Mr. Boat
Let's stick together!

Bouw van een roeiboot met multiplex, epoxy en glasweefsel - deel 4

Pagina 1, 2, 3, 4

De volgende stap na het in de epoxy zetten van de boot is het aanbrengen van glasweefseldoek met epoxy aan de buitenzijde van de romp. Dit noemen we lamineren. Er is in dit geval gebruikt gemaakt van 160 grams keper geweven glasweefsel. Dit is makkelijk te plooien en te verwerken en geeft voldoende stijfheid en bescherming aan de romp. De breedte van het glasweefsel is 1 meter en kan op elke gewenste lengte worden geleverd. In dit geval is de breedte van 1 meter voldoende om de hele romp in 1 keer te bedekken.

row-cruiser-glasweefsel-epoxy-1

Er zijn verschillende methodes om het glasweefsel aan te brengen. Vaak wordt het glasweefsel op maat geknipt waarna de ondergrond (de romp in dit geval) eerst wordt behandeld met een laag epoxy. Hierna wordt direct het glasweefsel aangebracht waarna er vervolgens nog een laag epoxy over het glasweefsel wordt aangebracht zodat al het glasweefsel is doordrenkt met epoxy.

row-cruiser-glasweefsel-epoxy-2

Een andere methode die iets meer ervaring vereist is het direct positioneren van het glasweefsel. Daarna wordt met een roller het glas doordrenkt met epoxy tot het volledig transparant is.

row-cruiser-glasweefsel-epoxy-3 row-cruiser-glasweefsel-epoxy-4 row-cruiser-glasweefsel-epoxy-5


Als alle fillets en glasweefselverstevigingen zijn aangebracht wordt het tijd om de hele boot van 2 lagen epoxy te voorzien. Breng de eerste laag als een primer aan en laat deze 24 uur uitharden. Daarna kan de boot nog een keer geschuurd en ontvet worden. Daarna kunnen de volgende lagen epoxy nat in nat worden opgezet.

row-cruiser-glasweefsel-epoxy-6

Het valt niet te voorkomen dat er op sommige plaatsen naden of overlappingen in het glasweefsel komen. Ook kunnen er op sommige plaatsen lucht onder het weefsel gekomen zijn na de uitharding. Deze kunnen later worden bij- of weggeschuurd waarna ze weer strak worden gemaakt met epoxyplamuur.

row-cruiser-glasweefsel-epoxy-7

Binnenkort meer over dit mooie project!


Pagina 1, 2, 3, 4