken liggen. Als ze droog en vetvrij zijn kun je ze verwerken in jouw kunstwerk!

epoxy-river-table-20 apollo-loca-detail-epoxy-hout-1 epoxy-rivertable-riviertafel

Voorbereiden van het hout:

Voor je aan de slag gaat met het gieten van de epoxy is het belangrijk dat je het hout goed voorbereidt. Het is belangrijk dat het hout droog is wanneer je het wil behandelen met epoxy. Over het algemeen is 12-14% goed droog. Bij ouder hout zal dit zelden een probleem zijn. Ben je er niet helemaal zeker van dan kun je het vochtgehalte meten met een vochtmeter.

Ook is het belangrijk dat het hout schoon en ontvet is. In de onderstaande video kun je zien hoe je hout kunt ontvetten.Bij poreuze ondergronden zoals het meeste hout en steen kan het gebeuren dat er tijdens de uitharding nog luchtbellen uit de ondergrond ontstaan. Vaak kom je hier pas achter als de epoxy uitgehard is. Om dit te voorkomen raden we aan om altijd eerst 1 laag royaal te “primeren” met een roller of kwast. Dit kun je doen met onze universele epoxy. Laat deze minimaal 12 uur uitharden zodat de ondergrond volledig afgesloten is. Daarna is het hout klaar om ingegoten te worden.

Het kiezen van de juiste mal

Voor het kiezen van de juiste materiaal is het belangrijk dat het stevig genoeg is om het gewicht van de epoxy in de juiste vorm te houden en ook makkelijk los te krijgen is nadat de epoxy is uitgehard.

Voor een gieting van het formaat van een (rechthoekige) rivertable raden we daarom aan om een mal van geplastificeerd spaanplaat (melamineplaat) te gebruiken. MDF is ook een uitstekend materiaal. Plak vervolgens PE (polyethyleen) verpakkingstape overal waar de mal met epoxy in aanraking komt. Doe dit zo strak mogelijk. Elke vouw of plooi zal later te zien zijn in de uitgeharde epoxy.

Een andere mogelijkheid is om loswas te gebruiken. Hiermee moet je de mal minimaal 5 maal zorgvuldig mee behandelen.

Eventuele kieren waar de epoxy uit zou kunnen lopen kun je dichten met acrylaatkit. Dit is na het verwijderen van de mal weer weg te schuren.

Het gieten van de epoxy en pigmenten.

Nu de mal klaar is en het hout is voorbereid kun je bijna beginnen met het gieten van de epoxy. Plaats het hout op de juiste manier in de mal zodat het niet verplaatst, hiervoor kun je gebruik maken van lijmklemmen. Zorg ook dat je mal/tafel waterpas staat.
Zorg voor een veilige werkplek. Bedek de vloer rondom de mal met afdekplastic.

Meng de epoxy volgens de gebruiksaanwijzing en voeg de pigmenten toe. Begin met weinig kleurstof en voeg zoveel toe tot je de gewenste kleur hebt bereikt. Laat de epoxy na het mengen enkele minuten staan om luchtbellen te laten ontsnappen. Wanneer je gebruik maakt van Mr.Boat giethars raden we aan om gietingen van maximaal 3 cm te doen. Wanneer je gebruik maakt van Mr.Boat giet epoxy voor grote gietingen kun je tot wel 7 cm in 1 keer gieten. Na het gieten kun je met een brander de luchtbellen aan het oppervlak verwijderen.

Alle tips & trics over het voorkomen van luchtbellen in epoxy vind je hier.

In deze video is te zien hoe een river table gegoten wordt met onze giet epoxy.Afwerking van de tafel

Indien je gebruik heb gemaakt maakt van een mal laat je de epoxy eerst volledig uitharden voor je de mal voorzichtig kunt verwijderen. Voor onze epoxy giethars voor grote gietingen is dit 7 dagen, voor giethars 2:1 epoxy is dit 48 uur. Deze tijden gelden bij een constante temperatuur van ca. 21 graden.

Na het verwijderen van de mal kun je beginnen met de afwerking van de tafel. Je kunt kiezen om de tafel op te schuren en af te werken met een houtolie of je kunt gaan voor een laag Skipper's acriglass 2 componenten PU-lak om de tafel kras en Uv-bestendig te maken.

Je hebt ook de mogelijkheid om je tafel te polijsten. Door de epoxy met een polijstmachine tot korrel 1500-3000 te polijsten kunnen verschillende afwerkingen worden bereikt van mat tot satijnglans en hoogglans.

Veel succes! Voor verdere vragen kun je altijd contact opnemen!
Gerelateerde producten
Ocean blue

Ocean blue

Spectaculair oceaan blauw metallic pigmentpoeder voor epoxy

Vanaf
3,99
giethars 2800 gram

Mr.Boat giethars 2800 gram

Glasheldere epoxy giethars voor grote gietingen met een mengverhouding van 100:40 (gewicht) voor gietingen tot wel 7cm per laag.

54,95