Mr. Boat
Let's stick together!

Veelgestelde vragen epoxy

Hier geven we antwoord op veelgestelde vragen met betrekking tot epoxy en giethars. Epoxy is een fantastisch materiaal met veel mogelijkheden. Toch blijken er in de dagelijkse praktijk veel vragen te zijn bij klanten. We proberen hier wat meer duidelijkheid te scheppen.
Heb je een vraag die er niet bij staat? Laat het ons weten.

Kan ik een brandstoftank maken van epoxy?

Onze standaard Mr.Boat epoxy is geschikt voor diesel tanks. Voor moderne benzine is ze minder geschikt omdat deze nogal agressief is.

Elektrische componenten ingieten

Epoxy geleidt niet en kan gebruikt worden om elektrische onderdelen te gieten, zoals LED's. Je kunt de standaard Mr.Boat epoxy gebruiken voor dit project. Giet niet meer dan 2 - 3 cm per keer in verband met het vrijkomen van warmte.

Door het toevoegen van transparante kleurstoffen kun je speciale effecten creëren.

Kan ik epoxy verdunnen?

Verdun epoxy nooit zelf. Indien gewenst, gebruik de Mr.Boat injecteer epoxy. Deze epoxy is verdund met speciale epoxy verdunner en dringt diep door in de poreuze oppervlaktes. Let wel dat de sterkte en waterdichtheid van injecteer epoxy minder is dan de standaard epoxy. We adviseren om een extra laag standaard epoxy aan te brengen over de injecteer epoxy laag.

Een andere manier om epoxy te verdunnen zonder aantasting van de mechanische kwaliteiten, is om de epoxy te verwarmen (bijvoorbeeld in warm maar geen heet water). De epoxy wordt vloeibaarder maar pas op: de verwerkingstijd zal dan ook korter zijn.

Voorbereiden van verschillende ondergronden

De ondergrond moet schoon, droog en vetvrij zijn. Altijd even opschuren met korrel 80-120. Breng voordat je begint met lamineren of plamuren eerst een laag epoxy (zonder filler) aan voor de beste hechting. Ontvetten kan met bijvoorbeeld aceton of thinner.

Sterk zuigend oppervlakten kunnen voorbehandeld worden met Mr.Boat injecteerepoxy. Deze is waterdun en dringt diep door in het oppervlak.

Uitgeharde epoxy:
Als er amineblush is ontstaan (wit, vettig laagje) dan eerst afspoelen met water en een schuurspons. Vervolgens de ondergrond schoonmaken en ontvetten. Opschuren met korrel 80.

Polyester:
Ondergrond schoonmaken en ontvetten. Opschuren met korrel 80.

(Hard)hout:
Ondergrond schoonmaken en ontvetten. Opschuren met korrel 80.

Teak of "vettig" hout:
Afnemen met aceton ca. 15 minuten voor het aanbrengen van de epoxy zodat de vettigheid verdwijnt en de epoxy goed kan indringen in het hout. Zorg ervoor dat de aceton is verdampt voor het aanbrengen van de epoxy.

Poreus hout:
Ondergrond schoonmaken en ontvetten. Opschuren met korrel 80. Eventueel eerst een laag Mr.Boat injecteerepoxy aanbrengen.

Staal:
Schoonmaken en ontvetten. Schuren of stralen tot op het kale staal (indien mogelijk) en direct een dunne eerste laag epoxy aanbrengen om vliegroest te voorkomen.

Aluminium:
Ontvetten en schuren. Eventueel voorbehandelen met speciale aluminiumprimer.

Plastic:
Afhankelijk van het soort plastic. In de meeste gevallen eerst ontvetten en schuren. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen, polypropyleen en nylon,

Hechting op harde plastic soorten zoals ABS, PVC en styreen is mogelijk mits de ondergrond goed wordt voorbereid en er voldoende hechtoppervlak is. Na het schuren kan men kort met een brander over het te behandelen oppervlak gaan om de hechting te verbeteren. Pas op: het plastic mag niet smelten!

Wanneer er onzekerheid over de herkomst van de ondergrond is behandel dan eerst een klein proefstukje om er zeker van te zijn dat het gewenste effect wordt bereikt.

Hier vind je een instructievideo over de voorbereiding van et oppervlak.

Hoe kan ik het beste meerdere lagen epoxy opbrengen?

De meest efficiënte manier is om "nat in nat" te werken. Op deze manier hoeft er niet tussen de lagen geschuurd en ontvet te worden.

De opvolgende laag wordt aangebracht als de vorige niet kleverig meer is maar nog wel zacht. Je moet een vingerafdruk nog kunnen zien. Dit vereist wat planning maar scheelt een hoop tijd.

Laat je de epoxy langer dan 24 uur uitharden, dan moet je eerst weer licht opschuren met korrel 80-120 en daarna weer ontvetten.

Kan ik over epoxy verfen/lakken?

Ja. Dat is zelfs zeer aan te bevelen. Epoxy is matig bestand tegen UV licht en blijft beter als het behandeld is met een UV bestendige (boot)lak. Dit hoeft niet per se een 2-componenten verfsysteem te zijn.

De Mr.Boat giethars is wel UV bestendig.

Het vriest buiten. Kan ik met epoxy aan de slag?

Niet doen. De ideale verwerkingstemperatuur is rond de 18 graden. Bij lagere temperaturen tot 10 graden kan het nog verwerkt worden maar de uithardingstijd is dan veel langer. Daarnaast is het gewoon niet leuk om in de vrieskou te werken.

Hoe kan ik epoxy het beste aanbrengen?

Met een (wegwerp)kwast of roller. Overtollige hars kan weg worden gehaald met een squeegee (rubber spateltje). Gebruik geen duur gereedschap want na uitharding kan het in de prullenbak. Verpakt in allufolie vindt er ook geen uitharding plaats in de vriezer. Maar leg je gereedschap niet naast de biefstukken van vanavond.

Met een stalen of teflon roller kunnen luchtbellen uit een laminaat worden gedrukt, maar de squeegee werkt hier ook goed voor.

Hoeveel epoxy moet ik mengen per keer?

Afhankelijk van wat je wilt gaan doen, maar niet meer dan je in 30 minuten kunt verwerken met de universele epoxy. Voor de giethars kun je meer in een keer aanmaken, zorg dat je niet meer dan 7cm per laag giet.

Kun je met epoxy polyester repareren?

Epoxy is uitstekend geschikt om polyester te repareren.

Moet ik een primer gebruiken voordat ik over epoxy ga verven/lakken?

In de meeste gevallen is het niet nodig om een primer te gebruiken voordat er een verfsysteem over epoxy wordt aangebracht. Er zijn echter verfsystemen die wel om een speciale primer vragen. Volg altijd de instructies op van de fabrikant.

Zelfetsende primers werken matig op epoxy vanwege de hoge bestandheid tegen chemicaliën.

Wat is een fillet?

Een fillet is een (epoxylijm)verbinding tussen houten onderdelen met ingedikte epoxy. Dit indikken gebeurt door middel van het toevoegen van filler (vulmiddel) om een dikkere pasta te verkrijgen. De ideale dikte lijkt op pindakaas. Vervolgens wordt er een "rups" epoxy aangebracht tussen de te verlijmen onderdelen en deze wordt halfrond afgestreken met een tongspatel.

Je kunt de "epoxyrups" eenvoudig aanbrengen door de verdikte epoxy in een plastic zak te doen waar je de punt van afknipt. Zo heb je een goedkope epoxy spuitzak.

Breng voor het maken van de fillet een dun laagje onverdikte epoxy aan op het te behandelen oppervlak.

Toe te passen vulmiddelen voor het maken van een epoxylijm of fillet zijn, aerosil, stewathix of katoen.

Verbindingen met epoxy fillets zijn zelfs sterker dan de afzonderlijke onderdelen.

Meer informatie over het aanbrengen van een fillet.