Mr. Boat
Let's stick together!

Veelgestelde vragen epoxy

Hier geven we antwoord op veelgestelde vragen met betrekking tot epoxy en giethars. Epoxy is een fantastisch materiaal met veel mogelijkheden. Toch blijken er in de dagelijkse praktijk veel vragen te zijn bij klanten. We proberen hier wat meer duidelijkheid te scheppen.
Heb je een vraag die er niet bij staat? Laat het ons weten.

Epoxy is een uitzonderlijk harde en taaie chemische hars. Het heeft superieure eigenschappen op het gebied van hechting en weerstand tegen water, chemicalien etc. Epoxy ontstaat uit een chemische reactie tussen de 2 componenten (epoxyhars en epoxyharder).

Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond, mits goed schoon en vetvrij gemaakt. Te denken valt aan hout, metaal, steen, glas, beton, aluminium en de meeste kunststoffen.

Epoxy hecht niet op PE (polyethyleen) waar bijvoorbeeld vuilniszakken en verpakkingstape van zijn gemaakt. Epoxy hecht ook niet op siliconen. .

Er zijn grof gezegd 2 types epoxy:

- Epoxy bedoeld voor constructieve doeleinden zoal bootbouw en -reparatie, houtverzegeling, vloercoatingen, verlijmingen, lamineren met glasweefsel, plamuren etc

- Epoxy bedoeld voor decoratieve doeleinden zoals het ingieten van objecten of het afgieten van bijvoorbeeld tafels, foto's en schilderijen.

Hier vind je meer over welke epoxy te gebruiken. Bekijk het overzicht.

Epoxy wordt gebruikt voor vele toepassingen. Er worden vloeren mee gemaakt, vliegtuigen, auto onderdelen, aquaria, boten, kunst en nog veel meer. Het kan gebruikt worden als waterdichte coating, lijm, plamuur of in combinatie met glasweefsels voor constructieversterkingen. Daarnaast wordt epoxy steeds vaker decoratief gebruikt door kunstenaars, meubelmakers en hobyisten

Epoxy is zeer sterk! Een epoxyverbinding heeft een wel 2 maal zo sterke druk- en trekkracht dan beton. Verbindingen met epoxy verlijmingen zijn veel sterker dan de afzonderlijke onderdelen. Mits goed toegepast is de duurzaamheid en taaiheid ongeëvenaard. Toegepast als coating is het volledig waterdicht en bestand tegen hoge belasting en de meeste chemicaliën.

Epoxy mag met het vuilnis mee als het volledig is uitgehard. Niet uitgeharde epoxy is een chemisch product en moet mee met het chemisch afval.

Nee, onze epoxy is niet geschikt om te verspuiten.

Epoxy is uitstekend geschikt voor de bouw en reparatie van surfboards. En voor kano's, caravans, modelbouw etc. (Kite) surfers gebruiken vaak foamcore en dat gaat perfect samen met Mr.Boat epoxy.

Indien goed voorbehandeld (ontroest en ontvet) is epoxy prima op staal te gebruiken om bijvoorbeeld te plamuren of een roestwerende coating aan te brengen. Voor oude schepen met veel putcorrosie kan teerepoxy een optie zijn. Deze bevat een hoog gehalte bitumen waardoor het extra roestwerend is. Door de dikte van de teerepoxy zijn de putten ook minder zichtbaar wat een gladder resultaat oplevert.

Voor kleinere reparaties verkopen we duospuiten met 25ml epoxy die gemengd is met staal of titanium.

Epoxy kun je minimaal 2 jaar bewaren maar in de praktijk vaak veel langer. Berg de epoxy op op een koele en donkere plaats. De harder kan in de loop der tijd wel geler worden. Dit doet niets af aan de werking maar kan ongewenst zijn voor transparante toepassingen.

Epoxy hardt uit door een chemische reactie tussen de 2 componenten hars en harder. De chemische reactie die ontstaat is exothermisch. Dat wil zeggen dat er warmte ontstaat bij het uitharden. Dit komt door de reactie die een dwarsverbinding legt tussen moleculen van de hars en harder. Juist door deze warmte hardt de epoxy uit.

Hoe groter de hoeveelheid epoxy hoe eerder het mengsel zal reageren. Een grote hoeveelheid in een mengbeker kan zelfs gaan roken door de ontwikkelde hitte. Probeer dit te voorkomen. Door de epoxy van de mengbeker over te gooien in een verfbak zal er minder warmteontwikkeling ontstaan wat de verwerkingstijd enigszins verlengt.

De meeste epoxys zijn matig bestand tegen Uv-licht en zullen na verloop van tijd vergelen, ondanks dat er vaak wordt geclaimd dat een epoxy Uv-bestendig is.

Onze gietharsen zijn zeer Uv-bestendig in verhouding tot de gemiddelde epoxy, maar dat een epoxy goed UV-bestendig is betekend niet dat het optimaal beschermd is tegen vergeling op lange termijn. Voor optimale bescherming bevat een epoxy ook daadwerkelijk UV-blocker, om deze reden geven wij duidelijk aan bij welke epoxy je zelf Uv-blocker kunt toevoegen voor het best mogelijke resultaat of dat we dit zelf al hebben toegevoegd.

In combinatie met donkere kleurstoffen is bij onze epoxyharsen weinig tot geen vergeling te zien, voor het allerbeste resultaat in transparante toepassingen kun je Uv-blocker toevoegen, tenzij wij vermelden dat het al in de epoxy is verwerkt.

Al onze epoxyharsen zijn in onafhankelijke laboratoria getest op UV-bestendigheid, op basis van deze uitslagen bepalen wij hoe je een zo mooi mogelijk resultaat op lange termijn kunt behalen met de epoxy. We vermelden alleen dat de epoxy volledig UV-bestendig is wanneer bij de testen van 1000 uur hoge concentraties UV-licht is gebleken dat de epoxy net zo goed of nagenoeg gelijk presteert aan epoxyharsen met de maximale dosering UV-blocker.

Verven of lakken helpt ook als Uv-bescherming. Ook het toevoegen van epoxypigmenten (kleurstof) draagt bij aan een betere UV bestendigheid.

Onze epoxy giethars(1:1) heeft al een toegevoegde Uv-blocker en is volledig Uv-gestabiliseerd. Hier vind je de UV blocker.

Nauwelijks. In tegenstelling tot bijvoorbeeld polyester komt er geen gas (styrene) vrij dat een nare geur geeft. Epoxy is prima binnenshuis te gebruiken.

Epoxy is relatief veilig. Epoxy moet op een veilige manier worden opgeslagen zodat het niet, in het bijzonder voor kinderen, in contact met de blote huid komt of ingeslikt kan worden. Er is een klein percentage mensen dat een allergie heeft voor epoxy. Dit kan zich uiten in roodheid, jeuk, tranende ogen en/of kortademigheid. Deze symptomen gaan over maar vermijd voortaan direct (huid)contact met niet uitgeharde epoxy.

Wij raden aan om gezichts- en huidbescherming te gebruiken tijdens het werken met epoxy. Gebruik tijdens het schuren van hout of epoxy altijd deugdelijke adembescherming! Mocht de huid toch in contact komen met epoxy, gebruik dan liever geen chemische middelen.
Azijn helpt het best om de nog niet uitgeharde epoxy te verwijderen.

In het algemeen: gebruik altijd handschoenen en vermijd contact tussen nog niet uitgeharde epoxyhars en -harder en de blote huid. Wij raden aan om nitril handschoenen te gebruiken.

De hars en de harder hebben een lage brandbaarheid, maar onthoudt dat andere chemische middelen die worden gebruikt, zoals aceton en thinner, wel zeer licht ontvlambaar zijn.

Mochten er zich toch gezondheidsproblemen voordoen consulteer dan een arts.

Eenmaal uitgehard is epoxy volkomen onschadelijk voor mens, dier en plant.

Pot life is de tijd dat de gemengde epoxy vloeibaar en verwerkbaar blijft. Bij Mr.Boat epoxy is dat ca. 45 minuten (bij ca. 20 graden). Daarna hardt de epoxy uit. Maak dus nooit meer aan dan je in 45 minuten kunt verwerken.

Voor onze gietepoxy staat een langere verewerkingstijd van wel 3-4 uur.

Je verlengt de potlife ook door de gemengde epoxy uit de mengbeker te schenken in bijvoorbeeld een verfbakje met een groter oppervlak.

Epoxy is beperkt hittebestendig, al onze epoxyharsen zijn bestand tot circa 70 graden. Er zijn bepaalde epoxyharsen die geschikt zijn voor hogere temperaturen, deze hittebestendigheid wordt echter pas bereikt nadat de epoxy wordt afgebakken op de aangegeven temperatuur. Dit soort systemen zijn over het algemeen niet gebruiksvriendelijk en worden vaak alleen voor professioneel industrieel gebruik toegepast. Voor epoxy onderzetters geldt dat in de meeste gevallen de epoxy bestand is tegen warme dranken, echter kunnen zeer hete kopjes in combinatie met uitstekende randjes kringen achterlaten.