Epoxy-weefsels-fillers & meer
Epoxy-weefsels-fillers & meer
Ook voor aquaria en modelbouw!
(Leeg)
Login
Gratis verzending vanaf 50 euro!

Veelgestelde vragen

Hier geven we antwoord op veelgestelde vragen. Epoxy is een fantastisch materiaal met veel mogelijkheden. Toch blijken er in de dagelijkse praktijk veel vragen te zijn bij klanten. We proberen hier wat meer duidelijkheid te scheppen.
Heb je een vraag die er niet bij staat? Laat het ons weten. Om snel te zoeken kun je de zoekbox rechts bovenin gebruiken.

Wat is epoxy?

Epoxy is een uitzonderlijk harde en taaie chemische hars. Het heeft superieure eigenschappen op het gebied van hechting en weerstand tegen water, chemicalien etc. Epoxy ontstaat uit een chemische reactie tussen de 2 componenten (epoxyhars en epoxyharder).

Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond, mits goed schoon en vetvrij gemaakt. Te denken valt aan hout, metaal, steen, glas, beton, aluminium en de meeste kunststoffen.

Epoxy hecht niet op PE (polyethyleen) waar bijvoorbeeld vuilniszakken en verpakkingstape van zijn gemaakt. Epoxy hecht ook niet op siliconen. .

Er zijn grof gezegd 2 types epoxy:

- epoxy bedoeld voor constructieve doeleinden zoal bootbouw en -reparatie, houtverzegeling, verlijmingen, lamineren met glasweefsel, plamuren etc

- epoxy bedoeld voor decoratieve doeleinden zoals het ingieten van objecten of het afgieten van bijvoorbeeld tafels, foto's en schilderijen.

Hier vind je meer over welke epoxy te gebruiken. Bekijk het overzicht.

Waar wordt epoxy voor gebruikt?

Mr.Boat Epoxy heeft vele toepassingen. Er worden vloeren mee gemaakt, vliegtuigen, auto onderdelen, aquariumachterwanden, boten en nog veel meer. Mr.Boat epoxy wordt vooral gebruikt om te lijmen, plamuren, lamineren of coaten.

Is epoxy sterk?

Beresterk. Verbindingen met epoxy fillets zijn veel sterker dan de afzonderlijke onderdelen. Mits goed toegepast is de duurzaamheid en taaiheid ongeevenaard.

Zijn er verschillende soorten epoxy?

Er zijn veel soorten epoxy, ieder met zijn eigen specificaties. Mr.Boat verkoopt onder andere "normale" epoxy, injecteerepoxy en gietepoxy. Zorg er in ieder geval voor dat de epoxy die je gebruikt geschikt voor jouw project. Giethars is bijvoorbeeld niet geschikt om een boot of aquarium van te bouwen.

Een eenvoudige mengverhouding blijkt in de praktijk ook erg handig.

Wat is injecteerepoxy?

Mr.Boat injecteerhars wordt verdund met speciale epoxythinner, is waterdun en dringt diep door in poreuze oppervlaktes. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de sterkte en waterdichtheid van injecteerepoxy lager is dan die van "gewone" epoxy. Het verdient aanbeveling om na het gebruik van injecteerepoxy nog een laag gewone Mr.Boat epoxy aan te brengen.

Wat is het verschil tussen epoxy en polyester?

- Epoxy is waterdicht, polyester niet
- Epoxy krimpt veel minder dan polyester
- Epoxy plakt op vrijwel alles; bij polyester is vaker een voorbehandeling nodig
- De chemische bestendigheid van epoxy is over het algemeen veel groter dan bij polyester
- Epoxyhars ruikt veel minder dan polyester
- De UV bestendigheid van epoxy is minder dan die van polyester
- Epoxy is duurder dan polyester

Mag epoxy met het vuilnis mee?

Niet uitgeharde epoxy is een chemisch product en moet mee met het chemisch afval.

Kan ik Mr.Boat epoxy ook spuiten?

Nee, onze epoxy is niet geschikt om te verspuiten.

Is epoxy ook geschikt voor (kite)surfboards?

Ja. En voor kano's, caravans, modelbouw etc. (Kite) surfers gebruiken vaak foamcore en dat gaat perfect samen met Mr.Boat epoxy.

Kan ik epoxy ook op staal of alluminium te gebruiken?

Indien goed voorbehandeld is epoxy prima op staal te gebruiken om bijvoorbeeld te plamuren.

Voor kleinere reparaties verkopen we duospuiten met 25ml epoxy die gemengd is met staal of titanium.

Hoe lang kan ik epoxy bewaren?

Epoxy is minimaal 1 jaar houdbaar maar in de praktijk vaak meer dan 2 jaar. Bij temperatuurwisselingen (koude) kan de hars gaan kristalliseren en wit worden. Zet het tankje of flesje een poosje in de gootsteen in warm water en de hars is weer normaal te gebruiken.

Kan ik de hars ook zonder harder gebruiken?

NEE. Alleen door het mengen van de hars en harder onstaat de chemische verbinding die we nodig hebben. Hars en harder worden dus nooit los gebruikt maar altijd in combinatie.

Houdt ook altijd de aangegeven mengverhouding aan. Meer of minder hars levert een niet uitgehard of zwakker resultaat op.

Waarom wordt epoxy warm bij het uitharden?

De chemische reactie die ontstaat is exothermisch. Dat wil zeggen dat er warmte vrijkomt bij het uitharden. Dit komt door de reactie die een dwarsverbinding legt tussen moleculen van de hars en harder.

Een grote hoeveelheid in een mengbeker kan zelfs gaan roken door de ontwikkelde hitte. Probeer dit te voorkomen.

Is epoxy UV bestendig?

De standaard Mr.Boat Epoxy is matig bestand tegen UV licht en blijft beter als het behandeld is met een UV bestendige (boot)lak. Dit geldt overigens voor de meeste lamineerharsen. Als dit niet wordt gedaan zal er na verloop van jaren vergeling optreden en kans op haarscheurtjes.

Ook het toevoegen van epoxypigmenten (kleurstof) draagt bij aan een betere UV bestendigheid.

Mr.Boat gietepoxy is UV bestendig.

Ruikt epoxy?

Niet of nauwelijks. In tegenstelling tot bijvoorbeeld polyester komt er geen gas (styrene) vrij dat een nare geur geeft.

Is epoxy gevaarlijk?

Epoxy is relatief veilig. Toch is het belangrijk om een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen. Draag een veiligheidsbril en handschoenen. Epoxy moet veilig worden opgeborgen en buiten het bereik van kinderen worden gehouden.

Eenmaal uitgehard is epoxy volkomen onschadelijk voor mens, dier en plant.

Wat betekent pot life?

Pot life is de tijd dat de gemengde epoxy vloeibaar en verwerkbaar blijft. Bij Mr.Boat epoxy is dat ca. 30-40 minuten (bij ca. 20 graden). Daarna hardt de epoxy uit. Maak dus nooit meer aan dan je in 30 minuten kunt verwerken.

Je verlengt de potlife ook door de gemengde epoxy uit de mengbeker te schenken in bijvoorbeeld een verfbakje met een groter oppervlak.

Hoeveel epoxy heb ik nodig?

Dat hangt af van wat je wilt gaan doen. Voor coaten geldt een verbruik van ca. 1.5 kg. epoxy voor 1 laag van 6 m2.

Bij lamineren verbruik je meer, afhankelijk van de glasweefselgewicht. Zwaarder weefsel neemt meer hars op dan licht weefsel. Bij de details van de betreffende weefsels vind je meer informatie over harsverbruik en laminaatdikte.

Wat voor kleur heeft epoxy?

Mr.Boat epoxy is transparant met een lichte geelzweem. Als het wordt aangebracht op glasmat wordt deze ook transparant. Een eventuele houtnerf op de ondergrond blijft dus zichtbaar.

Mr.Boat gietepoxy is glashelder.

Kan ik epoxy kleuren?

Ja dat kan. Gebruik hiervoor de speciale epoxypigmenten. Weinig toevoegen (ca 1-2%) geeft een transparante kleuring. Meer toevoegen geeft een planolakachtige afwerking.

Het toevoegen van pigment betekent ook dat de UV bestendigheid wordt verbeterd.

Wat is de mengverhouding?

Voor Mr.Boat epoxy en Mr.Boat injecteerepoxy:2 Delen hars op 1 deel harder. 2:1 dus.

Voor de Mr.Boat giethars geldt een mengverhouding van 1:1.

Wat is een MS Polymeer?

MS-Polymeer is werkelijk een superproduct. Het vervangt montagelijm, houtlijm, P.U.-lijm, siliconenkit, sanitairkit, acrylaatkit en buthyleenkit. MS- Polymeer kit is binnen en buiten te gebruiken en geeft en supersterk, blijvend elastisch en direct overschilderbaar resultaat.

Vrijwel alle materialen zijn te lijmen met MS-Polymeren; metalen, kunststoffen bijvoorbeeld: pvc, polyester en plexiglas, baksteen, beton, kurk, glas en de meeste houtsoorten.

MS-Polymeren harden zelfs onder water uit, zijn zeer (zee)waterbestendig en geven geen giftige stoffen af.

Bij bijvoorbeeld een breuk in een aquarium kan er onder water gekit worden.

Mr.Boat verkoopt het gerenommeerde TEC7 maar minstens zo goed en een stuk voordeliger is onze Mr.Boat MS-Polymeer .

Wat is peelply?

Peelply of scheurweefsel is een fijn weefsel behandeld met nylon. Het wordt als eerste of laatste laag op een epoxylaminaat aangebracht. Na uitharding van het laminaat wordt de peelply er onder een scherpe hoek afgetrokken. Dit laat een wafelachtige structuur achter waarop direct een volgende bewerking kan plaatsvinden zonder eerst te schuren en ontvetten.

Peelply kan ook worden gebruikt om amineblush te voorkomen.

Verkrijgbaar in 15 en 100 cm. breed.

Akkoord
Deze website plaatst cookies om uw zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee uw gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies voor het meten en bijhouden van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.