Epoxy-weefsels-fillers & meer
Epoxy-weefsels-fillers & meer
Ook voor aquaria en modelbouw!
(Leeg)
Login
Gratis verzending boven de 50 euro!

Veelgestelde vragen

Hier geven we antwoord op veelgestelde vragen. Epoxy is een fantastisch materiaal met veel mogelijkheden. Toch blijken er in de dagelijkse praktijk veel vragen te zijn bij klanten. We proberen hier wat meer duidelijkheid te scheppen.
Heb je een vraag die er niet bij staat? Laat het ons weten. Om snel te zoeken kun je de zoekbox rechts bovenin gebruiken.

Kan ik een brandstoftank maken van epoxy?

Onze standaard Mr.Boat epoxy is hier minder geschikt voor. We leveren wel een speciale epoxy met een hoge chemische weerstand. Als je meer informatie hierover wilt ontvangen, neem dan contact met ons op.

Elektrische componenten ingieten

Epoxy geleidt niet en kan gebruikt worden om electrische onderdelen te gieten, zoals LED's. Je kunt de standaard Mr.Boat epoxy gebruiken voor dit project. Giet niet meer dan 3 - 4 cm per keer in verband met het vrijkomen van warmte.

Creatieve toepassingen met epoxy

Mr.Boat Epoxy wordt ook veel gebruikt door kunstenaars in verschillende toepassingen. Een aantal voorbeelden zijn het veredelen van foto's en schilderijen, het maken van (weersbestendige) tuinobjecten, kunstobjecten, casemodding, sieraden en nog veel meer.

Kijk ook eens bij de gallery voor projecten van klanten.

Wat onze klanten o.a. met epoxy doen

- Boten bouwen en repareren
- Aquaria en terraria bouwen
- Zelf achterwanden maken
- Modelbouw
- Kunstobjecten maken of veredelen
- Houtrot repareren
- Maken van aangepaste rolstoelen
- Camper bouwen of verbouwen
- Autoreparaties
- Cartuning (zelf maken van carbon onderdelen)
- Casemoding
- (Kite)surfboards bouwen
- Longboards en skateboards bouwen
- Hengelreparaties
- Reparatie van carbon glazenwasserstelen
- Epoxyvloeren
- Houten badkamer bouwen
- Maken en veredelen van kunstaas voor de visserij
- Repareren van (carbon)hengels
- Mr.Boat epoxy is gebruikt in testen met de Marsrover (echt waar;)

Wat is het verschil tussen gewone epoxy en giet/foto epoxy?

Giet/foto epoxy wordt voornamelijk gebruikt voor decoratieve toepassingen. Denk aan het ingieten van objecten, fotoveredeling, ingieten van tafelbladen, maken van sieraden etc. Deze epoxy is glashelder en UV bestendig. Door de lage warmteontwikkeling bij het uitharden is de droogtijd wel zo'n. 24 uur bij kamertemperatuur. De definitieve uitharding kan een dag of 5 duren.

Gietepoxy is niet geschikt voor bootbouw/reparatie. Voor het maken van aquariumachterwanden zou het gebruik kunnen worden maar de standaard Mr.Boat epoxy werkt beter (snellere droogtijd, sterker).

Voor alle toepassingen waar een optimale sterkte moet worden verkregen wordt de standaard Mr.Boat epoxy gebruikt.

Kan ik epoxy verdunnen?

Verdun epoxy nooit zelf. Indien gewenst, gebruik de Mr.Boat injecteer epoxy. Deze epoxy is verdund met speciale epoxy verdunner en dringt diep door in de poreuze oppervlaktes. Let wel dat de sterkte en waterdichtheid van injecteer epoxy minder is dan de standaard epoxy. We adviseren om een extra laag standaard epoxy aan te brengen over de injecteer epoxy laag.

Een andere manier om epoxy te verdunnen zonder aantasting van de mechanische kwaliteiten, is om de epoxy te verwarmen (bijvoorbeeld in warm maar geen heet water). De epoxy wordt vloeibaarder maar pas op: de verwerkingstijd zal dan ook korter zijn.

Voorbereiden van verschillende ondergronden

Uitgeharde epoxy:
Als er amineblush is ontstaan (wit, vettig laagje) dan eerst afspoelen met water en een schuurspons. Vervolgens de ondergrond schoonmaken en ontvetten. Opschuren met korrel 80.

Polyester:
Ondergrond schoonmaken en ontvetten. Opschuren met korrel 80.

(Hard)hout:
Ondergrond schoonmaken en ontvetten. Opschuren met korrel 80.

Teak of "vettig" hout:
Afnemen met aceton ca. 15 minuten voor het aanbrengen van de epoxy zodat de vettigheid verdwijnt en de epoxy goed kan indringen in het hout. Zorg ervoor dat de aceton is verdampt voor het aanbrengen van de epoxy.

Poreus hout:
Ondergrond schoonmaken en ontvetten. Opschuren met korrel 80. Eventueel eerst een laag Mr.Boat injecteerepoxy aanbrengen.

Staal:
Schoonmaken en ontvetten. Schuren of stralen tot op het kale staal (indien mogelijk) en direct een dunne eerste laag epoxy aanbrengen om vliegroest te voorkomen.

Aluminium:
Ontvetten en schuren. Eventueel voorbehandelen met speciale aluminiumprimer.

Plastic:
Afhankelijk van het soort plastic. In de meeste gevallen eerst ontvetten en schuren. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen, polypropyleen, nylon, plexiglas en polycarbonaat.

Hechting op harde plastic soorten zoals ABS, PVC en styreen is mogelijk mits de ondergrond goed wordt voorbereid en er voldoende hechtoppervlak is. Na het schuren kan men kort met een brander over het te behandelen oppervlak gaan om de hechting te verbeteren. Pas op: het plastic mag niet smelten!

Wanneer er onzekerheid over de herkomst van de ondergrond is behandel dan eerst een klein proefstukje om er zeker van te zijn dat het gewenste effect wordt bereikt.

Hoe kan ik het beste meerdere lagen epoxy opbrengen?

De meest efficiënte manier is om "nat in nat" te werken. Op deze manier hoeft er niet tussen de lagen geschuurd en ontvet te worden.

De opvolgende laag wordt aangebracht als de vorige niet kleverig meer is maar nog wel zacht. Je moet een vingerafdruk nog kunnen zien. Dit vereist wat planning maar scheelt een hoop tijd.

Waar gebruik ik fillers (vulmiddelen) voor?

Epoxy is vrij vloeibaar en loopt daarom tussen kieren uit. Om er een dikkere massa van te maken worden vulmiddelen bijgemengd. Dat kan houtmeel zijn, katoen of gehakte glasvezel.

Er zijn ook "high tech" fillers zoals stewathix, aerosil, en microballoons. Deze fillers geven een keihard resultaat na uitharden en zijn superlicht waardoor het gewicht laag blijft.

Hoe moet ik de ondergrond voorbehandelen?

De ondergrond moet schoon, droog en vetvrij zijn. Altijd even opschuren met korrel 80-120. Breng voordat je begint met lamineren of plamuren altijd eerst een laag epoxy (zonder filler) aan.

Sterk zuigend oppervlakten kunnen voorbehandeld worden met Mr.Boat injecteerepoxy. Deze is waterdun en dringt diep door in het oppervlak.

Kan ik over epoxy verfen/lakken?

Ja. Dat is zelfs zeer aan te bevelen. Epoxy is matig bestand tegen UV licht en blijft beter als het behandeld is met een UV bestendige (boot)lak. Dit hoeft niet per se een 2-componenten verfsysteem te zijn.

De Mr.Boat giethars is wel UV bestendig.

Het vriest buiten. Kan ik met epoxy aan de slag?

Niet doen. De ideale verwerkingstemperatuur is rond de 18 graden. Bij lagere temperaturen tot 10 graden kan het nog verwerkt worden maar de uithardingstijd is dan veel langer. Daarnaast is het gewoon niet leuk om in de vrieskou te werken.

Hoe kan ik epoxy het beste aanbrengen?

Met een (wegwerp)kwast of roller. Overtollige hars kan weg worden gehaald met een squeegee (rubber spateltje). Gebruik geen duur gereedschap want na uitharding kan het in de prullenbak. Verpakt in allufolie vindt er ook geen uitharding plaats in de vriezer. Maar leg je gereedschap niet naast de biefstukken van vanavond.

Met een stalen of teflon roller kunnen luchtbellen uit een laminaat worden gedrukt, maar de squeegee werkt hier ook goed voor.

Hoeveel epoxy moet ik mengen per keer?

Afhankelijk van wat je wilt gaan doen, maar niet meer dan je in 30 minuten kunt verwerken.

Als je kleine hoeveelheden mengt (minder dan 100 gram moet de hars en harder worden afgewogen op een (keuken)weegschaal. Boven de 100 gram kun je op volume mengen in de mengbeker.

Epoxy voor aquaria en terraria

Mr.Boat epoxy wordt veel gebruikt door liefhebbers van aquaria, terraria en palludaria. De toepassing varieert van het verlijmen en coaten van de (meestal houten) bak tot het zelf bouwen van achterwanden.

Mr.Boat epoxy is na uitharding volledig veilig voor mens, dier en plant.

Op diverse fora is een schat van informatie over deze onderwerpen te vinden; kijk bijvoorbeeld eens op Aquafora.nl of Malawifraks.nl. Een andere interessante site is cichlidenkwekers.nl.

Kun je met epoxy polyester repareren?

Epoxy is uitstekend geschikt om polyester te repareren.

Hoe meet ik de hars en harder af?

De makkelijkste manier is door middel van een mengbeker. Deze wordt meegeleverd bij al onze epoxy en kan meerdere keren worden gebruikt.

Epoxy hoort officieel gewogen te worden. Door het soortelijk gewicht van Mr.Boat epoxy kan er echter ook uitstekend in volume worden gemeten door middel van een mengbeker als er meer dan 100 gram wordt gemengd. Wil je minder dan 100 gram mengen gebruik dan een (keuken)weegschaal.

Zorg er voor dat je de hars en harder goed mengt. Vergeet ook de randjes niet. Beter te lang roeren dan te kort.

Heeft u geen mengbeker dan is het eenvoudig om zelf een maatbeker te maken:

Gebruik doorzichtige plastic bekertjes. Vul een van de bekertjes met water, 3 cm. of 5 cm., het maakt niet uit. Markeer het waterniveau op het bekertje en zet er een "H" op van harder. Dit is de maatbeker voor de harder. Neem een ander bekertje en vul deze met 2 maal de hoeveelheid water uit het harder bekertje. Markeer het waterniveau en de maatbeker voor de hars is klaar. Droog de bekertjes voor gebruik. Epoxy vindt het niet prettig om gemengd te worden met water.

Meng de epoxy niet in foam bekertjes. Bij het uitharden wordt de epoxy heet en de bekertjes zouden kunnen smelten! Gebruik ook geen glazen potten. Deze kunnen barsten door de warmte die vrijkomt.

Waar gebruik ik (glas)weefsel voor?

Glasweefsel wordt onder andere gebruikt om constructieversterkingen te maken. In combinatie met epoxy kan een houten boot vele malen sterker en stijver worden gemaakt. Met glasband (stroken glasweefsel) kunnen hoekverbindingen worden verstevigd.

Met weefsels kunnen ook vormstukken worden gemaakt in een mal.

Glasweefsels zijn in verschillende grammages verkrijgbaar. Het lichtste doek dat wij verkopen is 25 gram/m2. Dit is een ragfijn weefsel dat gebruikt wordt door bijvoorbeeld modelvliegtuigbouwers. Ons zwaarste doek is een 450 grams biaxiaal glaslegsel dat wordt gebruikt voor zwaarbelaste toepassingen.

Verder kan glasweefsel op verschillende manieren zijn geweven. Zo is er onderscheid tussen vierkant geweven en keper geweven waarbij de laatste een schuine draadinslag heeft. Over het algemeen zijn keper geween weefsel makkelijker te plooien, maar dit geldt alleen voor de wat zwaardere grammages.

Naast glasweefsel zijn er ook andere weefsels met verschillende eigenschappen. Bijvoorbeeld carbonweefsel (licht) of aramideweefsel (ook wel bekend onder de merknaam kevlar; bestand tegen puntbelasting). Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Mr.Boat verkoopt ook diverse designweefsels voor decoratieve toepassingen.

Moet ik een primer gebruiken voordat ik over epoxy ga verven/lakken?

In de meeste gevallen is het niet nodig om een primer te gebruiken voordat er een verfsysteem over epoxy wordt aangebracht. Er zijn echter verfsystemen die wel om een speciale primer vragen. Volg altijd de instructies op van de fabrikant.

Zelfetsende primers werken matig op epoxy vanwege de hoge bestandheid tegen chemicaliën.

Wat is lamineren?

Lamineren is het impregneren van glasvezelmat met epoxy. Op die manier ontstaat na het uitharden een zeer sterke "schil" om bijvoorbeeld hout.

Met 1.5 kg. epoxy kun je ca. 4-6 m2 glasweefsel lamineren, afhankelijk van het gebruikt grammage.

Het totaalgewicht en de harsopname van het laminaat kun je vinden bij de details van de verschillende soorten glasweefsel.

Wat is coaten?

Om hout (of andere materialen) te beschermen tegen invloeden van buitenaf wordt er een laag onverdikte epoxy op aangebracht met een roller of kwast. Vergeet ook niet de kopse kanten van het hout.

Met 1.5 kg. epoxy kun je ca. 6-7 m2 coaten.

Wat is een fillet?

Een fillet is een (epoxylijm)verbinding tussen houten onderdelen met ingedikte epoxy. Dit indikken gebeurt door middel van het toevoegen van filler (vulmiddel) om een dikkere pasta te verkrijgen. De ideale dikte lijkt op pindakaas. Vervolgens wordt er een "rups" epoxy aangebracht tussen de te verlijmen onderdelen en deze wordt halfrond afgestreken met een tongspatel.

Je kunt de "epoxyrups" eenvoudig aanbrengen door de verdikte epoxy in een plastic zak te doen waar je de punt van afknipt. Zo heb je een goedkope epoxy spuitzak.

Breng voor het maken van de fillet een dun laagje onverdikte epoxy aan op het te behandelen oppervlak.

Toe te passen vulmiddelen voor het maken van een epoxylijm of fillet zijn, aerosil, stewathix of katoen.

Verbindingen met epoxy fillets zijn zelfs sterker dan de afzonderlijke onderdelen.

Hoe maak ik een epoxylijm?

Epoxylijm maak je door een filler (vulmiddel) aan de epoxy toe te voegen om deze dikker te maken. Dik de epoxy in tot je een massa hebt die op ketchup lijkt. Breng aan op de te lijmen onderdelen en druk licht aan. Epoxy heeft ruimte nodig om goed te kunnen hechten. Dit in tegenstellling tot traditionele houtlijm dat langdurige zware druk nodig heeft om te hechten.

Toe te passen vulmiddelen het maken van een epoxylijm of fillet zijn, aerosil, stewathix of katoen.

Hoe maak ik epoxyplamuur?

Epoxyplamuur kun je eenvoudig zelf maken. Kies een filler, bijvoorbeeld microballoons en meng dit met de epoxy tot de gewenste dikte. Voila. Epoxyplamuur voor weinig.

Breng voor het plamuren een dunne laag onverdikte epoxy aan op de ondergrond om de hechting te verbeteren.

Geen zin om zelf te mengen? We verkopen ook handige kant en klare epoxyplamuur in 400 en 1000 grams verpakking.

Gelcoat repareren met epoxy

Gelcoat reparatie met epoxy

Epoxy is uitstekend geschikt om beschadigingen in de gelcoat te repareren. Epoxy is sterker dan gelcoat en krimpt niet.

Stappenplan voor kleine beschadigingen aan de gelcoat
1. Frees de beschadiging uit met een Dremel met bolkopfreesje. Er mogen geen losse delen meer zitten en de randen moeten schuin gefreesd worden tot de onbeschadigde gelcoat. Probeer zo min mogelijk de onderliggende laag polyester met glasvezels te beschadigen.

2. Schuur de randen op met een fijne korrel tot ze mooi glad zijn.

3. Maak de reparatieplek vet en stofvrij met aceton. Aceton verdrijft ook eventueel aanwezig vocht. Pas op: aceton is licht ontvlambaar en lost vrijwel alles op (met uitzondering van polyester). Draag geschikte beschermingsmiddelen.

4. Plak de reparatieplek strak af met tape zodat de epoxy alleen over de te repareren plek gaat.

5. Meng eerst wat epoxyplamuur en voeg er vervolgens in kleine hoeveelheden pigment (kleurstof) aan toe tot de gewenste kleur wordt bereikt. Liever iets te weinig dan te veel, donkerder maken kan altijd nog, lichter niet.

6. Smeer de te repareren plek zo strak mogelijk af met de op kleur gebrachte epoxyplamuur. Gebruik hiervoor een plamuurmesje of squeegee.

7. Verwijder de tape en laat uitharden (duur afhankelijk van omgevingstemperatuur).

8. Schuur glad met een steeds fijnere korrel. Vervolgens kan de plek worden gepolijst of, indien de kleur niet helemaal goed is, worden bijgewerkt met een verfsysteem.
Dit kan een een 1-component of 2-component verf (of UV bestendige lak) zijn.

Bovenstaand stappenplan is bedoeld voor kleine beschadigingen, (haar)scheurtjes en sterren. Voor grotere beschadigingen cq. gaten zijn andere technieken vereist.

Akkoord
Deze website plaatst cookies om uw zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee uw gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies voor het meten en bijhouden van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.