Veelgestelde vragen epoxy

Hier geven we antwoord op veelgestelde vragen met betrekking tot epoxy en giethars. Epoxy is een fantastisch materiaal met veel mogelijkheden. Toch blijken er in de dagelijkse praktijk veel vragen te zijn bij klanten. We proberen hier wat meer duidelijkheid te scheppen.
Heb je een vraag die er niet bij staat? Laat het ons weten. Om snel te zoeken kun je de zoekbox rechts bovenin gebruiken.
Algemeen
Problemen en oplossingen
Toepassingen en verwerking
Tips & Trucs

Wat is epoxy?

Epoxy is een uitzonderlijk harde en taaie chemische hars. Het heeft superieure eigenschappen op het gebied van hechting en weerstand tegen water, chemicalien etc. Epoxy ontstaat uit een chemische reactie tussen de 2 componenten (epoxyhars en epoxyharder).

Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond, mits goed schoon en vetvrij gemaakt. Te denken valt aan hout, metaal, steen, glas, beton, aluminium en de meeste kunststoffen.

Epoxy hecht niet op PE (polyethyleen) waar bijvoorbeeld vuilniszakken en verpakkingstape van zijn gemaakt. Epoxy hecht ook niet op siliconen. .

Er zijn grof gezegd 2 types epoxy:

- epoxy bedoeld voor constructieve doeleinden zoal bootbouw en -reparatie, houtverzegeling, verlijmingen, lamineren met glasweefsel, plamuren etc

- epoxy bedoeld voor decoratieve doeleinden zoals het ingieten van objecten of het afgieten van bijvoorbeeld tafels, foto's en schilderijen.

Hier vind je meer over welke epoxy te gebruiken. Bekijk het overzicht.

Waar wordt epoxy voor gebruikt?

Epoxy wordt gebruikt voor vele toepassingen. Er worden vloeren mee gemaakt, vliegtuigen, auto onderdelen, aquaria, boten, kunst en nog veel meer. Het kan gebruikt worden als waterdichte coating, lijm, plamuur of in combinatie met glasweefsels voor constructieversterkingen. Daarnaast wordt epoxy steeds vaker decoratief gebruikt door kunstenaars, meubelmakers en hobyisten

Is epoxy sterk?

Epoxy is zeer sterk! Een epoxyverbinding heeft een wel 2 maal zo sterke druk- en trekkracht dan beton. Verbindingen met epoxy verlijmingen zijn veel sterker dan de afzonderlijke onderdelen. Mits goed toegepast is de duurzaamheid en taaiheid ongeëvenaard. Toegepast als coating is het volledig waterdicht en bestand tegen hoge belasting en de meeste chemicaliën.

Welke epoxy heb ik nodig

Er zijn verschillende soorten epoxy, elk met specifieke eigenschappen. De meest gebruikte is onze universele epoxy die geschikt is om te lijmen, coaten, plamuren en lamineren. In dunne lagen kan deze epoxy ook voor decoratieve doeleinden worden gebruikt.

Wil je dikke lagen gieten tot 5 cm. en moet het resultaat glashelder en strak zijn, dan gebruik je onze gietepoxy.

Sterk zuigende ondergronden kun je voorbehandelen met waterdunne injecteerepoxy.

Epoxyschuim gebruik je om snel waterdicht volume te creëren.

Voor schepen waarop voorheen koolteer heeft gezeten hebben we een epoxyteer. Deze is op basis van niet giftige bitumen.

Epoxy vloercoating is in alle RAL kleuren verkrijgbaar en heeft een strakke, waterdichte en bestendige vloer tot resultaat.

Epoxyplamuur is een dikke, smeuïge epoxypasta die volledig waterdicht uithardt en goed schuurbaar blijft.

Epoxy kneedpasta is een dikke stopverfachtige pasta die zelfs op een vochtige ondergrond te gebruiken is.

Een uitgebreide uitleg van alle soorten epoxy vind je in ons kenniscentrum.

Wat is injecteerepoxy?

injecteerepoxy is een waterdunne epoxy die diep in poreus materiaal dringt zoals kops hout en open steensoorten. Injecteerepoxy wordt ook wel impregneerepoxy genoemd. Het kan uitstekend als primer worden gebruikt voor verdere epoxylagen.

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de sterkte en waterdichtheid van injecteerepoxy lager is dan die van universele epoxy. Het verdient aanbeveling om na het gebruik van injecteerepoxy nog een of meerdere lagen epoxy aan te brengen.

Wat is epoxy giethars

Epoxy giethars is een glasheldere epoxyhars voor decoratieve toepassingen. Denk aan het afgieten van kunstwerken of tafels en barbladen.

Epoxy giethars, ook wel liquid glass genoemd, is een dikke, glasheldere epoxyhars die in dikke lagen tot wel 5 cm. kan worden gegoten zonder teveel warmte ontwikkeling. Door de geringe warmte die vrij komt bij uitharden is de verwerkingstijd en uithardingstijd veel langer dan bij een universele epoxy.

Giethars blijft wel 3-4 uur verwerkbaar en is pas stofdroog na 12 uur. Complete uitharding duurt 7 dagen bij minimaal 21 graden.

De constructieve sterkte is minder dan die van universele epoxy. Giethars wordt vooral gebruikt in situaties waarin het eindresultaat transparant en glashelder moet zijn.

Wat is het verschil tussen epoxy en polyester?

- Epoxy is waterdicht, polyester niet
- Epoxy krimpt veel minder dan polyester
- Epoxy hecht op vrijwel alles; bij polyester is vaker een voorbehandeling nodig
- De chemische bestendigheid van epoxy is over het algemeen veel groter dan bij polyester
- De mechanische sterkte van epoxy is ca. 3-4 maal hoger dan die van polyester
- Epoxyhars ruikt veel minder dan polyester. Er komen geen giftige gassen vrij
- De UV bestendigheid van epoxy is minder dan die van polyester. Dit kan worden pgelost door het toevoegen van UV-Blocker
- Polyester kan niet worden gebruikt op piepschuim (EPS) omdat deze dan oplost. Epoxy kan wel worden gebruikt.
- Epoxy is iets duurder dan polyester

Een uitgebreidere beschrijving van de verschillen tussen epoxy en polyester vind je in dit artikel.

Mag epoxy met het vuilnis mee?

Epoxy mag met het vuilnis mee als het volledig is uitgehard. Niet uitgeharde epoxy is een chemisch product en moet mee met het chemisch afval.

Kan ik Mr.Boat epoxy ook spuiten?

Nee, onze epoxy is niet geschikt om te verspuiten.

Is epoxy ook geschikt voor (kite)surfboards?

Epoxy is uitstekend geschikt voor de bouw en reparatie van surfboards. En voor kano's, caravans, modelbouw etc. (Kite) surfers gebruiken vaak foamcore en dat gaat perfect samen met Mr.Boat epoxy.

Kan ik epoxy ook op staal of alluminium te gebruiken?

Indien goed voorbehandeld (ontroest en ontvet) is epoxy prima op staal te gebruiken om bijvoorbeeld te plamuren of een roestwerende coating aan te brengen. Voor oude schepen met veel putcorrosie kan teerepoxy een optie zijn. Deze bevat een hoog gehalte bitumen waardoor het extra roestwerend is. Door de dikte van de teerepoxy zijn de putten ook minder zichtbaar wat een gladder resultaat oplevert.

Voor kleinere reparaties verkopen we duospuiten met 25ml epoxy die gemengd is met staal of titanium.

Hoe lang kan ik epoxy bewaren?

Epoxy kun je minimaal 2 jaar bewaren maar in de praktijk vaak veel langer. Berg de epoxy op op een koele en donkere plaats. De harder kan in de loop der tijd wel geler worden. Dit doet niets af aan de werking maar kan ongewenst zijn voor transparante toepassingen.

Kan ik de hars ook zonder harder gebruiken?

NEE. Alleen door het mengen van de hars en harder onstaat de chemische verbinding die we nodig hebben. Hars en harder worden dus nooit los gebruikt maar altijd in combinatie.

Houdt ook altijd de aangegeven mengverhouding aan. Meer of minder hars levert een niet uitgehard of zwakker resultaat op.

Waarom wordt epoxy warm bij het uitharden?

Epoxy hardt uit door een chemische reactie tussen de 2 componenten hars en harder. De chemische reactie die ontstaat is exothermisch. Dat wil zeggen dat er warmte ontstaat bij het uitharden. Dit komt door de reactie die een dwarsverbinding legt tussen moleculen van de hars en harder. Juist door deze warmte hardt de epoxy uit.

Hoe groter de hoeveelheid epoxy hoe eerder het mengsel zal reageren. Een grote hoeveelheid in een mengbeker kan zelfs gaan roken door de ontwikkelde hitte. Probeer dit te voorkomen. Door de epoxy van de mengbeker over te gooien in een verfbak zal er minder warmteontwikkeling ontstaan wat de verwerkingstijd enigszins verlengt.

Is epoxy UV bestendig?

De meeste epoxys zijn matig bestand tegen UV licht en zullen na verloop van tijd vergelen. Dit is alleen een probleem in transparante toepassingen. Om vergeling te voorkomen kan een UV blocker worden toegevoegd.

Verven of lakken helpt ook als UV bescherming. Ook het toevoegen van epoxypigmenten (kleurstof) draagt bij aan een betere UV bestendigheid.

Onze epoxy giethars heeft al een toegevoegde UV blocker en is UV gestabiliseerd.

Ruikt epoxy?

Nauwelijks. In tegenstelling tot bijvoorbeeld polyester komt er geen gas (styrene) vrij dat een nare geur geeft. Epoxy is prima binnenshuis te gebruiken.

Is epoxy gevaarlijk?

Epoxy is relatief veilig. Toch is het belangrijk om een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen. Draag een veiligheidsbril en handschoenen. Epoxy moet veilig worden opgeborgen en buiten het bereik van kinderen worden gehouden.

Eenmaal uitgehard is epoxy volkomen onschadelijk voor mens, dier en plant.

Wat betekent pot life?

Pot life is de tijd dat de gemengde epoxy vloeibaar en verwerkbaar blijft. Bij Mr.Boat epoxy is dat ca. 45 minuten (bij ca. 20 graden). Daarna hardt de epoxy uit. Maak dus nooit meer aan dan je in 45 minuten kunt verwerken.

Voor onze gietepoxy staat een langere verewerkingstijd van wel 3-4 uur.

Je verlengt de potlife ook door de gemengde epoxy uit de mengbeker te schenken in bijvoorbeeld een verfbakje met een groter oppervlak.

Hoeveel epoxy heb ik nodig?

Dat hangt af van wat je wilt gaan doen. Voor coaten geldt een verbruik van ca. 1.5 kg. epoxy voor 1 laag van 6 m2.

Bij lamineren verbruik je meer, afhankelijk van de glasweefselgewicht. Zwaarder weefsel neemt meer hars op dan licht weefsel. Bij de details van de betreffende weefsels vind je meer informatie over harsverbruik en laminaatdikte.

Ga je dikkere lagen gieten houd dan rekening met een verbruik van 1 liter (of kg.) per m2 per milimeter hoogte.

Wat voor kleur heeft epoxy?

Mr.Boat epoxy is transparant met een lichte geelzweem als er dikkere lagen worden aangebracht. Dit is echter nauwelijks zichtbaar op een gemeleerde ondergrond zoals hout.

Als het wordt aangebracht op glasmat wordt deze ook transparant. Een eventuele houtnerf op de ondergrond blijft dus zichtbaar.

Mr.Boat epoxy giethars is glashelder en daardoor bij uitstek geschikt voor het gieten van dikke lagen.

Kan ik epoxy kleuren?

Ja dat kan. Gebruik hiervoor de speciale epoxypigmenten. Weinig toevoegen (ca 1-2%) geeft een transparante kleuring. Meer toevoegen geeft een planolakachtige afwerking.

Voor decoratieve toepassingen zijn er ook transparante kleuren en metallic en glitterpigmenten. We hebben ook lichtgevende glow in the dark pigmenten.

Het toevoegen van pigment betekent ook dat de UV bestendigheid wordt verbeterd.

Wat is de mengverhouding?

Voor Mr.Boat epoxy en Mr.Boat injecteerepoxy: 2 gewichtsdelen hars op 1 gewichtsdeel harder. (2:1). Gebruik voor het afmeten een weegschaal.

Voor de Mr.Boat epoxy giethars geldt een mengverhouding van 1 volumedeel hars op 1 volumedeel harder (1:1). Gebruik voor het afmeten een volumebeker.

Wat is een MS Polymeer?

MS-Polymeer is een superieure kit. Het vervangt montagelijm, houtlijm, P.U.-lijm, siliconenkit, sanitairkit, acrylaatkit en buthyleenkit. MS- Polymeer kit is binnen en buiten te gebruiken en geeft en supersterk, blijvend elastisch en direct overschilderbaar resultaat.

Vrijwel alle materialen zijn te lijmen met MS-Polymeren; metalen, kunststoffen bijvoorbeeld: pvc, polyester en plexiglas, baksteen, beton, kurk, glas en de meeste houtsoorten.

MS-Polymeren harden zelfs onder water uit, zijn zeer (zee)waterbestendig en geven geen giftige stoffen af.

Bij bijvoorbeeld een breuk in een aquarium kan er onder water gekit worden.

Mr.Boat verkoopt het gerenommeerde TEC7 maar minstens zo goed en een stuk voordeliger is onze Mr.Boat MS-Polymeer .

Wat is peelply?

Peelply of scheurweefsel is een fijn weefsel behandeld met nylon. Het wordt als eerste of laatste laag op een epoxylaminaat aangebracht. Na uitharding van het laminaat wordt de peelply er onder een scherpe hoek afgetrokken. Dit laat een wafelachtige structuur achter waarop direct een volgende bewerking kan plaatsvinden zonder eerst te schuren en ontvetten.

Peelply kan ook worden gebruikt om amineblush te voorkomen.

Verkrijgbaar in 15 en 100 cm. breed.

Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.