Mr. Boat
Let's stick together!

Veelgestelde vragen epoxy

Hier geven we antwoord op veelgestelde vragen met betrekking tot epoxy en giethars. Epoxy is een fantastisch materiaal met veel mogelijkheden. Toch blijken er in de dagelijkse praktijk veel vragen te zijn bij klanten. We proberen hier wat meer duidelijkheid te scheppen.
Heb je een vraag die er niet bij staat? Laat het ons weten.

Repareren van osmose

Voordat men begint met het herstel van osmose moet men er zeker van zijn dat het schip niet te vochtig is. Er zijn speciale vochtmeters in de handel om dit te testen in polyester.

Nu zijn er 2 mogelijkheden:

1. Er zijn slechts plaatselijk wat lichte blaasjes gevonden:

Schuur de blaasjes open en spoel ze goed uit met zoet, schoon water. Vervolgens de plek goed laten drogen. De ontstane gaatje kunnen worden gevuld met Mr.Boat epoxyplamuur. Daarna 4-5 lagen epoxy aanbrengen over de reparatieplek.

2. Op het hele schip zitten blaasjes:

Als dit het geval is zal de gelcoat moeten worden verwijderd. Dit kan met en speciale schilmachine of door middel van schuren. Vervolgens wordt het schip grondig gespoeld met zoet, schoon water. Daarna zal het schip goed moeten drogen omdat er anders weer kans op nieuwe osmose bestaat.

Op het droge laminaat wordt een eerste laag epoxy aangebracht (eventueel injecteerepoxy als er losse glasvezels zichtbaar zijn). Oneffenheden kunnen nu worden weggeplamuurd waarna er 4-5 lagen epoxy worden aangebracht.

Wat is osmose?

Osmose is het verschijnsel dat op polyester schepen blaasjes ontstaan die uiteindelijk kunnen openbarsten, met alle problemen van dien. We zullen je niet vermoeien met de technische uitleg maar het verschijnsel komt vaker voor bij oudere schepen en heeft vaak te maken met de gebruikte materialen en technieken uit die tijd.

Je herkent osmose door een gaatje te prikken in de blaas. Als hier vocht uitkomt met een zurige geur of vettig aanvoelt dan is de diagnose osmose. Het is noodzakelijk om hier iets aan te doen omdat het snel kan verergeren en zelfs kan leiden tot delaminatie van het polyester.

Verderop in deze FAQ wordt uitgelegd hoe osmose te repareren en te voorkomen is.

Ik heb de epoxy een tijdje niet gebruikt en nu is de hars hard geworden

Dat kan gebeuren als de epoxy langere tijd bij een wat lagere temperatuur is opgeslagen. Je maakt de hars eenvoudig weer vloeibaar door het tankje een poosje in warm water te zetten. Dit heeft geen effect op de eigenschappen van de epoxy.

De hars is erg dik en lastig te verwerken

Zet het tankje een poosje in warm water en de hars wordt weer dunvloeibaar.

Er komt een wit, vettig laagje op de epoxy na uitharding.

Dit heet "amineblush" en kan gebeuren als er gewerkt is bij een hoge luchtvochtigheid of als de uithardende epoxy nat wordt. Voordat er volgende lagen worden aangebracht moet de amineblush verwijderd worden met water en een schuursponsje omdat anders de volgende laag niet of slecht zal pakken.

Amineblush kan ook ontstaan doordat de epoxy is opgebracht op een natte ondergrond. Het aanbevolen vochtigheidspercentage van hout is < 12%. Om het vochtigheidpercentage nauwkeurig te meten, kun je onze voordelige vochtmeter gebruiken.

Amineblush kan ook worden voorkomen door peelply te gebruiken.

Epoxy op hout slaat troebel uit

Als de epoxylaag op hout troebel wordt, is het hout erg vochtig. De ideale vochtigheidgraad van hout is < 12%.

Er komen "kraters" in de opgebrachte epoxy

De oorzaak hiervan is vettigheid. Hierdoor trekt de epoxy weg op sommige plekken. De oplossing is weer opschuren en met name de slechte plekken weer goed ontvetten. Vervolgens nog een laag epoxy opzetten.

Waarom wordt mijn epoxy niet hard?

Dan bestaat er een grote kans dat je niet de juiste mengverhouding hebt gebruikt (of heb je helemaal niets gemengd?). Te weinig harder resulteert in het niet uitharden van de epoxy.

Met teveel harder hardt de epoxy niet sneller uit maar geeft een zwakker resultaat.

Als je epoxy gebruikt bij temperaturen onder de 21 graden dan kan de uithardingstijd langer duren. Een groot behandeld oppervlak kan bij 15 graden wel 1 of 2 dagen nodig hebben om uit te harden. Je kunt het proces versnellen door bijvoorbeeld warmte toe te voegen (kacheltje of föhn).