Mr. Boat
Let's stick together!

Antifouling aanbrengen

Wat is antifouling?

antifouling aanbrengen onderwaterschip

Antifouling is een aangroeiwerende verf die wordt aangebracht op het onderwaterschip. De antifouling zorgt ervoor dat (micro)organismen zich niet of slecht kunnen hechten aan de romp waardoor het onderwaterschip glad blijft en vrij van aangroei.

Elk schip dat in het water ligt krijgt te maken met aangroei van schelpen en wieren op het onderwaterschip. Dit leidt tot snelheidsverlies en een hoger brandstofverbruik. Daarnaast bestaat een verhoogde kans op aantasting van het onderwaterschip zoals corrosie (staal) of osmose (polyester). Op den duur betekent dit waardeverlies voor je schip. Om dit te voorkomen breng je dus een antifouling aan.

Wat bijna alle antifoulings gemeen hebben is dat ze bestaan uit een verf waar biociden en aangroeiwerende middelen aan zijn toegevoegd. Een belangrijk onderscheid kan worden gemaakt tussen zachte en harde antifoulings.

Welke antifouling heb ik nodig?

In het overzicht op de productpagina zie je welke antifouling geschikt is voor jouw type schip. Bekijk ons overzicht via de button hieronder.

Overzicht welke antifouling heb ik nodig

Harde antifouling

Dit type bestaat uit een onderwaterverf die na contact met water langzaam de biociden loslaat. Na verloop van tijd zijn deze opgelost of uitgewerkt en blijft alleen de verflaag over. Bij elke keer aanbrengen komt er dus een nieuwe verflaag overheen die er na verloop van jaren weer afgeschuurd zal moeten worden.

Harde antifouling is met name geschikt voor snelle schepen (harder dan 25 knopen) of boten die vaak op de trailer staan. Ook schepen die vaak droogvallen kiezen meestal voor een harde antifouling.

Zachte antifouling

Dit is een zelfslijpende onderwaterverf die elke keer een dun laagje afslijpt. Na verloop van tijd is de antifouling dus verdwenen en zal opnieuw moeten worden aangebracht. Het voordeel is dat er geen dikke verflagen op je romp komen maar wel moet je de antifouling elk jaar opnieuw aanbrengen. Zachte of zelfslijpende antifouling wordt meestal aangebracht op langzaam varende schepen.

Het aanbrengen van antifouling

hempel classic antifouling

In dit voorbeeld gaan we uit van onze Hempel Classic antifouling. Een zelfslijpende antifouling voor zoet, brak en zout water. Speciaal voor koude en gematigde watertemperaturen. Dit product is verkrijgbaar in zwart, rood en blauw.

Hempel classic is geschikt voor schepen van staal, hout en polyester. Niet gebruiken op aluminium of andere lichte metaallegeringen.

Belangrijk is dat de antifouling maximaal 2 weken voor de tewaterlating wordt aangebracht. Langere blootstelling aan lucht en regen zal de kwaliteit negatief beïnvloeden.

Stap 1: Veiligheid en materialen

Antifouling is een chemisch goedje dat je niet op je huid wilt hebben. Zorg dus voor de juiste bescherming:

-Nitryl handschoenen
-Wegwerpoveral
-Veiligheidsbril
-Stofmasker

De overige materialen voor het aanbrengen van je antifouling zijn:

-Kwasten
-Rollers
-Mengbekers
-Roerspatels
-Verfbakjes
-Eventueel (vacuüm)krabber

Alle overige materialen vind je hier.

Stap 2: Voorbereiden van de ondergrond en oude antifouling verwijderen

Voordat je de antifouling gaat aanbrengen zorg je dat de ondergrond schoon en strak is en vrij van loszittende verf of antifouling. Verwijder loszittende stukken met een hogedrukspuit met koud water en/of een (vacuüm)krabber.


Eventuele scheuren of gaten repareer je met een epoxyplamuur. Op een kale ondergrond kan eerst een epoxyprimer worden aangebracht. Dit kan met de Hempel light primer of met universele Mr.Boat epoxy.

Maak vervolgens het oppervlak stofvrij.

Stap 3: Antifouling aanbrengen

Breng de antifouling aan met een roller en/of een kwast. De combinatie werkt handig in de praktijk. Probeer het product zo gelijkmatig mogelijk aan te brengen. Na enige uren breng je bij voorkeur nog een tweede laag aan. Je behandelt in ieder geval de zwaar belaste delen van je schip. Dit zijn het roer, de kiel, de boeg en de waterlijn.

Stap 4: Tewaterlating

Na minimaal 24 uur maar maximaal 14 dagen laat je je schip te water.

Veel vaarplezier!

Gerelateerde producten
hempel_mille_Xtra_antifouling_donkerblau

Hempel Mille Extra - Blauw

Hoogwaardige zelfslijpende antifouling voor langzaamvarende schepen in de kleur True Blue

Vanaf
39,95