Veelgestelde vragen

Hier geven we antwoord op veelgestelde vragen met betrekking tot epoxy en andere materialen.

Heb je een vraag die er niet bij staat? Laat het ons weten.

De meest gebruikte epoxyhars voor onderzetters is de epoxy giethars 05.

Dat verschilt per toepassing. Voor kleine sieraden in combinatie met kleurstof kan je de giethars 05 gebruiken. Deze is tot ca. 150 gram te gieten. Voor een extra helder resultaat bij kleine voorwerpen epoxy giethars ultra clear 03 gebruiken. Voor grotere sieraden vanaf circa 1 centimeter dik kun je de giethars 25 of de ultra clear 20 gebruiken.

De giethars 70 en de ultra clear 75 zijn niet bedoelt voor sieraden.

Een brander wordt vaak gebruikt voor het verwijderen van luchtbellen in de toplaag epoxy. Door zeer kort met een rustvlam over de epoxy heen te wapperen knappen de belletjes. Een föhn werkt hiervoor minder goed en wordt enkel aanbevolen om effecten met kleurstof te creëren. Een brandertje kan handig zijn om de kans op luchtbellen te minimaliseren.

Siliconen mallen zijn meerdere keren te gebruiken. Gemiddeld 5 tot 10 keer afhankelijk van de complexiteit van de mal. Naar loop van tijd zal de mal doffer worden en uiteindelijk zelfs scheuren.

Voor schilderijen is de epoxy giethars ultra clear 03 de mooiste optie. Deze epoxy hardt snel uit voor een spiegelglad resultaat en bevat al een UV-stabilisator op vergeling te minimaliseren.